Palik és Kátai remekel

Vágólapra másolva!
A Dakar-rali talán legnehezebb szakaszán az összetettben vezető versenyzők megerősítették helyüket, miközben a magyarok is kitettek magukért.
Vágólapra másolva!

A pihenőnap után egy igazán kemény szakasszal folytatódott a Dakar-rali, a versenyzők véleménye alapján az idei verseny legnehezebb napjai most következnek. A versenyzőknek úgy kellett csaknem 600 kilométer gyorsaságit teljesíteni, hogy este a célban nem szervizelhettek, legalábbis a szerviz-személyzetüket nem ide hozták, hanem a másnapi célhoz. Aki nagy nehezen túlélte ezt a maratoni túrát, az csak a versenyzőtársai segítségére számíthatott. Ezek után, a mai nap folyamán egy újabb csaknem 500 km-es gyorsasági következik, aminek a végén már ott vannak a szervizkamionok.

Mondhatjuk tehát, hogy ez a két nap a vízválasztó az idei versenyben, aki ezeket túléli, annak nagy esélye van, hogy beér a célba. Az élmezőny versenyében ezen a napon is voltak nagy vesztesek, sőt nem is akárkik, hiszen az autósoknál és a motorosoknál is az összetett verseny másodikja teljesített rossz idővel, amivel szinte elvesztették esélyüket a győzelemre. Marc Coma ezen a napon sem engedett, a tavalyi motoros győztes ezt a szakaszt is megnyerte, ezúttal Cyril Despres előtt. Coma előnye már egészen magabiztos, mivel nagy üldözője, Esteve Pujol 2 órát vesztett, így visszaesett a tabellán. A autósoknál is hasonló a helyzet, hiszen De Villiers annyira megtáltosodott attól, hogy átvette a vezetést, hogy ezt a szakaszt is magabiztosan nyerte. Carlos Sainz -, akivel a legnagyobb küzdelemben voltak - egy kormányszervo hiba miatt egy órát kapott, amivel az összetettben csak a negyedik. Peterhansel második lett ezen a szakaszon, így az összetettben is ezt a pozíciót örökölte.

Szerencsére az első napot a magyarok sikerrel vették, sőt Kátai Péter és Palik László igazán kitettek magukért. A kétkerekűeknél Kátai az igen kiváló 26. helyen ért célba, annak ellenére, hogy gondjai voltak a navigációs berendezéssel. Dési János is nagyon jól teljesített, hiszen ő úgy lett a 49., hogy közben segített csapattársának, Gyenesnek. Kátai ezzel az összetettben a 24., Dési az 55. helyen áll.

Forrás: [origo]

Az autósoknál Palik László igazán keményen nyomta, az autó is jól bírta, így a kiváló 28. helyen értek be a célba, ezzel az összetettben is feljöttek a 28. pozícióba. Szalay Balázsék ezen a napon kicsit lassabban haladtak, a napot a 48. idővel teljesítették, ami az összetettben 41. helyet jelenti. A kamionok is elvileg beértek a célba, de a Dakar.com eredményei között csak a Darászi-féle kamion eredménye szerepel 20. idővel.

Palik László: "Élveztem a vezetést, ráadásul Gabi tökéletesen navigált, s a Nissan is bírta a kiképzést. Összességében tehát nem lehet panaszom az iszonyatosan hosszú vasárnapra. Pedig, ahogy vártuk, a szakasz nehéz volt, sziklás és dűnés részek váltogatták egymást. Ennek ellenére nem spóroltunk az autóval, szegény megint kapott rendesen, de szerencsére nem volt vele komolyabb gond. Azért a versenykamionban ülő srácokat majd megkérem, hogy jó alaposan nézzék át a kocsit, mert a hétfő sem ígérkezik könnyebbnek. A szervízjárművünkre egyébként nem számíthatunk, mivel a szabályok szerint nem kísérhettek el minket Tichitbe, azaz hosszú éjszaka elé nézünk. S, hogy mit szólok az eredményünkhöz? Természetesen örülök, de még nem érdemes foglalkozni a számokkal. Mauritánia kiszámíthatatlan, és egyelőre Dakar is nagyon messze van."

Forrás: [origo]

8. szakasz, Atar-Tichit (626 km, ebből 589 km gyorsasági):

Autósok:
1. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen) 7:31:52 óra
2. Peterhansel, Cottret (francia, Mitsubishi) 6:35 perc hátrány
3. Alphand, Picard (francia, francia, Mitsubishi) 9:11 p h.
...28. Palik-Darázsi (magyar, Nissan) 2:46:00 ó h.
...48. Szalay-Bunkoczi (magyar, Opel) 4:28:41 ó h.

Motorosok:
1. Coma (spanyol, KTM) 7:46:13 óra
2. Despres (francia, KTM) 10:02 p hátrány
3. Ullevalseter (norvég, KTM) 24:00 p h.
...26. Kátai (magyar, KTM) 1:41:01 ó h.
...49. Dési (magyar, KTM) 2:38:26 ó h.

Az összetett állása a 8. szakasz után

Autósok:
1. De Villiers, Von Zitzewitz 27:35:53
2. Peterhansel, Cottret 31:13 p h.
3. Alphand, Picard 43:04 p h.
...28. Palik, Darázsi 10:55:34 ó h.
...41. Szalay, Bunkoczi 13:38:59 ó h.

Motorosok:
1. Coma (spanyol, KTM) 30:24:47 óra
2. Despres (francia, KTM) 54:58 p h.
3. Casteu 1:03:15 ó h.
...24. Kátai 6:48:35 ó h.
...55. Dési 11:11:24 ó h.

Hétfőn tehát Tichitből indul útjára a mezőny, hogy ezen a napon még egy maratoni, ezúttal 494 km-es gyorsaságit teljesítsenek, majd Némában van a cél.