Feltámad az Opel Corsa GSi

Vágólapra másolva!
Az Opel bemutatta a Corsa legújabb sportváltozatát, amit a jól ismert GSi névre kereszteltek. Az OPC-hez hasonlóan ezt is az 1,6 literes turbómotor hajtja, de teljesítményét 192-ről 150 lóerőre fogták vissza.
Vágólapra másolva!

Sok autóbolond fiatal ereiben még ma is felpezsdül a vér, ha a meghallja a GSi mozaikszót, ez ugyanis évtizedeken keresztül a legsportosabb Opeleket jelentette a rüsselsheimi autógyár palettáján. A Corsa GSi-ket kezdetben 1,6-os, 16 szelepes szívómotor röpítette, az eggyel ezelőtti generációban azonban már 1,8-as, 125 lóerős erőforrás dolgozott. A tavaly bevezetett új Corsa nemzedék azonban sokkal nagyobb és nehezebb az előzőeknél, ezért az OPC és GSI sportváltozatok mozgatását már turbófeltöltővel lélegeztetett motorra bízták. Továbbra is Szentgotthárdon készül az 1,6 literes motor, amely az OPC-ben 192, a most bemutatott GSi-ben 150 lóerőt ad le, a nyomatéka 230, illetve 210 Nm 1800-as fordulatszámtól. Bár a kompromisszummentes sporteszköznek tekinthető OPC-hez képest 22 százalékkal csökkent a teljesítmény, azért lassúnak a GSi Corsa sem nevezhető, mivel 8,1 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, végsebessége pedig eléri a 210 km/órát. Összehasonlítatásképp eláruljuk, hogy az előző, 1,8-as Corsa GSi-nek még kilenc másodperc kellett a százas sprinthez, végsebessége pedig "csak" 202 km/óra volt.

Kívülről az egyedi, 17 colos felnikről, a krómozott kipufogóvégekről és a sportos optikai tuningcsomagról lehet felismerni a Corsa GSi-t, amelynek futóművét elöl 18, hátul 15 mm-el engedték közelebb az aszfalthoz. Arra azért ügyeltek, hogy az összhatás jóval szerényebb legyen, mint a harcias OPC esetében, erre utal az is, hogy a GSi-t ötajtós karosszériával is meg lehet majd venni. Belül piros-fekete sportülések, vörös biztonsági övek, vörös és fekete bőrrel bevont sportkormány, valamint alumíniumból készített pedálok különböztetik meg a mezei változatoktól. Az ESP-vel is felszerelt Corsa GSi a júniusi Barcelonai Autószalonon mutatkozik be a nagyközönségnek, az értékesítés várhatóan ősszel kezdődik Magyarországon.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]