Nekik nyolc - Peugeot 308-bemutató

2007.06.29. 17:10

A Peugeot egy benzinmotort sem hagyott meg a 307-es örökségéből, helyette inkább bevezeti a BMW-vel közösen kifejlesztett motorcsaládot, amelyet már a 207-ben is láthatunk. Alapmotorként a vadonatúj, változó szelepvezérlésű és emelésű 1,4-es szolgál majd, ami 95 lóerőt teljesít, ennek közeli rokona az 1,6-os, ami már 120 lóerőre képes. Ezek a korszerű erőforrások állítólag alacsony fordulatszámnál is jól húznak majd, miközben átlagosan 10 százalékkal kevesebb benzint kérnek, mint elődeik.

A csúcsmotor a közvetlen benzinbefecskendezésű, turbófeltöltővel lélegeztetett 1,6-os, ami 150 lóerőt ad le, legnagyobb nyomatéka pedig 240 Nm, ami egy átlagos, 2,5 literes szívómotor szintjének felel meg. Dízelfronton nincs újdonság, egyelőre csak a 90 és 110 lóerős változatban kérhető 1,6-osból, és a 136 lóerős kétliteresből áll a választék, a 407-ben megismert 170 lóerős, dupla turbós 2,2-es bevezetéséről egy szót sem ejtettek a bemutatón.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]


A jövőre érkező RC csúcsmodellt a pletykák szerint egy kétliteres, 220 lóerős turbómotor fogja hajtani, három év múlva pedig a dízel-elektromos hibrid hajtáslánc is megvásárolható lesz a 308-ashoz.

A benzinesekhez és a kisebb dízelhez öt, a kétliteres HDi-hez hatfokozatú kézi sebességváltó jár alapáron. Aki nem szeret kuplungolni, az az 1,6-os benzinesekhez négy-, a nagyobb dízelhez viszont hatfokozatú automatát is párosíthat, a friss fejlesztésű, hatfokozatú robotizált kézi váltó viszont 1,6-os HDi privilégiuma.

Nem változott felépítésében az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futómű, de az elöl 30, hátul 16 milliméterrel növelt nyomtáv és az alacsonyabb súlypont miatt feltehetőleg így is javul majd a kanyarstabilitás. Gyakorlati próbán ezt sajnos nem volt módunk ellenőrizni, mert az autókat csak álló helyzetben lehetett megvizsgálni a statikus bemutatón. A Peugeot és a Michelin közös fejlesztése az új, alacsony gördülési ellenállású gumiabroncs, ami az 1,6-os dízelmotorokhoz jár. Ezeknek a 15 és 16 colos méretben kérhető abroncsoknak a gördülési ellenállása ötödével kisebb, mint egy átlagos gumié, ami minden bizonnyal pár decis fogyasztáscsökkenést, és hosszabb élettartamot jelent majd a gyakorlatban.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]


Nemcsak a motorok, hanem a passzív biztonság tekintetében is nagyot lépett előre a 308-as. A karosszéria hosszú első túlnyúlása és a magasan húzódó motorháztető az elgázolt gyalogosok számára lehet jó hír, az utasok viszont annak örülhetnek, hogy felárért akár kilenc légzsák is vigyázhat rájuk.

Szokatlanul gazdag lesz a választható extrák listája, rendelhetünk például sávelhagyásra ülésrezgetéssel figyelmeztető rendszert, éső - és fényérzékelőt, a már említett xenon kanyarfényszórót, panorámatetőt és teljes bőrkárpitozást, de akár komplett multimédia rendszert is navigációval, Bluetooth kihangosítóval, beépített GSM telefonnal, 30 gigabájtos merevlemezzel, mp3-lejátszó csatlakoztatási lehetőséggel, ötlemezes CD-tárral és erősítős JBL hangrendszerrel.

Forrás: [origo]

Ősz elején érkezik meg a szalonokba a 308-as Peugeot, elsőként csak ötajtós karosszériával lehet majd megvásárolni. Pár hónappal később érkezik a háromajtós változat és a kombi, de az igazi nagy durranásra még legalább egy évet kell várni, akkor jön ugyanis a kupé-kabrió, és a 3008 elnevezésű szabadidő-autó verzió.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK