Szörnyű hollywoodi gyilkosságok, 2. rész

Vágólapra másolva!
Nem kell nagyon kapargatni a felszínt, hogy a csillogó külső mögül előtűnjön az álomgyár sötét oldala. A siker, a pénz, a csillogás, a vörös szőnyeges események, a ragyogó partik senkit nem tesznek immunissá a tragédiákra – Hollywoodban szinte minden évtizedre jut egy-egy sokkoló gyilkossági eset. Cikkünk második része, az elsőt itt olvashatja.
Vágólapra másolva!

Rebecca Schaeffer

A My Sister Sam című sorozatból és A rádió aranykora című Woody Allen-filmből ismert 21 éves színésznő listánk legfiatalabb halottja. Esete azért is hátborzongató, mert egy olyan jelenséghez köthető, amivel a mai napig szembe kell néznie minden hírességnek: az őrült rajongók zaklatásához. Shaeffer felkeltette egy Robert John Bardo nevű férfi figyelmét, aki egyenesen a megszállottja lett.

My Sister Sam, Schaeffer bal szélen Forrás: Kobal / The Picture Desk / AFP

Több levelet írt neki (az egyikre választ is kapott a sztár stábjának egy tagjától), majd Tucsonból Los Angelesbe utazott, és többször megpróbált bejutni a My Sister Sam forgatására, a biztonságiak azonban visszatartották. Miután megnézte a színésznő A játék neve: Beverly Hills című filmjét, teljesen begőzölt, mivel abban Schaeffernek van egy ágyjelenete. Az őrült rajongó ekkor úgy döntött: bálványának meg kell fizetnie, amiért ő is csak egy lett „azok közül a hollywoodi kurvák közül".

1989 júliusában Bardo megint L. A.-be utazott, ahol egy magánnyomozó közreműködésével megszerezte Schaeffer címét. Becsöngetett a színésznőhöz, aki azonban felszólította, hogy ne zaklassa többet. Egy órával később a férfi visszatért, és amikor rajongása tárgya ajtót nyitott, egy papírzacskóból előrántott egy pisztolyt és közvetlen közelről mellbe lőtte. A rendőrség másnap fogta el a menekülő Bardót, akit gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, feltételes szabadlábra bocsátás lehetősége nélkül.

Nicole Brown Simpson

A sportolóból színésszé avanzsált O. J. Simpson és felesége, Nicole 1992-ben váltak el, de adtak a házasságnak még egy esélyt. A folytatódó állítólagos bántalmazások és szerelmi afférok miatt azonban a kapcsolat ekkor sem működött, így amikor 1994 júniusában Nicole Brownt és barátját, Ron Goldmant holtan találták a nő Los Angeles-i otthona előtt, a gyanú hamar Simpsonra terelődött.

Az asszonynak több késszúrás és vágás volt a fején, a nyakán és a kezén (ezzel próbált védekezni), Goldmannek a mellkasán, a hasán és a bal combján voltak szúrásnyomok. Ami pedig ezután következett, az az amerikai igazságszolgáltatás leghírhedtebb és legellentmondásosabb tárgyalása volt: a nagy port kavart események alapján nemrégiben sorozat is készült, American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy címmel.

Az ügyész, Nicole Brown portréjával a kezében Forrás: Myung J. Chun / AFP

Habár a büntetőper végén O. J. Simpsont mind Brown, mind Goldman megölésében ártatlannak találták, egy polgári per során, amit a meggyilkolt asszony szülei indítottak ellene, kimondták a felelősségét, és 33 millió dolláros kártérítésre kötelezték. A pár gyilkossági ügyét így lezártnak tekintik, annak ellenére, hogy hivatalos közvád során senki nem bizonyult bűnösnek a megölésükben. A sztár pedig jelenleg börtönbüntetését tölti – egy ettől független eset miatt: 2007-ben egy Las Vegas-i szállodában követett el fegyveres rablást.

Phil Hartman

Phil Hartman komikus a Saturday Night Live című kabaréműsor révén az Egyesült Államokban igen népszerű színész volt, akit a magyar néző is többször láthatott sorozatokban (Magnum, Parker Lewis sohasem veszít, Seinfeld) és nagyjátékfilmek (Haláli fegyver, Elbaltázott nászéjszaka, Bilko főtörzs, Hull a pelyhes) mellékszerepében. 1987-ben feleségül vette a korábbi modellt, Brynn Omdahlt, aki szintén színészi babérokra vágyott, és ezért nagyon féltékeny lett férje sikereire.

Hartman egy évvel halála előtt A második polgárháború című tévéfilmben Forrás: Randy Tepper / Kobal / The Picture Desk / AFP

Ebben a nehéz időszakban a nő az alkoholhoz és a drogokhoz fordult (többször járt elvonón is), ami végül tragédiához vezetett. Amikor Hartman felelősségre vonta feleségét kábítószer használata miatt, a dolog ádáz vitába torkollt. A helyzet annyira eldurvult, hogy miután férje elment lefeküdni, Omdahl egy pisztollyal háromszor belelőtt: kétszer a fejébe, egyszer az oldalába.

A pánikba esett nő a gyilkosság után egy barátjához sietett, akinek bevallotta a bűncselekményt. Miután együtt visszatértek a tett helyszínére, Omdahl bezárkózott a fürdőszobába, és a szájába dugott fegyverrel fejbe lőtte magát. A halott házaspár után két árva maradt: egy Sean nevű fiú és egy Birgen nevű lány.

Josh Sutton

A legutóbbi hollywoodi gyilkosság sem kevésbé borzalmas, mint a korábbiak, csupán annyi a különbség, hogy itt még nincs lezárva az ügy. 2015. január 31-én történt, hogy letartóztatták a Power Rangers Wild Force című akciósorozatból ismert Ricardo Medina Jr.-t (ő az a színész, aki a vörös Power Rangert játszotta). A gyanú szerint a 37 éves sztár egy karddal (!) szúrta halálra lakótársát, Joshua Suttert.

A veszekedés állítólag Medina barátnőjével kapcsolatban robbant ki, és akkor durvult el, amikor a színész és barátnője visszavonult a szobájába, Sutter viszont követte őket, és feltépte az ajtót. A rendőrség szerint a sztár többször hasba szúrta a szerencsétlen áldozatot, aki kórházba szállítása után már halott volt. A rendőrséget egyébként maga Medina hívta ki, akit a helyszínen kihallgattak, majd le is tartóztattak.

Ricardo Medina Jr. 2005-ben Forrás: Frederick M. Brown / Getty Images North America / AFP

A következő hónapban a színészt szabadon engedték, mert az ügyészség nem talált elegendő bizonyítékot ellene a vádemeléshez. Idén januárban viszont ismét letartóztatták, és ekkor már a vádemelés is megtörtént, egyrendbeli gyilkosság miatt. A tárgyalás nemrégiben, szeptember végén volt: ekkor Medina ártatlannak vallotta magát, ügyvédje pedig önvédelemre hivatkozott. Ha a színészt a per végén bűnösnek találják, akár 26 év börtönre is ítélhetik. Azt mindenesetre még tavaly februári szabadon bocsátásakor elmondta, hogy