Ötven tank benzinnel a világ körül

2006.01.20. 12:33

John és Helen Taylor, a rekorddöntés megszállottjai, január 17-én világkörüli üzemanyag-hatékonysági túrára indultak Londonból. Az út célja, hogy újabb csúcsot kíséreljenek meg felállítani meglévő harmincnégy Guinness-rekordjuk mellé.

A kísérlet során egy teljesen széria Volkswagen Golf 1,6 FSI-vel  25 országon áthaladva 70 nap alatt körülbelül 28 970 kilométert tesznek meg úgy, hogy maximum 50 tank üzemanyagot használhatnak fel.

Autósmozik: Jetta 1.9 PD TDIPassat 2.0 FSI

Taylorék a Shellt kérték fel a kaland üzemanyag-szolgáltatójának, az úthoz szükséges benzint pedig egy külön csapat fuvarozza a házaspár után. A rekordkísérlet hitelesítésére és a szigorú szabályok betartását ellenőrizendő, egy független megfigyelő, egy operatőr, és a kalandokat lejegyző író is a házaspárral tart egy Passat Variant fedélzetén.

A két Volkswagen problémamentességéről külön szerelőgárda gondoskodik a világkerülő túrán.

A rekord hitelessége érdekében a házaspárnak be kell tartania a Guinness világrekordokra vonatkozó szabályait és előírásait. Ennek megfelelően John és Helen az út során csak egy irányban haladhat, legalább 28 970 kilométert kell megtenniük, de a teljes megtett táv nem haladhatja meg az Egyenlítő hosszát, az autónak pedig szériamodellnek kell lennie.

Ezeken kívül még tizennyolc szabály és előírás határozza meg többek között az ellenőrző pontokat, azok kelet-nyugati koordinátáit, a független elbírálást, a menetnapló vezetését, a felügyelők személyét, az utazás előtti járművizsgálatot és vezetési időt.

Taylorék és csapatuk naponta tizennégy órát töltenek majd úton, éjjel-nappal vezetve, szigorú egészségügyi és biztonsági előírások betartásával napi körülbelül ezer 1000 kilométert tesznek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK