Fél év alatt 37 ezer halott Kína útjain

Vágólapra másolva!
Az év első félévében 37 ezer ember - vagyis naponta több mint kétszáz - vesztette életét közúti közlekedési balesetekben a kínai utakon - jelentette az Új Kína hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az elrémítően magas szám azonban mégis javulást jelez, ugyanis 12,2 százalékkal alacsonyabb, mint 2006 első hat hónapjában, míg a sérülések száma 15,2 százalékkal csökkent: ez azt jelentette, hogy 189 ezer ember sérült meg közúti balesetek miatt Kínában január 1-től június 30-ig.

A baleseteket a leggyakrabban a közlekedési szabályokat semmibe vevő autósok okozzák az egyre zsúfoltabb kínai utakon, de a statisztika ebben a tekintetben is javult az első félévben: a 159 ezer karambol 16,9 százalékos csökkenést jelent a tavalyi féléves számhoz képest. A kínai gépkocsiállomány márciusban 148 millióra emelkedett, ami súlyos környezetszennyezés forrása is egyben. Pekingben, a kínai fővárosban hivatalos közlés szerint idén júniusban 15 - minden második - napon "rossz" volt a levegő minősége, ez 2000 óta a legrosszabb arány.

A fővárosi szmog komoly fejfájást okoz a 2008 évi olimpia szervezőinek. Vasárnap a forgalom csökkentése érdekében megemelték az útadókat - 1986 óta először, méghozzá rögtön a kétszeresére. A személygépkocsik évi adója az átlagos 320 jüanról 660 jüanra (csaknem 17 ezer forint) nőtt. Pekingben, ahol naponta ezer új gépkocsit jegyeznek be, az adó 200 jüanról 480-ra emelkedett. Ugyancsak vasárnap Kína hivatalosan is megszüntette a kerékpárokra kivetett, a gyakorlatban már régóta nem érvényesített adót, ezzel is ösztönözve a közlekedésnek a környezetet nem szennyező formáit.