Nehéz a kilátás a modern autókból

Vágólapra másolva!
Évente több százan sérülnek meg azért, mert a modern autók vastag A oszlopa nagy holtteret eredményez.
Vágólapra másolva!

Egy brit felmérés szerint évente több száz baleset történik a modern autók nagy holtterei miatt, amelyek nagyban befolyásolják a közlekedésbiztonságot. A vizsgálat szerint az új típusokon a biztonságosabb utascella érdekében olyan vastag A oszlopok vannak, amelyek mögött gyalogosok, motorosok, de még akár autók is képesek eltűnni.

A legnagyobb veszélyt a kereszteződések és a körforgalmak jelentik, előbbiek főleg azért, mert miközben a vezető szétnéz, a forgalmi helyzet folyamatosan változik, így például nem veszi észre az idő közben a zebrára lépő gyalogost.

A széles A oszlop további hátránya, hogy akkor is képes eltűnni mögötte egy jármű, ha az a forgalommal együtt mozog. Ebből a szempontból a motorkerékpárosok vannak a legnagyobb veszélyben, baleset úgy is bekövetkezhet, hogy az autós egy pillanatra sem veszi észre a holttérben teljesen eltűnő motorost.

A Minnesota Egyetemen egyébként végeztek a helyzetet szimuláló kísérleteket, amelyből az is kiderült, hogy a vezetők nagy többsége meg sem próbál alaposabban körülnézni. A szimulátorban ülő vezetőket négy csoportra osztották, körülnézési technikájuk szerint. A legrosszabb eredményt azok érték el, akik nem néztek ki az A oszlop mögül, 70 százalékuk okozott balesetet.

A legjobb eredményt az alaposan körülnézők érték el, 11 százalékuk ütközött másik járművel. A tanulmány értékelése szerint még ha a vezetők ügyelnek is az alapos körülnézésre, az autók kialakítása akadályozza őket ebben, ez pedig egyértelműen növeli a balesetveszélyt.

Az ötödik leggyakoribb baleseti ok egyébként az, amikor a vezető körülnéz, de utólagos elmondása szerint "nem látta" a felé közeledő másik közlekedőt.