Szalayék elindultak, McRae Dakarjának vége

Vágólapra másolva!
A magyar autósok közül ezúttal Szalayék voltak a legjobbak, motorosaink és a kamionos csapatok is sikeresen túljutottak a 27. Dakar-rali hatodik, első mauritániai szakaszán. Bukott és kiesett az autósok mezőnyében eddig legjobb, WRC-világbajnok skót Colin McRae.
Vágólapra másolva!

Marokkó után Mauritánia, Szamara és Zuirát között 622 km, ebből 492 gyorsasági. És már homok, dűnék, navigációs kihívások, szóval mindenestül Dakar.

Motor

A motorosoknál a kétszeres Dakar-első olasz Fabrizio Meoni első idei szakaszgyőzelmét aratta, mögötte a norvég Pal Anders Ullewalseter, illetve a dél-afrikai Alfie Cox futott be. Az összetettben élen álló spanyol Marc Coma ötödik lett, a negyedik, francia Cyril Despres vette át a vezetést (második Coma, harmadik Meoni, persze mind KTM-es).

A szintén KTM-et hajtó Varga Ákos a kiváló 29., Nagy Péter a 48., Hermann Henrik a 137. helyen zárta a napot, abszolútban a 35., a 44. és a 149. pozíció a mieinké. Hermann nagyon fájlalja a lábát, így könnyen elképzelhető, hogy hamarosan feladja a viadalt.

Autó

Ahogy a motoroknál, úgy az autósok mezőnyében is az igazán tapasztalt sivatagi menők hozták magukat és a legjobb időeredményeket. És a Mitsubishi visszavág... Első a tavalyi győztes, francia Peterhansel lett, másodikként és negyedikként is háromgyémántos, a japán Maszuoka és a francia Alphand végzett. Közéjük a francia (...) Saby férkőzött Volkswagennel, s ezzel a lendülettel az abszolút élére is nyomult (mögötte Peterhansel és a német Jutta Kleinschmidt - VW).

Mert kiesett az éllovas skót Colin McRae. Az 1995-ös ralivilágbajnok - oldalán a svéd Tina Thornerrel - jókorát bukott, rendesen odaverte a Nissant, mindketten megúszták könnyebb sérülésekkel (látászavar, hátfájás). McCrash rettenetesen sietett, bizonyította, hogy nemcsak a kemény, viszonylag könnyebb, gyors szelektíveken tud parádézni bivalyerős Pickupjával. Aztán besokallt... Miként a szintúgy sziporkázó, amerikai Robby Gordon is, az ő Touaregje sem köszönte meg, amit kapott...

A magyarok bezzeg ismét mind jól vizsgáztak, sőt Szalay a 22. helyen repítette be Opel Fronteráját! Kisék sem maradtak le sokkal, Palikék sem, a nissanosoknak 28. és 38. jutott. "Sajnos az első ellenőrző pont után mintegy tíz km-t ráhúztunk a távra, mire megtaláltuk a helyes irányt" - nyilatkozott Szalay Balázs, aki élete legjobb eredményét érte el. "Ekkor kellett megküzdenünk az első dűnékkel, amelyek tudatták velünk, hogy megérkeztünk Afrikába. Végül is könnyedén jutottunk túl az akadályokon, így bizakodó vagyok a holnapi és az azt követő dűnés napokat illetően. A második ellenőrző pont után az Opel Frontera futóműve is jelesre vizsgázott, hiszen a 130-140 km/órás tempó mellett rengeteg időt töltöttünk levegőben a nagy bukkanók miatt. A harmadik kontrollt követően aztán megint gyors szakasz következett, amelyen lehetőségünk nyílt a végsebesség tesztelésére is. Nagyon örülünk, hogy kockázatmentes, lendületes autózással ilyen jó eredményt tudtunk elérni." A Szalay, Bunkoczi kettős összetettben a 25. helyen áll.

Kis Sándor: "Hihetetlen homokviharral küzdöttünk szinte egész idő alatt! Az autó motorja sajnos melegedett, ezért óvatosabban kellett vezetnem. Ezen kívül nagyon sokvolt az elesett motoros és autós, ezért nem mertem ma túl sokat kockáztatni. Befolyásolt az is, hogy McRae mellett pont akkor száguldottunk el, amikor a versenyzőt helikopterre tették, ennek hatására kicsit óvatosabb lettem."

Palik László: "A szervezők a gyári autókat akarták 'megfegyelmezni' azzal, hogy eltörölték a kerékfújó rendszer használatát, de minket is sikerült lelassítaniuk: a dűnék között háromszor is meg kellett állnunk korrigálni a keréknyomást, hogy ne szenvedjen a motor. Lényeg, hogy beértünk, és immár megérkeztünk Mauritániába. Egyelőre nincs még itt a szervizünk, ugyanis ma az ő útvonaluk is százkilométeren keresztül a versenypályán halad, és csak a teljes mezőny után indulhattak. Ha úgy éjfél környékére ideérnek a srácok, már nagyon örülni fogunk."

Kamion

Szerdán késő este a Szaller Zoltán, Farkas Nándor, Keresztesi Péter kamionos trió is célba ért. Ugyanakkor továbbra sem szerepel a viadal hivatalos honlapjának eredményeket rögzítő listáján a Liszi László, Rack György (Mitsubishi Pajero) autós duó (a CP2-es ellenőrzőponton a 80. idővel haladtak át), valamint a Darázsi Zsolt, Tagai Róbert, Szalai Norbert (MAN) kamionos csapat (ők ugyanott 45.-ek voltak).

Este vacsoraosztás közben kigyulladt az étkezősátor. A tábor ugyan egy repülőtéren van felállítva, de mire a repülőtéri tűzoltóegységek odaértek, porig égett az egész. Szerencsére a három magyar motoros - akik már aludtak - ruháikkal és felszereléseikkel együtt sikeresen kimenekültek égő sátraikból. Személyi sérülés nem történt.

Csütörtökön a mauritániai Zuirát és Tísit közötti 669 km (660 km gyorsasági) megtétele vár a mezőnyre.