Jackass, South Park, Firka Villa: polgárpukkasztó sorozatok

Jackass
Vágólapra másolva!
Nemcsak a filmvilágban, hanem a sorozatoknál is akadnak olyan alkotók, akik szeretik feszegetni a határokat. Sokkolni, beszólni akarnak mindenkinek, görbe tükröt mutatva ezzel a társadalomnak. Elsülhet jól és rosszul is: a polgárpukkasztó szériákból szedtünk össze néhányat.
Vágólapra másolva!

South Park

Ha előkerül ez a téma, Trey Parker és Matt Stone kultikus, immár 22 évadot megélt sorozata ott van az elsőként megemlítendők közt. A South Park mindent és mindenkit kikezdett már, de még mindig meg tud újulni. Olyan celebritásokkal kezdve, mint Mel Gibson vagy Tom Cruise, politikai fricskákon át egészen a különféle vallásokig, mindenki megkapta a magáét.

Az egyik legnagyobb botrányt pont ez utóbbi dolog szolgáltatta, amikor Parkerék a 14. szezonban Mohamed prófétát vették elő, aki az iszlám legfőbb alakja. Egy hatalmas „cenzúrázva" felirattal takarták el, majd egy medvejelmezbe bújtatták. Ezt olyannyira felháborítónak találták a vallás gyakorlói, hogy halálos fenyegetéseket küldtek az alkotóknak. Parkerék azonban nem ijedtek meg, és cseppet sem lettek visszafogottabbak, jó példa erre az aktuálisan futó, 22. évad.

----------------------

Firka Villa

Számtalan polgárpukkasztó rajzfilmmel találkozni manapság, kétségtelenül a South Park a legnagyobb név ebben a zsánerben, mégis vannak olyan szériák, amik drasztikusabban adnak hangot véleményüknek. Ezek egyike a 2004 és 2007 között futott Firka Villa, ami egy kvázi valóságshow-t mutatott be. Humora gyakran váltott ízléstelenbe, nemtől, rassztól, szexuális hovatartozástól függetlenül alázott porrá mindennemű politikai korrektséget. Olyannyira elment a végletekig, hogy az egyik részben a sorozatot kritizáló, egy fiktív újságírót gúnyoltak ki.

Az epizód fordulatában kiderült, hogy a kritikus, egy zsidó, konzervatív, ázsiai, túlsúlyos, homofób leszbikus, aki vagdossa magát. Egy szó, mint száz, nem ő a célközönség. Ezzel a röhejes megoldással a készítők elérték, hogy kínosan érezzük magunkat, miközben nevetünk a groteszk magyarázaton. Ebben volt annyira jó a Firka Villa, még ha gyakran túlontúl is obszcénnak bizonyult.

Lapozzon, nincs vége a cikknek!