Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A február 5-től érvényes új regisztrációs adó a kisebb új autók esetében 20-30 ezer forintos drágulást hozhat, míg a nagyobb járművek esetében a negyedmillió forintot is meghaladhatja az emelés mértéke - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A két év óta visszaeső piac és az erős verseny miatt eddig óvatosan bántak az árlistákkal az importőrök, ám a február 5-től emelkedő regisztrációs adó az új miniket is tízezrekkel drágítja majd. Ezzel még nincs vége a változásoknak, hiszen az autógyártók általában évi 1-1,5 százalékot emelnek, aztán ott van az árfolyamváltozás, így idén inkább az árak, mint az eladások nőhetnek.

Ami biztos, hogy rövid távon a regisztrációs adó, hosszabb távon, 2009 tájékán a környezetvédelmi előírások szigorodása, az Euro 5-ös motorok bevezetése drágítja majd az új autókat a piacon. Mindezeket az importőrök és a kereskedők megosztva sem tudják lenyelni, ezért áthárítják a vásárlókra.

A február 5-től érvényes új regisztrációs adó a kisebb új autók esetében 1-1,5 százalékos drágulást okozhat, a 20-30 ezer forintnyi összeg már a következő hetekben megjelenik az árlistákon. A nagyobb motorú kocsiknál az emelkedés mértéke negyedmillió forintnál is több lehet.

A márkák többsége áthárítja a vevőkre az adópluszt, mert a kisebb kategóriában igencsak szűk a mozgástér. Ennek talán még nem lesznek érezhető hatásai, mégis további forgalom-visszaeséstől tartanak a kereskedők. Mint ismeretes, tavaly 180 ezer új személyautó és terepjáró kelt el a magyar piacon, ami 11 százalékos esést jelent egy év alatt. A veszteség különösen az újonnan épült szalonok tulajdonosait érintette érzékenyen, hiszen a nagyobb forgalom elmaradása némelyiknek lehetetlenné teszi a felvett hitelek visszafizetését. Ennek köszönhetőn hetente kerül új, erősebb tulajdonos egy-egy szalon - olvasható a Népszabadság összeállításában.

Visszaesett a magyar autópiachttp://www.origo.hu/auto/gazdasag/20070116tovabb.htmlJelentősen drágulhatnak az új autókhttp://www.origo.hu/auto/gazdasag/20070112kornyezetvedelmi.html
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről