Noszály navigál Szalaynak

2005.07.19. 9:50

Az idén megváltozott a terepralisport nemzetközi versenyeinek besorolása: a tavaly még Világkupa-viadalnak számító sprintversenyeket ettől az évtől kezdve nemzetközi FIA-viadaloknak hívják. Ide tartozik a spanyol futam, a hét végén tartandó Baja Aragón is, amelyen - titulus ide vagy oda - azért elindul néhány világsztár. Elég ha csak a Mitsubishi három nagyágyúját, Stéphane Peterhanselt, Luc Alphand-t vagy éppen Joan Romát említjük.

Baja Aragón, nemzetközi FIA-verseny, Spanyolország

A magyar szurkolók számára azonban természetesen nem ők lesznek a legfontosabbak, hiszen a Szalay Dakar Team párosa is képviselteti magát a viadalon. Újdonság, hogy a zöld Opel Fronterában ezúttal Noszály Sándor foglal helyet Szalay Balázs mellett a navigátorülésben. A korábbi többszörös magyar bajnok teniszezőtől (aki évekig a legjobb magyar férfiversenyző volt a világranglistán) sohasem állt távol az autósport, évek óta "nyúzza" Szalayt, hogy vigye magával egy versenyre. Ennek most jött el az ideje.

"Nem tervezünk előre, ő is kíváncsi meg én is, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább" - mondta titokzatosan Szalay a jövőbeli tervekről. "Azért választottuk ezt a viadalt az első közös szereplésünkre, mivel ez a navigáció szempontjából egyszerűbb, mint például a maratoni sivatagi versenyek. A célunk, hogy bekerüljünk a legjobb tízbe, hogy teszteljük az autót, amelybe a sebességváltónak egy új verziója kerül erre a futamra."

Szalay elmondta, a sprintversenyek bizonyos szempontból nehezebbek a maratoni viadaloknál, mégpedig azért, mert itt egy apró hiba is végzetes lehet, míg a sivatagban két órányi szerelés ellenére sem esik ki az ember, maximum egy kicsit hátrébb kerül a ranglistán. A csapat számára egyébként azért is fontos a versenyen való indulás, hogy a lehető legtöbb versenykilométert megtegye a januári Dakar-rali előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK