Tíz év alatt akarja beérni a VW a Toyotát

Vágólapra másolva!
Tíz évet adott magának a Volkswagen-csoport, hogy termelésben és bevételben utolérje a Toyotát. Bár végleges terv még nincs, a német konszern ambícióját Wendelin Wiedeking Porsche-vezér is támogatja.
Vágólapra másolva!

A Toyota beérésére Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója már korábban ígéretet tett, ennek elérésére feltehetően hasonló stratégiát kíván követni, mint amit az Audi élén kiötlött. Egy bennfentes az Automotive News-nak nyilatkozva elárulta, hogy a cég vezetői 2018-at jelölték meg határidőnek, addigra kellene a gyártónak termelékenység és profittermelő képesség szempontjából megközelítenie, vagy utolérnie a japánokat. Mindenesetre a terv megfogalmazásába és megvalósításába egyre nagyobb beleszólása lesz Wendelin Wiedeking Porsche-vezérnek, aki a Volkswagen igazgató-tanácsának is tagja, mivel a sportkocsigyártó jelenleg a VW konszern 31 százalékát birtokolja. Ha minden Wiedeking tervei szerint halad, és a Porsche megveszi a Volkswagent, azzal a csoport egyik legfőbb vezetőjévé léphet elő.

Hogy reális esélye legyen a Toyotát tíz év alatt beérnie, a Volkswagennek feltétlenül növelnie kell piaci részesedését Amerikában, ugyanis míg a tengerentúlon a japánok sikert sikerre halmoznak, addig a német konszern még mindig csak egy közepesen nagy gyártónak számít. Elemzők szerint a Volkswagennek többek közt hatékonyabban kéne működnie, és több amerikai piacra szánt modellt kellene előállítania. Emellett a költségcsökkentés érdekében több alkatrészt kellene más gyártóktól beszereznie, ami jelentősen csökkentené a K+F kiadásokat, de a saját autóik tartósságára is több figyelmet kellene fordítaniuk.