Puras vezet, Mäkinen nagyot esett a Korzika-ralin

Vágólapra másolva!
A nyitó napi négy gyorsasági szakasz után a spanyol Jesus Puras (Citroen Xsara WRC) nyomul az élen a Korzika-ralin. Az ötödik etapot a finn Tommi Mäkinen súlyos balesete miatt törölték.
Vágólapra másolva!

Fotó: DPPI
Puras és a Xsara egyelőre tartja a Peugeot-triót

Már az első napra is sok történés jutott. Mindjárt a legelső gyorsasági szakasznak áldozatául esett a citroenes Philippe Bugalski. A rajt után alig egy kilométerrel letért az útról és nagyon megzúzta Xsaráját, amelynek még két kereke is letört a baleset közben. Ezzel nemcsak a verseny, de az idei szezon is véget ért a francia pilóta számára. A subarus Toshihiro Arai is csatlakozott Bugalskihoz. A japán pilóta azért jött Korzikára, hogy tanulja a ralit... Az első gyorsasági szakaszon hat kilométer után legázolt az útról és megtörte autóját. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindkét pilóta és navigátor megúszta komolyabb sérülés nélkül.

Az első gyorsasági Freddy Loixnak (Mitsubishi) sem kedvezett. Durrdefekt miatt több mint három percet vesztett, miközben Tommi Mäkinen sem ugrálhatott örömében - csak 12. lett 15,8 másodperccel lemaradva az elsőként célba ért Panizzi mögött.

A második gyorsasági szakaszon az időjárás változása, eső miatt csúszósabbak lettek az utak, mind Colin McRae (Ford), mind Richard Burns (Subaru) megtörte autóját. Bár folytatni tudták, de sok időt vesztettek. Ezen a gyorsaságin esett ki Carlos Sainz, aki letért az útról, Fordja komoly sérüléseket szenvedett, műszaki hiba miatt végül feladta a versenyt.

Ezen a szakaszon is csak a tizedik helyen ért célba Tommi Mäkinen, aki arra panaszkodott, hogy a San Remo és Korzika közötti két hét nem volt elegendő az autó tesztelésére és további fejlesztésére.

A nap harmadik gyorsasági szakaszára felszáradtak az utak, de a változó időjárás nagyon megnehezítette az autók megfelelő beállításának eltalálását és a megfelelő gumiválasztást. A második után ezt is a spanyol citroenes Jesus Puras nyerte. Didier Auriol is összeszedte magát. Miután az év végén autó nélkül marad, azon van a francia pilóta, hogy ezen a versenyen, ahol szinte biztos a Peugeot-siker, maradandót alkosson.

Az utolsó előtti szakaszt ismét oroszlános pilóta, ezúttal a tavalyi győztes Panizzi nyerte. "Még mindig nem érzem jól magam az autóban, nagyon alulkormányozott" - nyilatkozta. Bár ő lett a szakaszgyőztes, az összetettben még mindig Puras vezetett. Grönholm feljött az összetett negyedik helyre, így a második, harmadik és negyedik helyen Peugeot-versenyzők állnak.

Colin McRae gyorsaságiról gyorsaságira jobb időket ment, de mégis eléggé hátul áll az összetettben -kis pályaszéli kiruccanásának köszönhetően. Öccse, Alister (Hyundai) mögött a 11. helyen ért célba a nap végén.

Freddy Loixnak ez a szakasz sem sikerült túl jól, bár Bruno Thiry még nála is rosszabbul járt. Az Octavia WRC sebességváltója elromlott a gyorsasági felé menet, így kénytelen volt kiállni a versenyből. A San Rem-ralit is korán otthagyta, így zsinórban másodszor kiesni nem jöhetett túl jól számára és a Skoda Motorsportnak.

Míg a San Remo-rali első napja nagy meglepetéssel kezdődött, addig a Korzika-rali nyitó napjának vége hozta a szenzációt. Tommi Mäkinen, a Subaru frissen leigazolt sztárja ugyanis hatalmas balesetet szenvedett, kiszállt az útról Mitsubishi WRC-jével. Olyan nagy volt a baleset, hogy a szervezők le is fújták az utolsó gyorsot, így a ralit is szombatra.

Risto Mannisenmakit kórházba kellett szállítani. A kigyulladt autóból Mäkinen még ki tudott szállni, hátfájásra panaszkodott. Nem így a navigátor, akit ki kellett szabadítani az autóból. Azonnal Ajaccióba szállították helikopterrel további kivizsgálásra.

Korzika-rali, állás az első nap után
1. Puras, Marti (spanyol, Citroe:n Xsara WRC) 1:03:56.9 óra
2. G. Panizzi, H. Panizzi (francia, Peugeot 206 WRC) 10.5 mp hátrány
3. Auriol, Giraudet (francia, Peugeot 206 WRC) 11.3 mp h.
4. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 206 WRC) 38.0 mp h.
5. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza WRC) 50.5 mp h.
6. Delecour, Grataloup (francia, Ford Focus WRC) 1:02.1 p h.
...11. McRae, Grist (brit, Ford Focus WRC) 2:11.4 p h.

Ajánlat:

A rali-világbajnokság állása

Korábban:

A Tour de Corse következik