Hangos és piszkos a motorkerékpárok többsége

2005.03.01. 16:04

Egy energia- és környezetvédelmi kutató intézet (Institut für Energie- und Umweltforschung, IFEU) által készített tanulmány szerint a német utakon közlekedő motorkerékpárok túlnyomó többsége túl hangos, túl sokat fogyaszt és túl sok káros égésterméket bocsát ki a levegőbe.

A Verkehrsclub Deutschland (VCD) megbízásából végzett vizsgálat a mintegy háromszáz piacon lévő modell mindegyikére kiterjedt. "A motorkerékpárok és robogók minden szempontból elmaradnak a technikailag lehetséges színvonaltól, de még a környezetvédelmi követelmények teljesítésétől is" - mutatott rá a Gila Altmann a VCD képviselője. A vásárolók sok esetben nem is veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat a modellek kiválasztásakor. A törvénykezés elmulasztotta az autóknál megkövetelthez hasonlóan hatékony határértékek rögzítését.

2006 januárjától a piacra újonnan kifejlesztett motorkerékpároknak az Euro-3-as környezetvédelmi normának kell megfelelniük. Az értékesítéskor a követelmény teljesítése 2008 elejétől lesz kötelező érvényű.

KAPCSOLÓDÓ CIKK