Nem kapnak környezetvédelmi kibúvót az autógyárak

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság ellenzi azokat az elképzeléseket, hogy egyes autógyártók kompenzációt fizessenek, ha túllépik a megengedett CO2 határértéket - jelentette ki Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke, ipari biztos a Bild am Sonntag című lapban.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a prémiumkategóriába tartozó, luxusautók gyártói vetették fel a kompenzáció ötletét, arra hivatkozva, hogy az új CO2 normák csökkentenék a versenyképességüket, és több ezer munkahely megszűntetésére kényszerítenék őket. A brüsszeli székhelyű európai autóipari szövetség, az ACEA pedig azt szorgalmazza, 2015-ig halasszák el az új normák bevezetését, hogy az iparnak legyen ideje a felkészülésre.

Az Európai Bizottság február elején hozta nyilvánosságra a tervet, amelyben kötelező érvényű rendelkezéseket javasolnak, hogy így kényszerítsék az autógyártókat a gépjárművekből származó széndioxid mennyiségének csökkentésére. A bizottsági terv szerint 2012-re a jelenlegi 165-ről kilométerenként 130 grammra kell csökkenteni az EU-ban eladott, illetve oda importált új autók CO2-kibocsátását. A javaslat felszólít továbbá arra, hogy a globális felmelegedés problémájának enyhítése érdekében több bio-üzemanyagot és tisztább fosszilis üzemanyagot kell használni.

Lassan csökken az autók széndioxid-kibocsátásahttp://www.origo.hu/auto/20061025lassan.htmlAdót vethetnek ki a környezetszennyező autókrahttp://www.origo.hu/auto/20070116adot.htmlKörnyezetszennyezők maradnak az európai autókhttp://www.origo.hu/auto/20060425kornyezetszennyezok.html