280 lóerős lesz a legvadabb Dodge Caliber

Vágólapra másolva!
A Dodge Európában is kapható kompakt kocsijának, a Calibernek nemsokára megérkezik a csúcsváltozata SRT4 néven. A kocsi a legerősebb hot hatch címre pályázik, mert 2,4 literes turbómotorja 280 lóerős lesz.
Vágólapra másolva!

Tavaly, amikor leleplezték a Caliber SRT4 tanulmány változatát a Genfi Autószalonon, még 300 lóerőt és rendes önzáró differenciálművet ígért a Dodge a szériaváltozatba, de úgy néz ki, hogy egyik sem valósul meg ezek közül. Egy lelkes Caliber-rajongó a minap besétált egy kanadai Dodge-kereskedésbe, ahol legnagyobb meglepetésére már kezébe nyomták a 2008-as, széria SRT4 prospektusát, amit nyomban beszkennelt, és feltöltötte a típus rajongóinak fórumára. A nyomtatványból kiderül, hogy a Caliber csúcsváltozata valójában "csak" 280 lóerős lesz, ami azonban nem szégyen, mert így is a legerősebb hot hatch-nek számít a mezőnyben.

Sajnos a beígért, mechanikus sperrdifferenciált elektronikus differencálzárral helyettesítik, ami a megcsúszó kerék fékezgetésével próbálja a nyomatékot a jobban tapadó első kerékhez irányítani. A 352 Nm-es nyomatékot valószínűleg nem lesz könnyű így átadni az első kerekeken az aszfaltra, éppen ezért a gumiabroncsok 225 mm szélesek lesznek. 19 colos felnikre húzzák a Goodyear márkájú abroncsokat, de a téli kerék sem lehet kisebb 18 colnál, mert az elöl 340, hátul 302 mm átmérőjű féktárcsák miatt ez a minimum méret.

A Caliber csúcsváltozata a katalógus szerint elérheti a 252 km/órás sebességet is, a 0-97 km/órás sprinthez pedig mindössze 6,2 másodpercre van szüksége. A motor erejét egy Getrag gyártmányú, hatfokozatú kézi váltó közvetíti az első kerekek felé, a polgári modellekhez Amerikában elérhető összkerékhajtás az SRT-hez nem rendelhető. Természetesen a futóművet sem hagyták változatlanul a Dodge mérnökei, keményebb rugókat és gátlókat alkalmaznak, a karosszéria elöl 28, hátul 22 mm-el kerül közelebb az aszfalthoz. Teljesen áthangolták a menetstabilizáló elektronikát, hogy sportos használat esetén ne avatkozzon be túl korán, vagy indokolatlanul. A Caliber SRT4 állítólag már idén megérkezik az európai szalonokba is.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]