Megvan a Dakar első magyar kiesője

Vágólapra másolva!
Az első afrikai szakaszt is teljesítették a Dakar-rali résztvevői, melyet az autóknál Giniel de Villiers, a motorosoknál a tavalyi győztes, Marc Coma nyert meg. A magyarok közül Palik László és Kátai Péter áll a legjobban.
Vágólapra másolva!

Teljesítette első afrikai szakaszát a 2007-es Lisszabon-Dakar-rali mezőnye, köztük a még versenyben lévő tíz magyar egység is. Az első komoly nap azonban nem mindenki számára alakult jól, hiszen szinte valamennyi magyar egységnek volt gondja. A legsúlyosabb probléma Kristóf Mártonékat sújtotta, akiknek eltört a terepváltójuk, így a szervizkamionjuk húzta be őket a célba. Hermann Henrik sem volt könnyű helyzetben, ugyanis amikor utolérték az autók, többen leszorították, így egyszer elég komolyan elesett. Hermann ugyan a 150. idővel beért a célba, de a tegnap este úgy döntött, ilyen körülmények között nem kíván tovább menni. Ennek megfelelően meg van az első magyar kieső a Dakaron.

Kis Sándor is gondokkal küszködött, ugyanis rengeteget kellett előznie a szelektíven, amitől több defektet kapott. Szépen elfogytak a pótkerekek, így a táv második felét inkább biztonságban teljesítette. Szalayék számára sem alakult gondtalanul ez a nap, ugyanis az Opel motorja rakoncátlankodik, két henger kihagy a motorban. Emiatt alig tudtak elrajtolni és a szakasz teljesítése sem abban a tempóban sikerült, ahogy eltervezték. "A motor vadonatúj, nem tudom, mi lehet vele, de a csapat mindent megtesz annak érdekében, hogy kedden már újult erővel folytathassuk a küzdelmet" - mondta Szalay.

Ehhez képest Palik László egyszerűbb helyzetben volt, a hétfői szakaszt 47. idővel teljesítő versenyzőnek azonban szintén rengeteget kellett előznie, így saját bevallása szerint a kelleténél több kockázatot vállalt, de bejött neki.

"Küzdelmes nap volt, kegyetlen terepen kellett mennünk, de megérte szenvedni. A kocsi fantasztikusan működött, pedig iszonyatosan meghajtottuk, egyáltalán nem kíméltük. Ráálltunk egy ritmusra, s csak azt vettük észre, hogy sorra előzzük meg a vetélytársainkat. Nagyszerű volt minden, most tényleg hiba nélkül mentünk keresztül a szakaszon. Több, mint harminc autót hagytunk le, örülök, hogy ennyire sikerült elkapni a fonalat. Gáborról is kizárólag felsőfokon tudok beszélni, pazarul végezte a munkáját, elsőrangúan navigált. Persze, még nagyon a verseny elején vagyunk, sok ezer kilométer van hátra, ám az mindenesetre bizakodással tölt el, hogy a csapat remekül összerakta a kocsit. A táborban majd megint kezelésbe veszik a srácok a Nissant, hiszen kedden újra nehéz feladat vár ránk" - fogalmazott Palik.

Forrás: Szalay Dakar Team

A motorosoknál ismét Kátai Péter volt a leggyorsabb magyar (43. idő), azonban őt is hátráltatta egy kisebb probléma, az ellenőrző pontnál ugyanis nem találta a verseny szempontjából kulcsfontosságú menetlevelét, ami négy perc után mégis meglett. Az első Dakarját teljesítő motoros, Dési János a 87. lett. A kamionos egységek szerencsére gond nélkül beértek, Szobiék 29., Darázsiék 39., Szallerék az 54. helyen.

Természetesen az élmezőnyben is volt mire odafigyelni, hiszen végre magára találta a verseny tavalyi motoros győztese, Marc Coma. Ő nyerte a szakaszt, de az összetettben Isidre Esteve Pujol vezet. Az autóknál ezúttal is Volkswagen-szakaszgyőzelem született, ezúttal a dél-afrikai de Villiers nyomta a legkeményebben. Az összetettben azonban nem ő, hanem csapattársa, a spanyol ralivilágbajnok, Carlos Sainz vezet. A kamionosoknál ismét az orosz Csaguin nyert, aki ezzel az összetettet is vezeti.

Eredmények, 3. szakasz, Nador-Er Rasidia (Marokkó), 648 km (ebből 252 km gyorsasági):

autósok:
1. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 2:46:12 ó
2. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 25 mp hátrány
3. Stephane Peterhansel (francia, Mitsubishi) 3:18 p h.
...47. Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) 50:57 p h.
...69. Kis Sándor, Czeglédi Péter (Nissan) 1:02:02 ó h.
...81. Szalay Balázs, Bunkoczi László (OPEL) 1:08:08 ó h.
...173. Kristóf Márton, Simon Péter (Bowler) 7:17:07 ó h.

Az összetett állása:
1. Sainz 5:09:19 ó
2. de Villiers 1:02 p h.
3. Carlos Sousa (portugál, Volkswagen) 4:26 p h.
...48. Palik, Darázsi 1:38:41 ó h.
...57. Szalay, Bunkoczi 1:51:08 ó h.
...97. Kis, Czeglédi 2:46:31 ó h.
...134. Kristóf, Simon 8:13:13 ó h.

motorosok:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 3:07:39 ó
2. Chris Blais (amerikai, KTM) 56 mp h.
3. Isidre Esteve (spanyol, KTM) 2:57 p h.
...43. Kátai Péter (KTM) 37:17 p h.
...87. Dési János (KTM) 1:02:58 ó h.
...151. Hermann Henrik (KTM) 1:37:42 ó h.

Az összetett állása:
1. Esteve 5:42:12 ó
2. Coma 26 mp h.
3. David Casteu (francia, KTM) 1:03 p h.
...45. Kátai 1:03:03 ó h.
...78. Dési 1:42:43 ó h.
...186. Hermann 3:55:46 ó h.