Májustól kötelező a defektmellény Ausztriában

Vágólapra másolva!
Május 1-jétől Ausztriában is kötelező lesz a fényvisszaverő csíkokkal "díszített" mellény viselete az autópályákon, valamint a főbb közlekedési útvonalakon mindazok számára, akik kiszállnak az úton megállni kényszerülő gépkocsikból.
Vágólapra másolva!

Christine Lackner, az osztrák közlekedési miniszter szóvivője a távirati iroda érdeklődésére elmondta, hogy a személygépkocsik felszereltségéhez ugyanúgy hozzátartozik május 1-jétől az osztrák sajtóban csak "defektmellénynek" elkeresztelt figyelemfelkeltő mellény, mint például az elakadásjelző háromszög.

A szóvivő szerint minden személykocsiban legalább egy ilyen mellénynek kell lennie a gépkocsivezető számára, s a sofőröknek fel is kell venniük a mellényt, ha ki kell szállniuk az autóból baleset, defekt vagy egyéb műszaki hiba miatt. Hozzáfűzte, hogy "természetesen mellényt kell viselnie annak az utasnak, illetve azoknak az utasoknak is, aki, vagy akik kiszállnak ilyen esetben az autóból, és az úton tartózkodnak". A szóvivő tájékoztatása szerint a külföldi rendszámú autókra is vonatkozik az új rendszabály.

Az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) szerint egyelőre nem tudni, hogy milyen büntetésre számíthatnak május 1. után azok a gépkocsivezetők, akiknek autójából hiányzik a mellény. Jelenleg 2180 euró a közlekedési vétségért kiszabható legmagasabb büntetés Ausztriában, amelyet azonban a tervek szerint 5000 euróra akarnak növelni. A jelenlegi normák szerint maximum 36 eurós pénzbüntetést tart elképzelhetőnek a klub, amely szeretné elérni, hogy az első hónapokban csak figyelmeztessék, ne pedig büntessék az autósokat Ausztriában az új szabályozás megsértése esetén.

Mellényeket osztogatnak közúti ellenőrzéskor/auto/gazdasag/20041201mellenyeket.html