Fedélzeti alkoholszintmérő a Volvótól

Vágólapra másolva!
Alcoguard néven egy saját gyártású alkoholszintmérő készülékkel készül autóit még biztonságosabbá tenni a Volvo. A technológia 2008-tól lesz elérhető az S80, V70 és XC70 modellekhez.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A vezeték nélküli készülékbe minden indulás előtt bele kell fújnia a sofőrnek, hogy a jármű beinduljon. Ha a vezető vér-alkohol szintje meghaladja a megengedetett, akkor az autó egyszerűen nem indul be, de rendszer a zöld és piros jelzések mellett sárgát is jelezhet sofőrnek, mely után az autó beindul ugyan, de annak vezetése nem javasolt. Az Alcoguard szerkezete nagyjából megegyezik a rendőrség által használt hasonló alkoholszintmérőkkel. Kifinomult érzékelőinek hála a rendszert nem lehet egy pumpával vagy más külső forrással átverni, de a Volvónak még nincs ellenszere az ellen, ha a vezető helyett az autó egy másik utasa fújna a készülékbe. Az aktuális ország megengedett alkoholszintjéhez Volvo-kereskedésekben beállítható Alcoguard.

Először leginkább taxi-vállalatok érdeklődésére és állami megrendelésekre számít a Volvo. A rendszer bevezetésekor nem tartozik majd egyik modell alapfelszereltségéhez sem, így félő, hogy a túlzottan magabiztos vásárlók gondolkodás nélkül figyelmen kívül hagyják a szerkentyűt.

Forrás: [origo]

A Volvo szerint az európai autós balesetek egyharmada alkoholhoz köthető és csak Nagy-Britanniában évente körülbelül háromezren halnak meg vagy szenvednek súlyos sérüléseket ittas vezetők által okozott ütközésekben. A Volvo korábban bejelentett új biztonsági rendszere után az alkoholszintmérő a legújabb lépés a bombabiztos autó létrehozása felé. Bár a Toyota és a Nissan is hasonló készülékek kifejlesztésén dolgozik, a Volvo lehet az első nagyobb autógyártó, mely szériautóihoz is elérhetővé teszi a technológiát.

Jövőre először az S80, V70 és XC70 modellekhez, majd júliustól a S40, V50, C30 és C70 típusokhoz is megrendelhető lesz az Alcoguard.