Olcsó miniautót tervez a Fiat

2007.08.01. 9:15

Talán az új Fiat 500-as sikerén is felbuzdulva az olaszok egy újabb kisautó fejlesztésébe kezdtek. Az új modell még az évtized végéig elkészülhet, és körülbelül 5000 eurós áron kerül majd forgalomba.

Hét évvel ezelőtt a Fiat bemutatott egy Ecobasic elnevezésű tanulmányt (lent) a Genfi Autószalonon. Az a kocsi egy olcsó városi autónak készült, mely mindössze 750 kg-ot nyomott és a fogyasztása nem volt több, mint 3 liter 100 kilóméterenként. Bár a fejlesztés alatt álló modell nem tekinthető az Ecobasic szériaváltozatának, bizonyos elemek, mint a műanyag felépítés, az alacsony gördülés ellenállású gumik, és a takarékos dízelmotor könnyen lehet, hogy helyet kapnak majd az új kisautóban is. Ám az is lehet, hogy a miniben egy jelenleg még fejlesztés alatt álló 0,9 literes, kéthengeres benzinmotor kap helyet, amely körülbelül 90-110 lóerős teljesítményre lesz képes. A néhány éven belül elkészülő, egyelőre még név nélküli modell megjelenésekor a Toyota Endónak, a Renault hasonló típusú modelljének, és még a Smart Fortwonak is riválisa lehet.

Emellett a Fiat tervezi az Uno felélesztését is, mely az Olaszországban a mai napig gyártott Punto II leváltását is jelentené. Az új kocsi a Grande Punto alapjaira épülhet, de 4,03 méter helyett csak 3,8 méter hosszú lesz. A B-szegmensbe tartozó modell, melynek fejlesztését a brazil Fiat végzi, 2009 végén érkezhet, ára pedig 11 000 és 14 000 euró között lesz. Mindezek mellett az olaszok elkészítik a fejlődő országok piacán évtizedek óta sikeres Albea szedán utódját is.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK