Olcsó miniautót tervez a Fiat

Vágólapra másolva!
Talán az új Fiat 500-as sikerén is felbuzdulva az olaszok egy újabb kisautó fejlesztésébe kezdtek. Az új modell még az évtized végéig elkészülhet, és körülbelül 5000 eurós áron kerül majd forgalomba.
Vágólapra másolva!

Hét évvel ezelőtt a Fiat bemutatott egy Ecobasic elnevezésű tanulmányt (lent) a Genfi Autószalonon. Az a kocsi egy olcsó városi autónak készült, mely mindössze 750 kg-ot nyomott és a fogyasztása nem volt több, mint 3 liter 100 kilóméterenként. Bár a fejlesztés alatt álló modell nem tekinthető az Ecobasic szériaváltozatának, bizonyos elemek, mint a műanyag felépítés, az alacsony gördülés ellenállású gumik, és a takarékos dízelmotor könnyen lehet, hogy helyet kapnak majd az új kisautóban is. Ám az is lehet, hogy a miniben egy jelenleg még fejlesztés alatt álló 0,9 literes, kéthengeres benzinmotor kap helyet, amely körülbelül 90-110 lóerős teljesítményre lesz képes. A néhány éven belül elkészülő, egyelőre még név nélküli modell megjelenésekor a Toyota Endónak, a Renault hasonló típusú modelljének, és még a Smart Fortwonak is riválisa lehet.

Emellett a Fiat tervezi az Uno felélesztését is, mely az Olaszországban a mai napig gyártott Punto II leváltását is jelentené. Az új kocsi a Grande Punto alapjaira épülhet, de 4,03 méter helyett csak 3,8 méter hosszú lesz. A B-szegmensbe tartozó modell, melynek fejlesztését a brazil Fiat végzi, 2009 végén érkezhet, ára pedig 11 000 és 14 000 euró között lesz. Mindezek mellett az olaszok elkészítik a fejlődő országok piacán évtizedek óta sikeres Albea szedán utódját is.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]