MotoGP: Valentino Rossi rekordjai

Vágólapra másolva!
A "Doktornak" becézett olasz motoros legenda a vasárnapi Török Nagydíjon ünnepli a 100. MotoGP-s nagydíját. A hétszeres világbajnok Valentino Rossi nevéhez természetesen még számos egyéb rekord kapcsolódik, amelyekre az alábbi összeállításban emlékezünk vissza.
Vágólapra másolva!

Rossit karrierje során nagyrészt elkerülte a balszerencse. Többek között ennek is köszönhetően a királykategóriában 2000-ben, a Dél-Afrikai Nagydíjon debütált pilóta eddig a pillanatig még egyetlenegyszer sem hiányzott a rajtrácsról, ami bár eltörpül eredményei mellett, mégis figyelemre méltó teljesítmény.

A következő kis összeállításban az olasz sztárpilóta néhány emlékezetes pillanataira emlékezünk vissza.

A 3. nagydíj / 2000. Japán Nagydíj, Suzuka:
Rossi ezen a versenyen szerezte meg első világbajnoki pontjait a királykategóriában. Az olasz a kiváló 11. helyen ért célba

A 9. nagydíj / 2000. Brit Nagydíj, Donington:
Vale esőben megszerezte első futamgyőzelmét a nagyok között. Ezzel ő lett az első olyan pilóta, aki Doningtonban mindhárom kategóriában első tudott lenni.

A 17. nagydíj / 2001. Japán Nagydíj, Suzuka:
A felkelő nap országában az olasz megnyerte az idénynyitót. Vele a Honda pedig 500. Grand Prix-ját ünnepelte.

A 30. nagydíj / 2001. Ausztrál Nagydíj, Fülöp-szigetek:
Valentino Rossi minden idők egyik legszorosabb versenyén megszerezte élete első világbajnoki címét a királykategóriában. Az izgalmas futamon kevesebb, mint egy másodperc különbséggel ért célba az első négy pilóta. Rossi eredményével "csupán" a második olyan pilóta, aki a 125ccm és a 250ccm után az 500ccm-es géposztályban is világelső lett. A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokán ugyanis Phil Read áll.

A 32. nagydíj / 2001. Brazil Nagydíj, Rio de Janeiro:
A szezon tizenegyedik futamgyőzelmét szerezte meg Rióban az olasz. Ezzel megközelítette Mick Doohan 1997-es rekordját, aki mindössze egy futammal ért el többet egy esztendő leforgása alatt.

A 33. nagydíj / 2002. Japán Nagydíj, Suzuka:
Rossi megnyerte az első immáron MotoGP néven futó versenyét egy 990 köbcentis Honda motor nyergében.

Forrás: EPAA 60. nagydíj / 2003. Brazil Nagydíj, Rio de Janeiro:
Brazíliában az olasz 60 királykategóriás rajtja után immáron 50. dobogós helyezését érte el.

A 79. nagydíj / 2004. Ausztrál Nagydíj, Fülöp-szigetek:
Valentino Rossi futamgyőzelmével megszerezte negyedik világbajnoki trófeáját a királykategóriában. Ezzel a második olyan pilóta a motoros vb-k történetében, aki különböző gyári motorral bajnoki címet tudott szerezni. Az első ilyen pilóta Eddie Lawson volt.

A 99. nagydíj / 2006. Katari Nagydíj, Losail:
Rossi katari győzelmével utolérte Mick Doohan 54 győzelemből álló mérlegét. Most már csupán a legendás Giacomo Agostini előzi meg a sorban 68 királykategóriás elsőséggel.

Forrás: motogphirek.hu