Kijutni a Szigetre: könnyen, gyorsan

Vágólapra másolva!
A nulladik napon tartott LGT-koncert után, augusztus 7-én, azaz kedden hivatalosan is elindult az idei Sziget Fesztivál. A programok csábítóak, ám az Óbudai-szigetre valahogy el is kell jutni, ami főleg esténként sokszor kényelmetlen és hosszadalmas. Annak jártunk utána, melyik módszer a leggyorsabb és legkényelmesebb.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Közel a bejárathoz

Bár a szervezők külön kérik, hogy kocsival ne közelítsék meg a Sziget Fesztivált, mégis a legtöbb külföldi autóval érkezik, hiszen számukra ez a legegyszerűbb és leggyorsabb. Legalábbis, ami az ideutazást illeti, a megérkezés pillanatait viszont rémálommá teheti a kaotikus parkolási rendszer, pontosabban annak hiánya. A Sziget honlapján egy magáncég ideiglenes kialakított udvarát jelölik meg (őrzött és kényelmes) parkolóként, ahol 69 euróért fogadják be az autókat egy hétre. A sziget első hivatalos napján, szerda dél körüli terepszemlénk alkalmával még volt hely ebben a parkolóban, ám szemmel láthatóan többen meg akarták spórolni a fizetést, mert már egymás hegyén-hátán álltak a külföldi rendszámú autók a környező kis utcákban és a felüljáró környékén. Sokan a füves területekre is felparkoltak, rájuk már ott jártunkkor is vadásztak a közterület-felügyelők, akik elmondták: a magyar rendszámú autók 10 ezer forintos bírságra számíthatnak, míg a külföldi autókra kerékbilincs kerül a zöldterület rongálása, illetve szabálytalan parkolás miatt.

Forrás: [origo]

Akcióban a fűrongálók ellen

A rutinosabb külföldi és hazai fesztiválozók már a környékbeli lakótelepek parkolóiban hagyják autóikat, ami legális ugyan, ám az eddigi tapasztalat szerint könnyű prédát jelentenek ilyenkor a tolvajoknak és az autófeltörőknek az egy hétig magukra hagyott kocsik. Egy közeli lakótelepi ház aljában működő kisbolt tulajdonosa panaszkodva jegyezte meg, ilyenkor annyi autó próbál megállni a környéken, hogy gyakran még az áruszállítójával sem jut el a boltjáig; igaz, a megnövekedett forgalom azért némileg kárpótolja a kényelmetlenségekért...

Őrzött parkolót egyébként még kettőt is találhatunk a környéken, az egyik mindjárt a K híd közvetlen közelében van, a Mozaik utcai felügyeleti telep mellett egy magáncég bocsátotta áruba területét: a kényelem ára napi 4 ezer forint, 8 órára 1500 forint. Némileg többet kell gyalogolni a felüljáró túloldalán lévő barkácsáruháztól, amely mellett egy placcon ugyancsak legálisan parkolhatunk, igaz, itt a külföldi idelátogatókra számítanak, ugyanis a tarifa 55 euró egy hétre.

Forrás: [origo]

Megannyi veszély a felüljáró alatt

Kézenfekvő megoldás lenne a K híd, azaz a főbejárat közelében lévő francia hipermarket parkolójában "süllyeszteni" el az autót, ám a fesztivál ideje alatt a parkoló bejáratánál felírják a rendszámokat az érkezési idővel együtt. Ennek az az oka, hogy mindössze 4 óráig parkolhatunk ingyenesen az áruház mellett, ezt túllépve 2 ezer forintot kell fizetni minden egyes óráért, a díjat a kihajtáskor szedik be.