Szalay javítana Törökországban

Vágólapra másolva!
Vasárnaptól Törökországban tartják a tereprali legrangosabb sorozata, a Világkupa következő viadalát, amelyen a magyar színeket a Szalay Balázs, Tagai Róbert, Opel Frontera trió képviseli.
Vágólapra másolva!

A verseny most vasárnap kezdődik és hét napig tart, a versenyzők összesen 3600 kilométert tesznek meg, amiből 2000 kilométer a szelektív szakaszok hossza. (Átlagosan négy olyan nap lesz, amelyen 450 kilométer, és három olyan, amelyen 250 kilométer a napi penzum.)

A magyar pilóta tavalyelőtt már indult ezen a Vk-futamon, de akkor teljesen más jellegű volt a verseny: Urgüp volt a központ és körülötte virág alakban tettek meg hurokszakaszokat a versenyzők. Most Ankarából Erzurumba tart a mezőny és onnan vissza. Szalayt azonban cseppet sem zavarja az ismeretlen terep, hozzászokott már az effélékhez, igaz, a sivatagi szakaszok ezúttal hiányoznak majd a programból.

"Mindenképpen javítani szeretnénk tavalyelőtthöz képest, amikor tizedikek voltunk" - fogalmazta meg a terveit a Dakar-ralit eddig háromszor teljesítő Opel-pilóta. "A hírek szerint a murvás utaktól kezdve a kövesen át a homokosig minden lesz a programban, csak a nagy sivatagi szakaszok maradnak ki. Az Opelen jó néhány változtatást hajtottunk végre a megméretés előtt: a legfontosabb, hogy beletettük a tartalék motorunkat, mivel a másik tönkrement a másfél héttel ezelőtti magyar versenyen. Közben megkaptuk a Dakarra a vadonatúj váltókat, amelyek fejlesztett változatok, úgyhogy némi változtatást igényeltek az autóban, de ezzel is elkészültek a fiúk. Optimistán várjuk a versenyt, bízom benne, hogy esélyünk lesz a pontszerzésre."

Az eredeti tervek szerint Iránban ért volna véget a viadal, ám az útvonaltervet néhány héttel ezelőtt biztonsági okokból megváltoztatták, és adtak még egy évet az iráni szervezőknek a felkészülésre, úgyhogy a rajt és a cél is Ankara. A mezőnyben egyébként az autósoknál és a motorosoknál egyaránt találunk gyári versenyzőket. Az autósoknál természetesen indul a Világkupa-pontversenyben vezető Bruno Saby, a Volkswagen-istálló másik autóját pedig az újonnan igazolt, fiatal Giniel de Villiers vezeti (új hír egyébként, hogy a következő Dakartól kezdve a csapat tagja lesz a kétszeres ralivilágbajnok Carlos Sainz is, aki tavaly vonult vissza a ralivilágbajnoki szerepléstől). Ott lesz még a rajtnál az autóépítő fenomén Jean-Louis Schlesser, aki eddig kétszer nyerte meg a Dakart, és a félgyári Nissan Dessaude-csapat pilótái. A motorosok mezőnyében a két legrangosabb név a Dakar-címvédő Cyril Despres, és a szintén gyári KTM-színekben versenyző Carlo de Gavardo.