Peugeot 308 dízel-hibrid hajtással

Vágólapra másolva!
A Frankfurti Autószalonon mutatja be a Peugeot a dízel-hibrid 308-as tanulmányt, melynek szériaváltozata három év múlva jelenik meg a szalonokban.
Vágólapra másolva!

Az új Peugeot 308 dízel-hibrid változata az 1,6 literes, 110 lóerős HDi dízellel és egy 22 lóerős elektromotorral van felszerelve, az erőátvitelről a hatfokozatú, robotizált sebességváltó gondoskodik. A motorok külön-külön maximálisan 260, illetve 130 Nm-es nyomatékkal rendelkeznek. A 132 lóerős összteljesítmény szinte egy szinten van a kétliteres HDi 136 lóerejével, de a hibrid csupán 3,4 litert fogyaszt átlagosan a kétliteres HDi 5,5 literes értékével szemben. Városban még nagyobb a különbség, itt a hibrid fogyasztása 58 százalékkal alacsonyabb a 2.0 HDi 7,1 literes üzemanyagigényénél, de a legszebb az, hogy az új hajtáslánc még rugalmasságban is lefőzi a nagy dízelt. Fontos megemlíteni azt is, hogy a házi vetélytárs 148 grammjával szemben csupán 90 grammnyi szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. A hibrid 308-as megfelel a 2009-ben bevezetendő Euro V-ös szabályozásnak, és további jó tulajdonsága, hogy képes három kilométert tisztán elektromos árammal is megtenni.

A tavalyi, 307-es dízel-hibrid tanulmányban bemutatott hajtásláncot tovább csiszolták, így az új rendszer 30 százalékkal kevesebb specifikus alkatrészt igényel, ami olcsóbbá teszi majd a gyártását. Akárcsak a hibrid Lexusokban, az utasok a belső képernyőn követhetik figyelemmel, hogy a hajtást épp melyik erőforrás végzi, de a fékezéskor visszatáplálódó áramról is tájékozódhatnak. Új fejlesztésű, Ni-MH akkumulátorok teljesítenek szolgálatot az autóban, ezeket a pótkerék helyére tették, így a csomagtartó befogadóképessége megegyezik a sima 308-éval.

Ha az autó valóban megjelenik 2010-ben, akkor nagy valószínűséggel az első dízel-hibrid lesz a piacon. A többi gyártó az eleve drága dízeltechnológia miatt készíti benzinmotorral a hibrideket, de ha bejön a Peugeot számítása, akkor bizonyára többen is belevágnak a fejlesztésekbe. A 308-as hibrid tanulmányautó változatát a 308 SW Prologue és a 308 RC Z mellett a szeptemberi Frankfurti Autószalonon mutatja be a Peugeot.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]