Talmácsi ötödik a Török Nagydíjon

Vágólapra másolva!
Talmácsi Gábor óriási csatában végül az ötödik helyet szerezte meg Isztambulban, a Török Nagydíjon. A gyorsaságimotoros-világbajnokság idei harmadik futamát az olasz Simone Corsi nyerte meg a 125 köbcentisek között.
Vágólapra másolva!

A pénteki és szombati edzésidők alapján Talmácsi a negyedik helyről vághatott neki vasárnap délelőtt a 19 körös távnak. A magyar versenyző nem rajtolt túl jól, ám pozícióját sikerült megtartania és a negyedik helyen tudott fordulni az első kanyarban. Az élen Gábor csapattársa, Hector Faubel és az olasz Mattia Pasini váltogatták egymás, ám a 4. körben megállt Pasini motorja, így Talma - aki időközben a harmadik helyre küzdötte fel magát - hirtelen a második helyre ugrott.

Ezt követően egy hetes élboly szakadt el a mezőnytől, a versenyzők kanyarról-kanyarra váltogatták a helyezéseket, Talmácsi a második helytől a hetedikig is motorozott. A magyar versenyző Apriliája szemmel láthatóan nem volt túl gyors az egyenesekben, ám ezt Gábor szerencsére kompenzálni tudta a török pálya lassabb, kanyargósabb részein. Öt körrel a vége előtt Talmácsi az élboly végén volt, látszott, hogy az utolsó körökre tartogatja motorja és a gumik tartalékait. A leintés előtt három körrel bolydult fel az élen haladó hetesfogat, a helyezéseket nem is lehetett követni, folyamatosan előzgették egymást a versenyzők. Szerencsére Talma át tudta verekedni magát pár ellenfelén, ám a véghajrában sajnos a negyedik helyét is elvesztette és csak ötödikként intették le. Az élen a mindössze 20 éves Simone Corsi (Aprilia) végzett egy bravúros befutóval, mögötte a spanyol Joan Olive (Aprilia) futott be, míg a dobogó harmadik fokára a japán Kojama Tomojosi (KTM) állhatott fel.

A 125 köbcentisek között egyébként még két honfitársunk volt érdekelt a Török Nagydíjon, sajnos azonban Kovács Nikolett nem tudta megfutni a kvalifikációs időt, így nem állhatott fel a rajtrácsra. Az ugyancsak "szabadkártyával benevezett" Győrfi Alen a 33. helyre hozta az Apriliáját a rajtrácson, ám a versenyt kénytelen volt feladni technikai gondok miatt.

Talmácsi ötödik helyével 9 ponttal vezeti a világbajnoki tabellát a 47 pontot összegyűjtött Hector Faubel előtt. A gyorsaságimotoros-vb következő futamát május 6-án rendezik Kínában.

Talmácsi Gábor nyilatkozata:
"Izgalmas verseny volt. Folyamatosan ment az előzgetés, és én úgy döntöttem, hogy kicsit hátrébbról figyelem a történéseket. Az utolsó körben megelőztem De Rosát, aki a következő kanyarban nekem jött, ami majdnem bukáshoz vezetett, de szerencsére sikerült megfognom a motort. Az 5. hellyel is értékes pontokat szereztem, amivel megerősítettem a vb elsőségemet."

Eredmények:

125 kcm (19 kör, 101,46 km):

1. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 40:03.557 p
2. Joan Olive (spanyol, Aprilia) 40:03.655
3. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 40:05.500
4. Raffaele de la Rosa (spanyol, Aprilia) 40:05.748
5. Talmácsi Gábor (Aprilia) 40:06.203
6. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 40:06.496

Forrás: [origo]