Szögletes Compass - Jeep Patriot

Vágólapra másolva!
A Jeep látszatra érthetetlen logikát követ a Patriottal. Kihoztak egy olyan autót, amely lényegét tekintve megegyezik a Compass-szal, és olcsóbban árulják.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Szögletesebb, mint a Compass, ezért nagyobb az utas- és csomagtere
(Még több kép a galériában, Kattintson a képre!)

Nem egészen értem a Jeepet. Az rendben van, hogy a sikeres növekedés reményében sorra hozzák ki az újabbnál újabb modelleket - de miért gyártanak két látszatra ugyanolyan autót? A Patriot lényegében azonos a Compass-szal, csak kicsit szögletesebb. Ugyanaz a padlólemez, milliméterre megegyező műszerfal, csak éppen a szögletes kasztni miatt tágasabb a beltér és a csomagtartó. A megoldások is ugyanazok, a motor meg már szinte minden modellből ismerős lehet. De akkor minek, vagy kinek találták ki a Patriotot?

Érdekes az elképzelés a Jeeptől, de a kérdés akkor válik igazán izgalmassá, ha még összetettebben nézzük. A Patriot motorkínálata ugyan megegyezik a Compasséval, de a hajtása már nem teljesen. A "Hazafit" ugyanis lehet rendelni az átlagosnál bonyolultabb összkerékhajtással, ami annyit tesz, hogy létezik felezős változata is. Tesztünk alatt mi nem ilyet használtunk, de az biztos, hogy a Patriotot sokkal inkább terepre szánja a Jeep, mint a Compasst. A másik furcsa megoldás az ár: ez a modell olcsóbb a Compassnál, vagyis a kicsivel nagyobb beltérért, a és a masszívabb külsőért kevesebbet kell fizetni. De akkor minek a Compass?

Forrás: [origo]

Ritka nézőpont - - innen akár még tetszetősnek is mondhatjuk
(Még több kép a galériában, Kattintson a képre!)

Az biztos, hogy a Jeepet nem vádolhatjuk azzal , hogy kettőjük közül valamilyeket kifejezetten szépre tervezte volna, ezekbe a modellekbe nehéz első látásra beleszeretni. Amíg a Compass inkább a szolidabb, gömbölyű design felé hajol, addig a Patriot markánsan szögletes, hagyományos vonalakat üt meg. A jellegzetes jeepes vonások mindkettőn megvannak, de a Patriotra hamarabb mondták az emberek azt, hogy ez egy igazi terepjáró. Elsősorban az orruk az, ami folyamatos témát ad a kritikusaiknak, az oldalnézetet vagy éppen a fart már könnyebb megszokni. Az biztos, hogy nem sok olyan aktivistát láttam, aki a Patriot Klubba gyüjtött volna tagokat.