Hamarosan indul az első motoros márkakupa

Vágólapra másolva!
Az év elején jelentette be a Magyar Suzuki, hogy egy márkakupa sorozatot indít a 2006-os szezonban. Azóta keveset halottunk versennyel kapcsolatos fejleményekről, pedig az előkészületek gőzerővel folynak és a legtöbb hely már el is kelt.
Vágólapra másolva!

Végignézve az indulók listáján, bátran kijelenthetjük, hogy a versenyeken való részvétel önmagában komoly presztízzsel jár, hiszen magyar motorsport szinte teljes elitje részt kívánt venni a kupasorozatban. Olyan nevek szerepelnek az indulók között, mint Dudás Péter, Talmácsi Gergő, Soltész Attila, Rizmayer Gábor. Őket talán nem kell bemutatni a gyorsasági motorsportban kevésbé járatos érdeklődőknek sem.

Rajtuk kívül az indulók között találjuk a fiatal Németh Balázst, aki az idei szezonra kiérdemelte a Suzuki kiemelten támogatott versenyzője státuszt, továbbá említhetnénk az utóbbi években a 125-ös géposztályban kiemelkedő eredményekkel bizonyító Magda Attilát. A mezőnyben olyan visszatérőket is felfedezhet a szemfüles olvasó, mint Benner Zsolt. Az azonos feltételeket számításba véve, és az indulók személyét nézve tehát nem túlzás feltételezni, hogy az idény legizgalmasabb versenyeinek ígérkeznek a sorozat futamai.

Ez történt tehát eddig, és most - az első futam előtti utolsó hetekben - megkezdődnek a tesztek. A versenykörülmények megteremtése végett természetesen jó néhány dolog átalakítanak az amúgy széria 600-as GSX-R-eken. A motorokra speciális, a verseny céljainak megfelelő kipufogó, idomgarnitúra, állítható kormány, illetve Lucas fém fékcsövek, és speciális alkatrészek kerülnek. Ezen kívül utángyártott benzintank, segédváz, idomtartó fogja csökkenteni az esések következtében keletkező kár mértékét. Annak érdekében, hogy igazságos és gyors versenyeket lehessen vívni, a GSX-R Kupában minden versenyző azonos típusú Michelin Pilot Power 2 CT gumit használ majd.

A speciális összetételű abroncs alkalmas rá, hogy a kanyarokban megközelítőleg a Moto Gp versenyeken látható dőlésszöget lehessen elérni. Érdemes megemlíteni, hogy az új fejlesztésű gumi bemutatóját - Valentino Rossi yamahás csapattársa - Colin Edwards tartotta. Ennek során ezzel a típussal csak nyolc másodperccel teljesített rosszabb időt az amerikai versenyző, mint saját MotoGp-n használt versenygumijaival. A motorokon a versenyzők nem végezhetnek módosításokat, kizárólag a rugózás beállításait változtathatják meg. A futómű beállításait a műszaki személyzet regisztrálja, és ennek megfelelően a legközelebbi versenyen (a pályaviszonyoknak megfelelően) személyre szabja a motorkerékpárokat.

Forrás: Hungaroring Motorsport IskolaA versenyeken külön értékelik az amatőr és a profi versenyzők; az első három helyezett tárgyi díjazásban részesül mindkét csoportban. A versenyeken az első 15 versenyző kap pontot az alábbi pontskála szerint: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. További egy-egy pont jár a legjobb edzésidőért, a leggyorsabb versenykörért, és plusz egy pontot kap a versenyen legtöbb kört vezető versenyző is. A Suzuki GSX-R Kupa végső értékelésénél a 10-ből 9 verseny eredménye kerül összesítésre.

A Suzuki márkakupa indulóinak száma lassan eléri a maximális keretet, de néhány hely még mindig gazdára vár. Pillanatnyilag több kereskedői csapat is támogatna versenyzőket, úgyhogy még nem késő felvenni a kapcsolatot az eseményt koordináló Team Suzukival. A GSX-R Kupa első futamának időpontja rohamosan közeledik, a versenysorozat az Alpok-Adria Bajnokság április végi nyitófordulóján mutatkozik be.

A csapatok, és az indulók névsora:

Suzuki Hollós: Soltész Attila, Vajzer Attila, Bencze György
Power City: Lénárt Péter, Berei András, Bodnár László
Amargo: Dudás Péter, Farkas Attila
Black Motorsport: Talmácsi Gergő, Magda Attila, Péntek László
Harmati Suzuki: Rizmayer Gábor
King Road Motors: Németh Balázs
Győr Autópláza: Papp Géza, Papp Gábor
Motorrad: Benner Zsolt
Poxen Motorsarok: Kurta János

Versenynaptár:

2006. április 29-30. Hungaroring
2006. május 20-21. Rijeka
2006. június 3-4. Pannónia-ring
2006. július 29-30. Most
2006. szeptember 2-3.Hungaroring

Forrás: Team Suzuki

Forrás: Team Suzuki