320 km/óra távirányítós kisautóval

Vágólapra másolva!
Bár sok gyártónak az is gondot okoz, hogy egy normális méretű járművel elérje a 320 km/órás határt, egy amerikai R/C-rajongó most saját készítésű távirányítós autójával szeretné elérni ezt a sebességet.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi rekordot egy Nic Case nevű modellező tartja 215,65 km/órával. Bár kihívójának, Nick Maslowskinak X2-es fantázianevű modellje elméletileg akár 440 km/órás sebességre is képes lenne, de a nagy mértékű súrlódási energia miatt valójában 320 km/óra lehet a végső határ.

Mivel ilyen sebességnél már szinte lehetetlen lenne egy távirányítóval kézben tartani egy ilyen kis autót, Maslowski egy giroszkópot is beszerelt modelljébe, mely az autón lévő két oldalkormány folyamatos igazításával tartja majd egyenesben a játékszernek aligha nevezhető járművet. Nick főállásban a Boeingnél dolgozik mérnökként, az X2-est is saját tervei szerint készíti el. A rekorddöntésre készülő modellt egyébként egy 5 kW-os elektromotor mozgatja, az apró kerekek a végsebességnél percenként 21 ezer fordulatot tesznek majd meg. Az izgalmas projektről bővebb információkat Maslowski blogján lehet olvasni.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]