Motorral féláron a sztrádákon

Vágólapra másolva!
A május elsejei bevezetése óta mintegy 4300 matricát vásároltak kedvezményesen motorkerékpárokra - közölte az Állami Autópályakezelő Zrt. (ÁAK).
Vágólapra másolva!

Idén május 1. és szeptember 30. között - kísérleti jelleggel - a motorkerékpárosok fél áron vásárolhatják meg a 4 napos autópálya-matricát. Az új vásárlási opció végleges bevezetéséről az érintett szervezetek az értékesítési és forgalmi adatok elemzését, valamint a nyári baleseti statisztika értékelését követően döntenek majd.

A motoros érdekvédelmi szervezet, a RRACE MONO, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és az ÁAK között lefolytatott, több hónapos tárgyalássorozat eredményeként a motorosok számára elektronikus úton fél áron válik elérhetővé a 4 napos autópálya-matrica a nyári időszakban.

A GKM április 1-jétől hatályos rendelete értelmében május 1. és szeptember 30. között a motorkerékpárokra vonatkozó négynapos matrica ára a vásárlási díj nélkül 765 forint. Ez a D1-es kategória személyautókra érvényes négynapos matrica árának a fele. A háromoldalú megállapodás elsődleges célja az, hogy a kétkerekű járművek vezetői nagyobb számban vegyék igénybe a magyarországi fizetős autópályákat, amelyeket - a tapasztalatok szerint - az eddig érvényes díjszint mellett jó részük elkerült. A motoros érdekképviseletek ugyanis alapvetően igazságtalannak találták azt a szabályozást, amely ugyanolyan díjfizetési kötelezettséggel terheli a kétkerekű járműveket, mint a személygépkocsikat, jóllehet méretüknél és tömegüknél fogva a motorok jóval kevésbé veszik igénybe a gyorsforgalmi utak szerkezetét. A megállapodás fontos részét képezi, hogy a motoros szervezetek kampányt indítanak a közlekedési szabályok betartása mellett.