A legjobb már elég jó - Brough Superior SS100

Vágólapra másolva!
Mi bújik meg a Brough Superior mítosza mögött? Megfelel a "Rolls-Royce a motorkerékpárok között" szlogen nyomán elképzelt magas követelményeknek? A márka történetét Bernáth András  eleveníti fel, a tesztelő Alan Cathcart  volt, a fotókat Kyochi Nakamura  készítette.
Vágólapra másolva!

A bevezetőben idézett reklámszöveget nem George Brough találta ki, ő csak átvette a The Motor Cycle című brit lap tesztpilótájának a véleményét. Nyilván hízelgő volt számára az újságíró jól hangzó állítása, amelyet egyébként a későbbiekben senki nem kért ki magának, igaz ezt legföljebb talán a Vincent-HRD-gépek tulajdonosai tehették volna meg. ersze annak meg nem lett volna sok értelme, mert a Vincentek a háború után élték virágkorukat, a Brough Superior (ejtsd: braf szupiriö) pedig akkorra befejezte pályafutását.

Volt azonban az újságcikknek egy váratlan következménye: egy napon megjelent a gyárban a Rolls-Royce cég képviselője, és nyomatékosan felkérte George Brough-t, hogy hirdetésében tekintsen el a Rolls-Royce márkanév említésétől, mert különben jogi útra terelik az ügyet. A fenyegetést némi vita követte, ám az RR-igazgató hajthatatlan maradt.

Ekkor George Brough-nak az a mentőötlete támadt, hogy vendégének megmutatja üzemét, ahol éppen a következő londoni Olympia Show-ra készültek a kiállítandó motorok. Az ujjnyomok elkerülése végett a munkások fehér kesztyűt hordtak - George Brough pedig úgy tett, mintha az ő nemes kovácsműhelyében ez lenne a megszokott, hétköznapi viselet. A Rolls-Royce emberét állítólag olyan mélyen meghatotta a fehér kesztyűs szerelők látványa, hogy Brough hamarosan hivatalos engedélyt kapott a blikkfangos hirdetési szlogen használatára.

Az egész sikertörténetben - mármint a BS gyár menetelésében - talán az a legszebb, hogy George Brough tulajdonképpen konfekcióáruból hozta össze mesteri szerkezeteit. A motorokat és a váltókat (egy kivétel volt, a szerencsétlen Dream négyhengeres boxer) idegen cégektől vásárolta, így teljesen a vázgyártásra tudott koncentrálni és olyan kitűnő minőséget ért el, amelyről riválisai csak álmodni mertek.

Ez volt az a ritka eset, amikor a hangzatos szavakkal ajánlott termék be is váltotta az ígéreteket. Elsőrangú kézi munka, lélegzetelállító motorteljesítmény és harmonikus szépség: ezeket a gépeket azért alkották, hogy csodálhassák őket. Meg, persze, hogy motorozhassanak velük - mégpedig gyorsan.