Négyszáz káromkodás volt egyetlen műsorban

tévé
Vágólapra másolva!
Az 50 éves Star Trek több világrekordot is tart, az idén a 28. évadját kezdő Simpson család pedig már egy ideje birtokolja a főműsoridőben leghosszabb ideje futó rajzfilmsorozat címét. Vannak ennél furcsább, érdekesebb, hajmeresztőbb rekordok is a tévé világában, ezekből szedtünk össze párat. Mennyi ideig tartott a leghosszabb tévés interjú? Mennyibe került a legdrágább reklám? Mekkora a világ legnagyobb távirányítója? Mindjárt kiderül.
Vágólapra másolva!

Világrekord gyakorlatilag bármiből lehet. A nyilvánvaló emberi adottságokon vagy teljesítményeken túl – hogy ki a világon a legidősebb, legmagasabb, leggyorsabb – a Guinness-rekordok könyve számos olyan dolgot is listáz, ami első hallásra banális baromságnak vagy mondvacsinált kategóriának tűnik. Olykor második hallásra is.

A brit Paul Hunn például arra büszke, hogy

2009 óta hivatalosan ő böfög a leghangosabban a világon,

akkor 109,9 decibeles hangerősséget mértek nála, miután megivott egy csomó szénsavas löttyöt:

Van hivatalos rekord arról is, hogy egy perc alatt ki tudja a legtöbb ruhacsipeszt felpattintani az arcára (az olasz Silvio Sabba, 51-et), hogy ki tudja a legtöbb szívószálat begyömöszölni a szájába (a brit Simon Elmore, 400-at), vagy hogy ki tud a legrövidebb idő alatt kidurrantani három lufit a saját hátához kéz nélkül szorítva – mármint ekképpen, ahogyan a Zlata művésznéven fellépő Julia Gunthel:

A tévés világban is vannak furcsaságok

Természetesen a tévé világában is akadnak különös rekordok, akár a képernyős programokra, akár magára a készülékre gondolunk. Összeszedtünk a Guinness-rekordok könyvé-ből tíz érdekes világrekordot, amelyeknek valamilyen módon köze van a tévézéshez.

1. A legtöbb káromkodás egy tévéműsorban

Az animációs játékfilmek között a South Park moziváltozata vezet 399 káromkodással, a tévében azonban már volt a rajzfilmsorozatnál trágárabb műsor. Az MTV-n indult 2006-ban a Strutter, ennek rögtön az első epizódjában 201 trágár szó hangzott el – amin talán nem is csodálkozhatunk annyira, tekintve, hogy a főszereplő, Paul Kaye korábban egy Dennis Pennis nevű karaktert vitt sikerre.

2. A leghosszabb tévés interjú

26 óra, 4 másodperc.

Ennyi ideig faggatta az új-zélandi CUE Television stúdiójában Tom Conroy a helyi polgármestert, Tim Shadboltot 2012. április 28-29-én. Az interjú Új-Zéland leghosszabb egyszeri tévés műsorszáma is lett egyben, Shadbolt azonban később azt mondta, szívesen folytatta volna még a beszélgetést – Conroy viszont, úgy tűnik, mindent megtudott ahhoz, hogy idén maga is induljon Invercargill polgármesteri címéért.

3. A legtöbb idő egyhuzamban a képernyő előtt

A folyamatos tévézés világrekordját idén áprilisban döntötte meg a brooklyni Alejandro Fragoso, aki

94 órán keresztül nézte a kedvenc sorozatait,

köztük a Trónok harcá-t és a Battlestar Galacticá-t. A férfi utólag azt mondta, nem gondolta volna, hogy a tévézés ilyen fárasztó tud lenni – az eseményről itt írtunk bővebben.

4. A legtöbb nézői szavazat egy tévéműsorban

A nézők itthon is szeretnek szavazni a tehetségkutató műsorok versenyzőire, de nincs ez másként az Egyesült Államokban sem, csak ott érthető módon ez is nagyobb méreteket ölt. A világrekordot az American Idol tizenegyedik évadja állította be, a fináléban több mint 132 millió voksot számoltak össze, amelyek telefonon, sms-ben és online érkeztek be – a győztes végül Phillip Phillips lett.

5. A legdrágább tévéreklám

A legtöbb pénzt a Chanel költötte egy tévészpotra, bár azt hozzá kell tenni, hogy a szokásos, húsz-harminc másodperces reklámok helyett Baz Luhrmann rendező (Rómeó és Júlia, Moulin Rouge!, Ausztrália) egy eredetileg négyperces kisfilmet készített a Chanel No 5. parfümről.

A végeredmény 33 millió dollárba (nagyjából 9 milliárd forintba) került,

ebből a főszereplő, Nicole Kidman gázsija volt 3,7 millió.

6. A legtöbb műsorszám felvételén részt vett néző

Az olasz Alessandro Coco 1969-ben kezdett el tévéfelvételekre járni – valószínűleg fizetett nézőként –, 2015 júniusáig összesen 30 ezer 885 alkalommal ült különféle produkciók közönségében. Személyes napi rekordja egy szilveszterre esett, 2012. december 31-én összesen hét műsor felvételén vett részt.

7. Az egy tévéadáson belül legtöbbször említett név

2009. október 5-én az ESPN2-n futó SportsNation műsorvezetői, Michelle Beadle és Colin Cowherd az adás alatt összesen 203-szor mondták ki Brett Favre nevét – ami a nagyjából félórás műsor esetében

körülbelül 9 másodperces gyakoriságot jelentett.

Favre egyébként amerikaifocista volt, a rekord évében igazolt át a Minnesota Vikingshez.

Brett Favre idén Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Robbins

8. A legnagyobb tévészobor

Gintaras Karotas az LNK Infotree című szobrát 2 ezer 903 tévékészülék felhasználásával készítette el, Vilnius szabadtéri múzeumában terül el több mint háromezer négyzetméteren. A készülékek egy útvesztőt formáznak, amelynek közepén Lenin ledöntött szobrára bukkanhat a látogató, a művész ezzel a kommunizmus bukását kívánta szimbolizálni.

Az LNK Infotree egy része Forrás: Guinness World Records

9. A legnagyobb tévé-távirányító

A világ legnagyobb távirányítóját két indiai férfi, Suraj Kumar Meher és Rajesh Kumar Meher alkotta meg, 4 és fél méter hosszú volt. A szerkezet minden gombja működőképes volt, egy normál méretű készüléken bizonyították be 2015 szeptemberében.

10. A tíz tévékészüléket leggyorsabban leverő bokszoló

A Guinness dokumentálta már azt is, hogy három perc alatt ki dobta ki a legtöbb tévékészüléket egy ablakon – nem, nem a Rolling Stones –, Mike Yikealo pedig azzal döntött világrekordot, hogy bokszkesztyűt húzva 7,66 másodperc alatt lecsapott 10 tévéképernyőt egy asztalról.