Fehér holló - Toyota Camry Hybrid 2007

Vágólapra másolva!
A hibridek jönnek. Ha a hivatalos márkakereskedői hálózaton keresztül nem tudnak, akkor a magánkereskedőkön keresztül, most éppen a 2007-es Toyota Camry Hybrid képében. Elcsíptünk egy eladósorban levő példányt.
Vágólapra másolva!

A Camry, a Toyota minőségi, strapabíró középkategóriása az USA-beli vásárlók kedvence. Még John Updike Nyúlja is Toyota-szalont üzemeltet az Újhazában, és természetesen Camryvel jár. Nálunk mégsem lett nagyon elterjedt ez a modell, talán azért, mert az amerikai piacon átlagos méretű autó itthoni viszonyaink közt nagy és drága batárnak számított. Pedig a legutóbbi, 2002-2006 között Magyarországon is árult negyedik generáció a legjobb toyotás erényeket vonultatta fel: modern technikát, kifinomult működést, alacsony fenntartási költségeket, jó menettulajdonságokat, legendás megbízhatóságot nyert, aki rá szavazott. Még az ára is arányos volt a kapott értékkel, ráadásul - bár a belső kialakítás megosztotta a véleményeket - a külseje tetszetősre sikeredett.

Kevésbé cizelláltan megfogalmazva: a 2003-ban megjelent Avensis II., vagyis az erőben lévő középkorú férfiú mellett a Camry volt a sokat próbált, de friss, érett úriember megtestesítője. A potens vásárlóréteg nagy része azonban nem a fenti tulajdonságoktól révedt el, hanem ugyanannyiért vett mondjuk egy kisebb, de "nevesebb" prémiumot.

Az új, 2007-es modellévtől a Camry nemhogy Magyarországon, de egész Európában nem kapható. Két kivétel van csak a kontinensen, mindkettő történelmi jópajtásunk: az oroszoknál a Camry alapkivitelét kb. 6,5 millió forintnak megfelelő dollárért, míg a törököknél majd' 14 millió forintnyi euróért és némi helyi gyöngyért árulják. Az Egyesült Államokban a Camry ára - átszámítva - a négymillió forintot sem éri el, ez természetesen nem összehasonlítási alap, csupán azt a tudatot erősíti, hogy Amerikában autót venni jó.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a hazai használtautó-piacon egyre másra tűnnek fel a Camryket kínáló hirdetések, amelyek általában nullkilométeres, 2007-es importautókkal hergelik a kiéhezett közönséget. Ráadásul a hibridváltozatot kínálják nagyjából annyiért, amennyibe az előző generáció alapváltozata került négy éve, de kapható a sima benzines is. A márkakereskedői hálózat mellett egerésző egyik telepet kerestük fel kérésünkkel: ugyan, hadd nézzük meg a hibrid Camryt, vezetnénk is, ha lehet, és beszélgessünk róla minél többet, mi is van itt akkor, kérem?

Camry a telepről

Kérésünk szíves fogadtatásra lelt, így a rendhagyó és rövid teszthez most nem az importőr, hanem a XIX. kerületi, Hofherr Albert utcai Kispesti Autókereskedés biztosította az alanyt, egy kétezer kilométert sem futott hibrid Camryt. A megbeszélt időpontban vártak a kereskedés munkatársai és a frissen mosott Camry, ezt mindjárt ki is használtuk egy fotózás erejéig a január közepi, aranyló fényű nap és a plusz tízegynéhány fokos idő ölelésében. Az autó elölről némileg a Lexus IS-re emlékeztet, főleg a fényszórók formájával, ám egész megjelenése visszafogottabb az IS-nél. További hasonlatok csak erőltetetten jutnak eszembe: az IS és a GS egyaránt más dinamikával van megrajzolva, mellettük a jól kinéző Camry is konzervatív formájúnak tűnik. Az elejét itt is, akárcsak az előző generációnál, kidolgozottabbnak és markánsabbnak tartom, mint a hátulját.

Belül a középkonzol folytatja a nyugodt vonalazást, a színek alapvetően a szürke árnyalatai, a középkonzolon a Corolla Verso-féle jaj-kékkel. A belső világos, a kormány, a váltógomb és az ülések bőrrel bevontak. A kényelem és a helykínálat elsőrangú. A motoros üléssel jól belőhető a megfelelő pozíció, a kezelőszervek könnyedén elérhetők, fent a JBL hifi, lentebb, de még mindig nem lent a kétzónás klíma, alul egy fedeles rekesz van. A váltó mögött fedhető pohártartók, az utas előtt hatalmas kesztyűtartó várja az odavalókat. A könyöklőben rakodóbox, előtte 12 voltos csatlakozó helyezkedik el. A kormányról irányítható a klíma, a hifi és a Bluetooth-telefon is. A klímaberendezés a Sharp "Plasmacluster" rendszere segítségével szitává ionizálja a csúnya bacilusokat és egyéb részecskéket, amelyek az utasok egészségét veszélyeztetnék. Az intelligens, kulcsnélküli jeladó viszont zavarhatja az esetleges szívritmus-szabályzó működését, ezért nem árt beszélni a dokival, ha netán a készülék újraindítására lesz szükség a jövőben, így int a leírás.

Az aktív biztonságot a Toyota hagyományos rendszere adja, mely a Camrynél teljes: guminyomás-figyelő, blokkolásgátló, fékerőelosztó, fékasszisztens, menetstabilizáló, kipörgésgátló és egy összetett menetbiztonsági elektronika, a VDIM. Ha baj van, a szokásos öv- és légzsákerdő lép közbe. A hátsó üléstámlák 40/60 arányban oszthatók, miközben akkora átjáró nyílik a csomagtér felé, amelyen néhány kaszapengét dughatunk át, azokat is csak akkor, ha nincsenek kiegyenesítve. A nyílás természetesen a méretes akkumulátor miatt ekkora. Maga a zegzugos csomagtartó papíron 300 literes, ránézésre többnek tűnik, de egy Corolla sedan puttonyánál kisebb.

A Lexus IS arcát kapja az új Toyota Camryhttp://www.origo.hu/auto/ujdonsag/20051128alexus.html