Kovács úr egy nap új testben ébredt

Vágólapra másolva!
Alig kezdődött el a 2018-as év, a Netflix máris új sorozatokkal bombázza nézőit. Ezek közül az egyik legígéretesebbnek tűnő friss darab, a sci-fi, akció, thriller zsánert erősítő Altered Carbon.
Vágólapra másolva!

A széria alapjául, Richard Morgan 2002-ben megjelent, itthon Valós halál címmel futó regénye szolgál. A történet a 25. században játszódik, ahol az emberek tudatát digitalizálják és egy, a tarkóban található tokban tárolják. Ha a test meghal, de a tok épségben marad, a halál után át lehet ültetni egy másik „burokba” azaz emberbe. A tehetősök megválaszthatják új változatuk kinézetét, testalkatát, bőrszínét, bármit, így érve el az öröklétet.

Hősünk, Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman) egy nap új testben ébred, miután több mint 200 évig halott volt. A modern világ egyik leggazdagabb embere, Laurens Bancroft (James Purefoy) áll a felélesztése hátterében, aki felbérli a férfit, hogy találja meg azt az embert, aki felelős a megöléséért. A dúsgazdag mágnásnak számtalan ellensége van, így nem lesz könnyű dolga, mi több, saját magával, a múlt démonaival és az új világgal is ismerkednie kell.

Okkal vetődhet fel a kérdés: kicsoda ez a rejtélyes figura, akire egy ennyire befolyásos ember rábíz egy ennyire fontos ügyet. Kovacs életéről kezdetben mi nézők sem tudunk semmit, mindössze annyi derül ki, hogy az elit rendfenntartó osztag tagja volt, aki valamilyen oknál fogva dezertált, majd csatlakozott egy rendszerellenes, kívülálló egységhez, a Követekhez.

Kényelmes tempó

A cselekményvezetés nem kapkod, úgy adagolja az információkat, ahogy egy szövevényes thrillerben kell. Kovacs a kezdeti nemtörődöm attitűd és folyamatos önpusztítás után egyre komplexebbé, emberibbé válik. Megismerjük a múltját, hogy miként lett az, aki, illetve mi vezetett a haláláig.

Az Altered Carbon története azonban nem csak az ő jellemének vagy a gyilkossági ügy útját követi nyomon. A sztori sokrétű, melyben a szálak szépen lassan összefonódnak, kezdve Kovacs új testével, Bancroft titkain át, egy látszólag teljesen különálló eset megoldásáig.

Több a jó karakter

A főhős és munkaadóján kívül is több összetett szereplőnek engednek nagy teret. Gondolunk itt elsősorban a forrófejű (és vérű) rendőrnőre, Ortegára (Martha Higareda), aki a kezdetektől fogva Kovacson tartja a szemét. Rögtön érezhető köztük a kémia, még ha egymás szöges ellentétjei is. A folyamatos csipkelődésekkel, odaszólásokkal remek párost alkotnak, kár, hogy az évad másik felére ez teljesen eltűnt. Az ő stílusa nem mindenkinek lesz ínyére, mert bár szimpatikus és szerethető, olykor kifejezetten elnagyolt és irritáló a karaktere.

Forrás: Netflix

Aki azonban okkal lehet közönségkedvenc, az a szállodatulajdonos mesterséges intelligencia, mely Edgar Allen Poe alakját ölti magára, ehhez mérten a Poe (Chris Conner) névre hallgat. Odaadása, kisugárzása, humora, a széria egyik ütőkártyájává teszi. És ha már a humornál tartunk, jó, ahogy az alapvetően sötét és komor felütésbe bekúszik ez az elem. Hol finoman, máskor direkt módon, de közel mindig működőképesen. Ilyen tényező Kovacs apró rózsaszín hátizsákja, Poe beszólásai, de az a rész is megér egy misét, melyben Ortega nagyanyját visszahozzák egy agyontetovált, kopasz bűnöző testében.

Lapozzon, nincs még vége!