Hirvonen nyert Norvégiában

Vágólapra másolva!
A skandináv versenyzők sikerét hozta az első ízben megrendezett norvég WRC futam, amelyen a Ford gyári és privát csapatai is taroltak. Ahazai szurkolók azonban a Solberg testvérpár sikerének örülhettek.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A finn Mikko Hirvonen győzelmét hozta a rali világbajnokság harmadik futama. Az első ízben megrendezésre kerülő Norvég-ralin a Ford gyári versenyzője már az első nap megszerezte a vezetést, és a verseny végéig ki sem engedte a kezéből. Sokan azt hitték, hogy a Ford utasítására el kell majd engednie csapattársát a pontversenyben jelenleg is vezető Marcus Grönholmot, de ez végül nem történt meg, így nagyon szoros csatában a fiatalabbik finn győzött. Hirvonen ezzel megszerezte élete második világbajnoki futamgyőzelmét.

A verseny kifejezetten jól alakult a Ford és a hazai versenyzők számára. Csak Fordos páros állhatott a dobogóra, míg a harmadik és negyedik helyre norvég versenyző érkezett be. A Solberg testvérpár küzdelmét ezúttal a Stobart Ford pilótája, Henning nyerte, így korábbi világbajnok öccse már csak a negyedik helynek örülhetett. Az utóbbi időszak sikertelen időszaka miatt Petter és a Subaru számára már ez is jó eredmény, igaz hosszabb távon bizonyára előrébb szeretnének kerülni. A Fordos Jari-Mati Latvala lett az ötödik, míg az erre a futamra egy privát Citroennel beugró Gigi Galli szerezte meg a hatodik helyet. Ezzel ő lett a legjobb nem skandináv versenyző, sőt a legeredményesebb Citroen is, ugyanis a gyári csapat versenyzői hibáztak. Ez Sebastien Loeb esetében meglepő, aki ezúttal hófalnak ütközött. Csaknem 8 percet vesztett ezzel, sőt az utána következő gyorsaságin még meg is kellett állnia. Ezzel lemaradt a pontszerzésről, aminek Daniel Carlsson és Jan Kopecky örülhetett.

A világbajnokság következő futama a murvás Mexikó Rali lesz, ami azért is különleges, mert ezen a futamon fog indulni a magyar bajnok Benik Balázs is. Igaz nem a tőle megszokott Focus WRC-vel, hanem az OMV támogatása révén egy N-es Mitsubishivel, ami egészen új kihívás Benik számára, hiszen eddig még nem ment N-es autval.

Forrás: [origo]

A 2007-es Norvég-rali végeredménye

1. Mikko Hirvonen (Ford Focus WRC) 3:28:17,0
2. Marcus Grönholm (Ford Focus WRC) + 9,5 másodperc
3. Henning Solberg (Ford Focus WRC) + 3:44 perc
4. Petter Solberg (Subaru Impreza WRC) + 4:01 perc
5. Jari-Matti Latvala (Ford Focus WRC) + 5:30 perc
6. Gigi Galli (Citroen Xsara WRC) + 7:05 perc
7. Daniel Carlsson (Citroen Xsara WRC) + 9:23 perc
8. Jan Kopecky (Skoda Fabia WRC) + 11:49 perc

A világbajnokság állása:
Pilóták
1. M. Grönholm 24 pont
2. M. Hirvonen 20 pont
3. S. Loeb 18 pont
4. H. Solberg 11 pont
5. P. Solberg 8 pont
5. D. Sordo 8 pont
7. D. Carlsson 6 pont
7. C. Atkinson 6 pont

Csapat:
1. Ford 44 pont
2. Citroen 28 pont
3. Stobart Ford 16 pont