Dudastop Sanghajban

Vágólapra másolva!
Dudálási tilalmat vezetnek be a délkelet-kínai Sanghaj belső részében, mert a húszmilliós metropolis lakói egyre elviselhetetlenebbnek tartják a mindennapi közúti "koncertezést" - jelentette a Shanghai Daily című lap.
Vágólapra másolva!

A júniustól hatályos rendelet értelmében a város belső részét körülvevő körgyűrűn belül sem az autók, sem a motoros kétkerekűek vezetői nem használhatják a kürtöt, a gyűrűn kívüli területen a tilalom csak az éjszakai órákra vonatkozik. A szabálysértőket ötezer forintnak megfelelő jüanra bírságolják - már ha tudják. Egy sanghaji közlekedési rendőr ugyanis már most jelezte, hogy létszámhiány miatt valószínűleg csak a "kirívóan súlyos esetekkel" foglalkoznak majd.

Mindenesetre a tilalom - papíron - komoly, olyannyira, hogy még a megkülönböztetett járművek szirénáit is csak "szükség esetén" szabad majd működtetni. Az intézkedést azután hozták, hogy egy közvélemény-kutatásból kiderült: a város lakóinak jó hetven százaléka alig bírja már a zajterhelést, amelynek jelentős hányadát a szűnni nem akaró tülkölés teszi ki. A felmérés szerint száz autós közül három rendszeresen használja a kürtöt, de a legforgalmasabb útvonalakon minden tizedik nyomja a dudát.