Nyolcmotoros, nyolckerekes elektromos autó

2005.07.07. 9:48
"Útjára bocsátották" Japánban az első nyolckerekű elektromos meghajtású gépkocsit, amelynek sajátossága, hogy nyolc motor mozgatja - mindegyik kerékben egy.

Az Eliica (Electric Lithium-Ion battery Car) formáját tekintve az AFP szerint a DS Citroën új változatára emlékeztet, és eddig csak próbapályákon közlekedett. Keddtől azonban az öt méter hosszú, csaknem 2,5 tonna súlyú autó már a japán utakon száguldozik - jelentették be a tervezők.
   
A Keio egyetem kutatói által 38 cég támogatásával kifejlesztett jármű számára az energiát akkumulátorok szolgáltatják, és mivel minden kerekét külön motor hajtja meg, nincsenek áttétel-problémái. Az Eliica kényelmes, gyors, robusztus, tervezői szerint a jövő családi autója lehet.


Az nyolckerekű elektromos autó a fejlesztők szerint nem környezetszennyező, káprázatosan gyorsul, 370 kilométeres sebességet képes elérni és 100 kilométert 100 jen (185 forint) költséggel tesz meg. A kísérleti jármű finanszírozói között van a Bridgestone, a Pioneer, a Daiwa House Industry és a Japan Airlines.