Csepel traktorok hírmondója - WM traktor

2005.07.01. 13:55

A hazai erőgépgyártás egyik ritkán említett, érdemtelenül elfeledett típusával foglalkozik Réz Gyula írása.

forrás: Veterán Autó és MotorKözismert, hogy Weiss Manfréd báró (1857-1922), a hazai gyáripar meghatározó alakja, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének egyik alapítója és alelnöke, 1882-ben Berthold bátyjával alapította meg az első honi konzervgyárat.

Ugyancsak jól ismert tény, hogy egy évtizeddel később Csepelen letették a legendás acélipari és fémművek alapját. Weiss Manfréd a hadianyaggyártással indította be üzemét, amelyet a későbbiekben sokoldalúan továbbfejlesztett.

Még az első világháború kitörése előtt acélmű létesült az addig túlnyomóan külföldről vásárolt különleges anyagok előállítására. 1920 után a Weiss Manfréd Acél- és Fémművei Részvénytársaság acélcsöveket, hengerelt vas- és fémárut továbbá különféle gépeket és eszközöket is gyártott.

forrás: Veterán Autó és MotorA mezőgazdaságigép-gyártás kiterjedt a fogatos- és traktorekékre, a talajművelő gépek minden változatára, a vetőgépekre, valamint a takarmányozó és permetező gépekre. Eközben számos gyártmány világhírre tett szert.

1930-ban a gyárüzem konstruktőrei elkészítették a V2 típusú, Csepel márkanevű, 40 lóerős traktor prototípusát. A tervezők számára az etalont az 1924-es évjáratú, amerikai John Deere D erőgép szolgáltatta. A WM Fémművek 1943-ig mintegy 500 darab Csepel traktort dobott piacra. Belföldön a cég eladási irodája 9800 pengőért árulta a gépet.

forrás: Veterán Autó és MotorA vásárlók a traktor üzembe helyezéséhez részletes szaktanácsadást, kezelési és karbantartási utasítást kaptak. A gazdákat alkatrészjegyzékkel is ellátták, amelyből megtudhatták a javító munkákhoz szükséges azonosító számot. A cikkszám alapján a vevők a kívánt szerkezetet, gépelemet telefonon vagy levélben rendelhették meg, a traktor gyári számának megjelölésével.

A telefonon vagy táviratban feladott megrendeléseket - levélben való visszaigazolás mellett - napok alatt teljesítette a WM cég kereskedelmi központja. A gépkezelési és karbantartási prospektusban külön felhívták a traktortulajdonosok figyelmét a megfelelő gondozásra szoruló részekre.

forrás: Veterán Autó és MotorA vaskerekes, körmös kapaszkodókkal ellátott traktorokhoz tömörgumi-borítású járókerekeket is gyártottak. Az első Csepel mezőgazdasági vontatógépet a budapesti Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépkísérleti telepén vizsgálták. A WM által forgalmazott kéthengeres Csepel traktor a nyilvános gépbemutatókon és kiállításokon nagy közönségsikert aratott.

A Csepelek itthon jobbára a nagyobb gazdaságokban és a nívósabb parasztgazdaságokban voltak használatban, de ipari üzemekben is fellelhetők voltak. Alkalmazták szántásra és másféle talajmegmunkálásra, mezőgazdasági, ipari munkagépek hajtására, cséplésre, továbbá vontatásra, szállításra.

Előző
Következő