Jöhet egy tévésorozat 265 milliárd forintért?

A gyűrűk ura
Vágólapra másolva!
A Hollywood Reporter szerint egymilliárd dollárt elvisz majd A gyűrűk ura-sorozat öt év alatt - nagy kérdés, hoz-e ennyit az Amazonnak. Közben egy másik nagy mozis franchise is a tévéképernyőre kerül, elkezdték az élőszereplős Star Wars-sorozat előkészítését. Őrületes pénzek kerültek pár év alatt a tévéiparba.
Vágólapra másolva!

Mint korábban írtuk, az Amazon kaparintotta meg A gyűrűk ura franchise-t, és már nyilván gőzerővel dolgoznak az első évad előkészítésén. A Hollywood Reporter szerint 250 millió dollár körül lehettek a jogok, amiket Tolkien örököseinek ki kell fizetnie a médiacégnek, ehhez pedig jön számos költség, amit elvisznek az írók, producerek, rendezők, a fejlesztési fázis, a díszlet, a casting sem két fillér, a vizuális effektek is sokba kerülnek – és akkor még nem beszéltünk a sok száz szereplő gázsijáról, a forgatási költségekről, a rengeteg ide-oda utazásról, majd az utómunkáról.

A lap szerint egy öt évados sorozatot felhúznak A gyűrűk ura tematikára (nyilván nem fizetne ki az Amazon 250 millió dollárt egy szerény, 10 részes évadért), és ezt követhetik a spinoffok, azaz testvérsorozatok, amelyekben az első széria egy-két karaktere feltűnik. A jogok, az öt évad teljes legyártása pedig nem kevesebb, mint egymilliárd dollár a szaklap szerint, ami mai áron 265 milliárd forint. Nyilván nem lehet összehasonlítani a kettőt (pláne, hogy még egy kockát sem láttunk az új fantasyből), de egy magyar sorozat komplett évadja megvan 2, maximum 3 millió dollárból.

Korábban az Amazon mellett a Netflix és az HBO is érdeklődött egy Gyűrűk ura-széria iránt. Kockázatos amúgy a projekt, mert a kezdeti érdeklődés biztosan meglesz, figyelembe véve a brand ismertségét, népszerűségét, de kérdés, mennyire lesz izgalmas, friss, újszerű – mert a Trónok harca az volt, nagyban köszönhetően annak, hogy sokkal kevesebben olvasták a regényeket, mint ahányan rákattantak az első évad végére.

Az első évad a tervek szerint Középföldén fog játszódni, de a regényekhez képest új sok történetszálakat is bemutat majd, az első A Gyűrűk Ura-film, A Gyűrű Szövetsége előtti időszakot idézi meg.

Brutális pénzek a sorozatiparban

Nem csak A gyűrűk ura-sorozat lesz olyan világszerte ismert márka, vizuális termék, amely moziból a tévéképernyőre költözik: pár napja Disney elnök-vezérigazgatója, Bob Iger bejelentette, hogy újabb filmtrilógia készül a Star Wars-ból, emellett pedig azt is közölte, hogy a tévében is számíthatunk a történet folytatására, ráadásul élő szereplőkkel.

Forrás: Disney

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a sorozat várhatóan 2019 végén érkezik a Disney csatornára, de Han Solóra, Luke Skywalkerre ne nagyon számítsunk benne, hiszen ők a filmes franchise szereplői.

Forrás: Disney

Valószínű tehát, hogy a szériában a Star Wars-univerzum kevesebbet emlegetett szereplőivel fogunk találkozni, ahogyan a két eddigi rajzfilmsorozatával, A klónok háborújá-val és a Lázadók-kal is inkább a filmek közötti réseket tömte ki a Disney.

Ez azért nem volt az igazi

A Csillagok háborúja franchise sok tízmillió, akár százmillió rajongója sokáig nem volt elkényeztetve, csak mostanában alakult ki az egy mozifilm / év tempó. Korábban olyan pótszerekkel kellett beérniük, mint a Star Wars: The Clone Wars, A klónok háborúja, amely sorozat 2008-ban indult,

hat évad, 121 epizód készült belőle.

Mivel rajzfilm volt, és elsőként mesetévé adta, így eleve le is mondtak arról, hogy sok felnőtt leüljön elé: talán inkább arról volt szó, hogy tudatosan készítették fel az új generációt arra, hogy ész nélkül vásároljon SW-pólót, bögrét, játékot, ha felnő, és lesz bankkártya a zsebében.

Forrás: Lucasfilm

George Lucas, Catherine Winder, Cary Silver voltak a producerek, a Cartoon Network adta az USA-ban 2008–2013 között, majd a Netflix (2014). Itthon sok tévé próbálkozott vele, adta a hazai Cartoon Network, az RTL Klub, az AXN Black, a Viasat 6, de valószínűleg nem kockáztatunk azzal, ha kijelentjük, hogy az igazi Star Wars-rajongók nem rajzolt figurákra, 100%-ban animációs szériára vágytak, hanem élőszereplős sorozatra, valódi emberekkel, idegen lényekkel és kalandokkal teli filmre. Úgy tűnik, másfél, két év múlva valóra válik ez az álmuk.