Nem veszi meg a VW-t a Porsche

Vágólapra másolva!
A Porsche ajánlata a Volkswagen még nem nála lévő részvényeire nem volt komoly, így eladók hiányában minden marad a régiben.
Vágólapra másolva!

A Porsche célja nem is a Volkswagen megszerzése volt, csak azt akarja megakadályozni, hogy más vehesse meg a legnagyobb európai autógyárat, amikor a vonatkozó német törvény módosítása - még az idén - ezt elvileg majd lehetővé teszi.

A Porsche - a Volkswagen legnagyobb egyedi részvényese - május elején tett ajánlatot, hogy megveszi a Volkswagen egészét. Az ajánlat múlt heti lejártáig 172 218 törzs és 68 262 elsőbbségi részvény került újonnan a Porsche birtokába. Ez a 287 millió Volkswagen-törzsrészvényhez és a 105 millió elsőbbségi részvényhez képest egyformán körülbelül 0,06-0,06 százalék. A Porsche tőkerészesedése ezzel 22,69 százalékra, szavazati aránya 30,92 százalékról 30,97 százalékra nőtt.

Az érdektelenség nem csoda: a Porsche a törzsrészvényekért egyenként 100,92 eurót, az elsőbbségi részvényekért 65,54 eurót kínál. Mindkét ár csupán a törvényes minimum, messze a jelenleg 112,65 eurós, illetve 73 eurós tőzsdei ár alatt.

A Porsche ugyanis, mint maga is közölte korábban, nem akarta megvenni az egész Volkswagent, csak mások kedvét akarta elvenni a Volkswagen megszerzésével való kísérletezéstől azzal, hogy áprilisban, újabb 3,6 százaléknyi részvény opciós megvásárlásával 30,92 százalékra növelte arányát a Volkswagen-csoportban. Ezért - mivel 30 százalék fölé került - a német jogszabályok szerint kötelezően ajánlatot kellett tennie a többi részvényesnek. Ötven százalék esetleges eléréséig nem lesz köteles újabb ajánlatot tennie.

Az EU-szabályozás miatt Németországban előbb-utóbb kénytelenek visszavonni a Volkswagent védő törvényt. A német törvény 20 százalékra korlátozza bármely egyedi részvényes szavazati jogát a Volkswagenben, függetlenül a tulajdoni arányától. Viszont most már a Porschénak és az alsó-szászországi tartományi kormánynak együttesen 51,72 százalékos többsége van a Volkswagenben, vagyis bármilyen nem kívánt felvásárlási próbálkozást meg tudnak akadályozni. Az alsó-szászországi kormány korábban üdvözölte a Porsche tulajdonszerzését.

Novemberben a Porschénál cáfolták, hogy le akarnák választani a Volkswagenről és bekebeleznék annak luxusautó-részlegét, vagyis az Audit, a Lamborghinivel, a Bugattival és a Bentleyvel együtt.

A Porsche felügyelőbizottsága november elején engedélyezte a részesedés 29,9 százalékra növelését 27,4 százalékról - akkor még nem akarták túllépni a 30 százalékot. A második helyezett az alsó-szászországi tartományi kormány, 20,75 százalékkal, a harmadik a Volkswagen maga, saját részvényekkel. Tavaly év elején Alsó-Szászország részesedése még csak 18,2 százalékos volt. Tavaly év elején a Porsche részesedése is kisebb, 21,28 százalékos volt a Volkswagenben, 2005 szeptemberben 10,26 százaléknál tartott, eredetileg 5 százaléka volt. Huszonöt százalék fölött stratégiai döntési beleszólása van.
A Volkswagennél már tavaly év elején melegen üdvözölték a Porsche szándékát a részesedése növelésére, igaz, eredetileg csak 20 százalékos Porsche-arány volt a meghirdetett cél.

A Porsche és a Volkswagen között régi a lelki kapcsolat: Ferdinand Porsche tervezte az első "népautót", azaz Volkswagent, a később legendás VW "bogár" ősét a harmincas években. A Volkswagen volt vezérigazgatója, felügyelőbizottságának mostani elnöke, Ferdinand Piech maga is Porsche-mérnök egyik unokája. A Porsche-autók jelenleg átlagosan 30 százalékban Volkswagen gyártmányú alkatrészeket tartalmaznak.