Ördög Nóra: Szigorúbb leszek annál, mint amit megszoktak

Ördög Nóra, műsorvezető, TV2
Ördög Nóra, műsorvezető, TV2, interjú. 2017.08.23 Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Három műsort vezet ősszel és télen a tévében: előbb a Séfek séfe indul a TV2-n, utána valamikor várhatóan az Ázsia Expressz, és hamarosan forgatja a Vigyázat, gyerekkel vagyok! folytatását. Az ötezer kilométeres buszút egzotikus, nagy kaland volt számára, de a vége felé már nagy honvággyal küzdött, miközben csodálatos helyszíneken járt. Gasztroműsort pedig még nem vezetett, de úgy látja, a hétfő este kezdődő Séfek séfe amúgy is inkább egy tehetségkutató.
Vágólapra másolva!

Sok év alatt sok műsorban, számos formátumban láthattuk, de főzőműsort tán még nem vezetett. Mennyiben más ez, mint a többi?

Ez valójában tehetségkutató, amelynek a témája a főzés. Szerkezetében inkább tehetségkutató, kicsit olyan, mint amiket eddig vezettem... azzal a különbséggel, hogy itt könnyebb felszedni pár kilót! A nők szeretik ezeket a műsorokat, és főképp azért, mert inspirálódnak, látva, hogyan dolgoznak a profik a konyhában.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Otthonosan mozog a konyhában?

Szerintem jó vagyok a konyhában: nem főzök gyakran, de amikor igen, odateszem magam. Nem elvárás otthon, hogy minden este legyen meleg étel, de kötelességemnek érzem, hogy én gondoskodjak a családról.

Anyukám is kísérletező volt mindig, én is keresem mindig, milyen különlegesebb hús van a boltban. A gyerekek persze a csirkemell filét jobban díjazzák, nem tukmálom rájuk a kacsasültet, ha épp bundás kenyér kell nekik. Jobb a békesség!

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy épül fel ez a műsor?

Az elején jöhet mindenki, boldog-boldogtalan, hatvan perce van megmutatni a főzőtudományát, a saját kedvenc receptjével is előrukkolhat. Amit elkészít, azt futószalagon beküldi a séfeknek. Ők vakon megkóstolják az ételt, azaz nem látják, ki készítette,

Ha egy séfnek ízlett, egy kést tesz mellé, és ha háromból kettő így jelez, a versenyző továbbjut. A versenyző végignézi az értékelést, belép a kóstolótérbe, és onnan meglepetés a próbálkozónak és a séfeknek is, ki a továbbjutó. Így kialakul egy harmincas mezőny.

Velük mi történik?

Ők mennek egy háromnapos tréningre, ahol mindhárom napnak van egy felelőse a séfek közül. Ott tanítják őket, és menet közben esnek ki azok, akik hibáznak. A periódus végén egyre többen kapnak séfkabátot, ami azt jelzi, hogy bekerültek egy csapatba. A séfek hat-hat fős csapattal vágnak neki a továbbiaknak.

témák szerint, komoly kihívásokkal. Független kóstolóbizottság dönt arról, hogy a három csapat étele közül melyik a legjobb. Mondok egy példát: ha hamburger a feladat, akkor pilóták és légiutas-kísérők jönnek véleményt alkotni, mert ők aztán a világ minden pontján jártak és ettek is. Olimpikonok, hentesek, böllérek és gyerekek is zsűriznek, és persze a csapatok is tudják, épp kinek kell főzni, eszerint is alakíthatják az ételt.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A győztes társaság marad talpon?

A nyertes csapat védettséget kap, nekik akkor már nem kell főzniük. A másik két csapat tagjainak egyéniben kell ételt készíteni, ezeket pedig már a három séf értékeli, szintén vakon, azaz

Itt az okoz fesztültséget, hogy előfordul, hogy egy séf épp a saját versenyzőjét húzza le és küldi haza. Az eredményhirdetést a séfek is várják, az időprés miatt is komoly feszültségek vannak. Sok konfliktus és érzelem van ebben a műsorban. A legvégén pedig a csúcsgasztronómia képviselői döntenek a győztes személyéről.

Mi a műsorvezető feladata ebben a formátumban?

Klasszikus műsorvezetői szerepköröm van, alapvetően én vezénylem a feladatokat, hiszen a séfek is versenyben vannak. Az eredményhirdetésnél is én adagolom az információkat, hiszen rajtam kívül mindenki számára meglepetés, ki esik ki, hisz a séfek vakon kóstolnak és döntenek.

Ebben a műsorban talán szigorúbb leszek annál, mint amit eddig láttak belőlem a nézők, de ez nem baj. A tét nem kicsi, a fődíj 10 millió forint és egy különleges, háromhetes gasztrokurzus a franciaországi Paul Bocuse Intézetben.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Celebes vonal van?

A szereplők között nem lesz celeb, mindenki civil. Van köztük, aki szakmabeli, szakács, de amatőr tehetségek is. Ismert emberek csak az alkalmi zsűrikben lesznek.

Mi a kedvenc étele?

A zöldbabfőzelék, ahogy a nagymamám készíti. Ilyet étteremben sehol sem szolgálnak fel.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Térjünk rá az utazós realityre, amit május-június környékén forgatott! Az Ázsia Expressz lesz a második nagy műsora idén ősszel. Hol kezdődött a nagy kaland?

Hanoiban, Vietnamban. A négy országból, ahol forgattunk a stábbal, talán ez volt a legkevésbé különleges számomra, de az biztos, hogy a játékosokat mélyvízbe dobtuk az első pillanattól. Nem az a műsor célja, hogy a legfőbb turisztikai attrakciókat megmutassuk, épp ellenkezőleg, itt látható lesz Ázsia igazi arca, a szépségei mellett persze.

majd Hanoitól északra mentünk, fel a hegyekbe. Naponta több száz kilométert zötykölődtünk úttalan utakon, szóval ez az öt hét nem egy kényelmes luxusüdülés volt munka címszó alatt. Az ázsiai mentalitás sok dologban különbözik a miénktől, mondjuk Budapesten is lehet csodákat látni, de azért ott tényleg

A Ha Long-öböl persze nagyon szép, lélegzetelállító élmény, de nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a parton térdig járnak a szemétben. A stáb persze mindig normális szállást kapott, de a játékosoknak nem volt mindig ilyen jó dolguk. Le a kalappal mindegyikük előtt, emberfeletti, amit ők végigcsináltak.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A helyi emberekkel is volt gond, vagy csak a sok szeméttel?

Udvariasak, lelkesek, bólogatnak, de nagyon kevesen beszélnek angolul. Természetesen azok a vietnamiak, akik a produkciót segítették, jól beszélték az angolt, de hétköznapi szituációkban még az is kihívást jelentett, hogy vizet kérjünk egy szállodában. Volt, hogy a „water” szót sem értette a személyzet. Kaját, innivalót rendelni mindig kalandos volt.

Az interjúnak nincs még vége, Ördög Nóra mesélt Laoszról, Kambodzsáról, Thaiföldről, a gyerekeiről és arról, tudna-e kinn élni huzamosabban. Azt is elmondja, mikor veszik fel a Vigyázat, gyerekkel vagyok! újabb részeit. Lapozzon a 2. oldalra!