Ezekre a tanárokra mindig emlékezni fogunk

Szomszédok
Vágólapra másolva!
Itt az új tanév, ilyenkor mindig bántuk, hogy vége a nyári szünetnek, de talán örültünk is kicsit, hogy újra találkozhatunk osztálytársainkkal, kedvenc tanárainkkal – mert bizony voltak ilyenek is. Most a képernyőn, tévésorozatokban feltűnt tanárokból válogatunk, közülük mutatunk be egy tucatot, akire biztosan emlékeznénk, ha annak idején a mi iskolánkban adott volna órákat.
Vágólapra másolva!

A filmtörténetben akadt pár karakteres tanár, elég csak a Holt költők társaságá-ra, a Good Will Hunting-ra vagy éppen a Fél Nelson-ra gondolni, bizonyára mindenkinek megvan a maga kedvence. A képernyőn is megfordultak olyanok, akiktől szívesen tanultunk volna, inkább az életről, mint egy-egy szaktárgyról. Íme, tizenkét emlékezetes tanár a tévéből.

Vágási Jutka

Kezdjük rögtön egy magyar versenyzővel, a Csíki-hegyek utcai Általános Iskola ének–rajz szakos tanárnőjével, akit annak idején egy ország a szívébe zárt a Szomszédok-ban. Jutkát a még épülő iskolába vették fel első szóra – úgy tűnik, akkoriban nem volt túlkínálat a tanárokból –, és később is nagy hasznát vették, ő szúrta ki a suli körül ólálkodó drogdílert is.

Christina Milano

A világ másik felén, Sydney-ben tanított Christina Milano, aki fiatal kora miatt könnyen beilleszkedett a Szívtipró gimi diákjai közé – olyannyira, hogy Nick és Con el is kezdték neki csapni a szelet (a videón a hetedik perc után), amikor még nem tudták, hogy a tanárnőjük lesz. A szerepet Sarah Lambert játszotta, őt utoljára 2002-ben láthattuk egy rövidfilmben, ma már inkább ír és rendez.

Carol Vessey

Az Ed bájos tanárnője volt, akibe a szülővárosába hazatérő címszereplő fülig beleszeretett – miközben a nő inkább a legjobb barátjaként kezelte, de azért néha mutatott a vonzódására utaló jeleket. A helyzetet bonyolította Carol molett kolléganője, aki pedig Edért volt oda, a férfi azonban egyértelműen barátként kezelte.

A Carol Vessey-t alakító Julie Bowen idén májusban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Matt Winkelmeyer

Tamara Jacobs

Melyik kamaszfiú ne vágyna egy olyan tanárnőre, aki elveszi a szüzességét? Tamara Jacobs pont ilyen volt, persze nem minden tanítványával feküdt le, csak a szerencsés Pacey-vel, akivel érzelmi viszonya is kialakult. A Dawson és a haverok-ban látott srác amúgy az osztálytársnőinek is udvarolt, de a negyvenes nőnek jobban bejött, mint a kortársainak.

Flört az osztályteremben Forrás: WB

Haley James Scott

Szintén egy olyan tanárnő, akinek bármelyik srác szívesen ült volna be az óráira, hisz csinos és vagány volt, ráadásul nem is túl szigorú. Haley-t a Tuti gimi-ben ismerhettük meg, eredetileg Lucas korrepetitoraként, onnan lépett elő rendes tanárrá. Az énekesnőként is ismert Bethany Joy Lenz játszotta, akit idén az American Gothic-ban is láthattunk pár epizódban.

Haley-től szívesen tanultunk volna Forrás: CW

Sydney Fox

Tia Carrere karaktere volt az Elveszett ereklyék fosztogatói-ban, kell ennél többet mondani? Bizonyára nem vagyunk egyedül azzal, hogy nemcsak lélegzetelállító kalandjaira kísértük volna el szívesen, de az évszámokat is könnyebben magoltuk volna be, ha ő tartja a történelemórákat vagy az archeológiaszemináriumot az egyetemen.

Nem csak ereklyéket kutattunk volna vele Forrás: CTV

Annalise Keating

Ha a jogi egyetemre jártunk volna, bizonyára szívesen vettünk volna egy olyan professzort, akitől azt is megtudhatjuk, hogy milyen a tökéletes gyilkosság. Annalise Keating ugyanis a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? főszereplője, az őt játszó Viola Davis Emmy-díjat is nyert az alakításáért, Golden Globe-ra kétszer jelölték.

Viola Davis a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? plakátján Forrás: ABC

Anne Shirley

Aligha akadt annak idején olyan tévénéző, aki ne fakadt volna néha sírva Anna (a Zöld Oromból) történetein, a vörös hajú árva lánynak nem kellett különösebben dolgoznia azon, hogy belopja magát a szívünkbe. A felfuvalkodott, gazdag fruskákon kívül a tanítványai is nagyon megkedvelték, amikor elvállalt egy állást egy leányiskolában.

Anne Shirley képes volt bármin elcsodálkozni Forrás: CBC

Markus Specht

Az első férfi a listánkon a Specht tanár úr című német sorozat címszereplője, aki egy kisváros gimnáziumában is megpróbálta úgy intézni az ügyeit, hogy a diákjai ne nagyon láthassanak be a magánéletébe. Mindemellett remek tanár volt, aki félretette a hagyományos iskolai módszereket, egyébként pedig bármilyen problémával lehetett hozzá fordulni.

Specht tanár úr mindig segítőkész volt Forrás: Unser Lehrer Doktor Specht

Ray Drecker

Nem volt az a kimondott mintatanár, hiszen a pedagógusi fizetését azzal egészítette ki, hogy dzsigolónak állt – a másodállásához szükséges munkaeszköze mellett azonban a szíve is hatalmas volt, bármikor fordulhattak hozzá a diákok. Természetesen a Hung – Neki áll a zászló kosáredzőjéről van szó, akit Thomas Jane játszott három évadon keresztül.

Neki állt a zászló Forrás: HBO

Walter White

Szintén nem nagyon pályázhatott volna az év pedagógusa címre, miután kémiatanárként szerzett tapasztalatait a drogbizniszben kamatoztatta, belefogott a metamfetamingyártásba. Ki ne mutogatná azonban büszkén a középiskolai tablóját – még ha béna is a képen a haja –, ha azon a Breaking Bad, Totál szívás főszereplője is ott feszítene a tanári karban?

Aligha lett volna az év pedagógusa Forrás: AMC

Herbert Garrison

A végére hagytuk kedvenc rajzolt tanárunkat, bár a Simpson család Sintér igazgatója is jó eséllyel felkerülhetett volna a listára – vagy éppen a Family Guy-ból Chris tanárnője, aki összejött a fiúval, de aztán inkább egy medvét választott. Senki más nem kergette viszont a péniszét át a városon, miután rájött, hogy mégsem akar Mr. Garrison helyett Mrs. lenni.

Mr. Garrisonnak át kellett élnie kínos pillanatokat Forrás: Comedy Central