Nem csak legenda - Mitsubishi Lancer EVO IX próba

Vágólapra másolva!
Végre hozzánk is megérkezett a méltán népszerű sorozat legfrissebb darabja, az utcai ralizás egyik koronázatlan királya, a Mitsubishi Lancer Evolution IX. Ja, az EVO. És hol máshol próbáltuk volna ki, mint a Hungaroringen? Verseny van, nem is akármilyen.
Vágólapra másolva!

Minden autógyártó palettáján van legalább egy igazi legenda. Ezek közül csak nagyon kevés éri el azt a státuszt, ami ma a Mitsubishi Lancer Evolution élvez világszerte. A 40 éves motorsportos örökséggel rendelkező Lancer Evolution (5 ralivilágbajnoki cím - 4 egyéni és egy csapat -, illetve számos győzelem a világ legkeményebb versenyein, többek között a Kelet-Afrikai Szafarin vagy a Bandamán) az 1992 októberében útnak indított modell legújabb generációja és legfrissebb fejlesztése. Ez a modell a versenysport, a kereskedők és a vásárlók iránti elkötelezettséget bizonyítja, s a Lancer Evolution IX a tízszeres Dakar-győztes Pajeróval együtt a Mitsubishi márka igazi arcát képviseli.

A Lancer Evolution

A korábbi Lancer sportmodellek nyomvonalán haladva a Mitsubishi Motors eredetileg a nagy sorozatban gyártott Lancer szedánból fejlesztette ki az Evolutiont, mint a homologizációhoz szükséges 2500 darabos szériát, hogy még hatékonyabban versenyezhessen a FIA Rali Világbajnokságon (WRC).

Az Evolution sorozat

- 1992 szeptembere: Lancer RS Evolution és GSR Evolution bemutatása
- 1993 decembere: Lancer Evolution II
- 1995 januárja: Lancer Evolution III
- 1996 júliusa: Lancer Evolution IV (AYC + multi-link hátsó felfüggesztés)
- 1998 januárja: Lancer Evolution V
- 1999 januárja: Lancer Evolution VI
- 2001 januárja : Lancer Evolution VII (ACD + EBD)
- 2003 januárja: Lancer Evolution VIII (Super AYC)

Ez a vérvonal először 2004 első negyedévében vált hivatalosan is a Mitsubishi Motors Europe termékstratégiájának részévé, hiszen ekkor lehetett első ízben megvásárolni az Európában homologizált Evót teljes gyári garanciával a hivatalos Mitsubishi kereskedőknél.

Hajtóerő

Az MMC mérnökeinek célja a IX-es sorozattal az volt, hogy a teljes Lancer Evolution élményt még tovább fejlesszék - a hangsúlyt a hatékonyságra, a rugalmasságra, a teljesítményre és a kifinomult működésre helyezték. Ezért a modellen az alábbi változtatásokat végezték el:

1) 280 lóerős MIVEC motor

A Lancer Evolution IX motorja a kétliteres, soros, négyhengeres, tizenhat szelepes, DOHC, turbófeltöltős és töltőlevegőhűtős, MIVEC változó szelepvezérléssel fölszerelt gép potensebb változata. A változó szelepvezérléssel is ellátva immár 280 lóerőt teljesít 6500-as percenkénti főtengelyfordulatnál, nyomatéka pedig 355 Nm 3500-nál.

Forrás: [origo]

A Lancer Evolution VIII-assal összehasonlítva

Legnagyobb teljesítmény: 265 LE 6500/percnél > 280 LE 6500/percnél
Nyomaték: 355 Nm 3500/percnél > 355 Nm 3500/percnél
Legnagyobb sebesség: 245 km/óra > 250 km/óra
Gyorsulás 0-100 km/órára: 6,1 s > 5,7 s

2) Hatfokozatú manuális váltómű

Válaszul az európai vásárlók igényeire, a Mitsubishi Motors úgy döntött, hogy az európai modelleket hatfokozatú manuális váltóművel látja el.

3) Tömegcsökkentés

A kutatás és fejlesztés mellett a WRC versenyeken szerzett tapasztalatok is segítettek abban, hogy jelentős mértékben sikerült mérsékelni a saját tömeget az előző generációhoz képest.
A Lancer Evolution erős és könnyű karosszériájának sokkal nagyobb terhelést, nagyobb kanyarsebességeket és fékhatásokat kell elviselnie, mint a hétköznapi Lancerek karosszériájának. Ez úgy sikerülhetett, hogy a megfelelő pontokon megerősítették a szerkezetet, illetve könnyebb anyagokat alkalmaztak.

4) Bilstein felfüggesztés*

A Lancer Evolution IX-ben először mutatkoznak be a Bilstein nagy teljesítményű lengéscsillapítói. A neves gyártóval közösen fejlesztett gátlók még változatos útviszonyok között is javítják az úttartást, gyorsabb ívmeneti sebességet tesznek lehetővé, javítják a nyomaték eljuttatását a kerekekhez, és csökkentik a fékezéskor fellépő bólintást.

5) BBS felnik*

A Lancer Evolution IX dinamikus fejlesztése során a Bilstein lengéscsillapítók mellett az új, szuperkönnyű, 17 collos BBS öntött alumínium felniket használtuk, hogy csökkentsük a rugózatlan tömeget. A piaci specifikáció függvényében rendelhető Enkei 17 collos könnyűfém felni is.

* függ a modellváltozattól és a piacoktól

6) Négykerékhajtási (AWC) rendszer

Bemutatása óta a Mitsubishi Motors Négykerékhajtási rendszere (AWC) új szintre emelte a Lancer Evolution tapadási, dinamikus teljesítményét a biztonság, az élmény és a hatékonyság terén egyaránt. A Mitsubishi Motors AWC rendszerének különlegességei:

- Napkerekes, részben önzáró differenciál (LSD) az első kerekek között
- Aktív központi differenciál (ACD) a motor és váltó egysége mögött, amely az első és a hátsó tengely működését szabályozza
- Szuper Aktív Pördületvezérlés (Super AYC) a hátsó kerekek között
- Sport ABS

7) BREMBO fékek

A Lancer Evolution IX-ben elöl 320 mm-es hűtött Brmebo féktárcsák találhatók négydugattyús alumínium féknyergekkel, hátul pedig 300 mm-es hűtött tárcsák kétdugattyús alumínium féknyergekkel.

8) A karosszéria merevsége

Az Evolution VIII-ból származó karosszéria a Lancer Evolution IX-ben még merevebb és erősebb, mint a VII-esé, mert a merevséget garantáló stratégiai pontokon megerősítették a szerkezetet, miközben a tömeget a lehető legkisebb mértékben növelték.

Aerodinamika

Az új külső jelentős előrelépést jelent a VIII-as Evóhoz képest a légellenállás terén is. A kimerítő teszteket a Nürburgringen, a fejlesztést az MMC szélcsatornájában végezték, illetve információkat gyűjtöttek a WRC versenyek tapasztalataiból is:

- Új első és hátsó lökhárítók
- Az első lökhárítóban nagyobb a hűtőmaszk, amely javítja a motor hűtését
- Az autó hasán az összes szükségtelen nyílást lezárták, hogy csökkentsék a légellenállást
- A hátsó diffúzor javítja a levegő áramlását az autó alatt, s nem engedi, hogy a kipufogóból távozó gázok a lökhárító mellett örvényt képezzenek
- A kipufogó végződései szögletes alakúak, hogy a kijjebb lévő külső sarkok stabilizálják a levegő örvénylését és csökkentsék a légellenállást
- A szénszálas hátsó légterelő üreges kiképzésű, hogy az autó övvonal fölötti tömege minél kisebb legyen

Kényelem

A IX-ben az alábbi kifinomult megoldások találhatók meg:

- Szénszálhatású dekorelem a műszerfalon
- Fekete, bőrborítású Momo kormánykerék
- Alupedálok
- Sötét titánhatású felületek a váltónál "Lancer Evolution" logóval, középkonzolon a két DIN-es audio férőhelynél, a beszerelt audiorendszer belesimul a középkonzolba, elektromos ablakemelőknél
- Bőr / Alcantara üléshuzat
- Új belső borítások az ajtókon
- Automatikus vezérlésű klímaberendezés
- 4 elektromos ablak (a vezetőoldali ajtóról automatikus leengedéssel)

Kémfotók a Mitsubishi Lancer Evo X-ről/auto/ujdonsag/20060116kemfotok.htmlBrutális lesz az új Mitsubishi Lancer Evo/auto/ujdonsag/20050928mitsubishi.htmlA Mitsubishi kombit gyárt az Evo IX-ből/auto/ujdonsag/20050907amitsubishi.htmlElektromos Lancer EVO a Mitsubishitől/auto/ujdonsag/20050825elektromos.html