Szívesen csinálnak magukból hülyét a sztárok

Szórakozás, Hátrafelé tolató kamionok között spárgázott Jean-Claude Van Damme
Vágólapra másolva!
Legközelebb Jean-Claude Van Damme-ot láthatjuk, amint önmagát parodizálja a Jean-Claude Van Johnson-ban, de persze nem ő az első híresség, akiben van annyi önirónia, hogy simán eljátssza önmaga gázosabb, furább változatát. A Sikersorozat-ban ugyanezt csinálja például Matt LeBlanc, de a remek Louie-nak is ez a koncepciója, miközben számos szériában jelentek már meg neves vendégszereplők, a karakternek is a saját nevüket adva.
Vágólapra másolva!

Korábban írtunk már Jean-Claude Van Damme új projektjéről, a Jean-Claude Van Johnson-ról, amelyben

az akciósztár önmagát játssza – vagy legalábbis valami olyasmit.

A történet szerint ugyanis kiderül róla, hogy nemcsak világszerte ismert színész, de Jean-Claude Van Johnson néven ő „a világ legveszélyesebb magánvállalkozója” is.

Van Damme egy emlékezetes, parodisztikus reklámban Forrás: Youtube

Természetesen nem ez a tévében az első hasonló vállalkozás, 2011-ben indult például az itthon Sikersorozat címet kapott Episodes, itt Matt LeBlanc játssza önmagát, vagyis egy Matt LeBlanc nevű színészt, aki egy brit sikerszéria lebutított amerikai változatában kapott szerepet.

A Jóbarátok egykori Joey-ja egy cseppet sem bánta, hogy a történet kedvéért ki kellett figuráznia önmagát, sőt nyilatkozataiban is hasonló öniróniáról tanúskodott: „Hálás vagyok, hogy én kaptam meg a szerepet,

– mondta a Varietynek még 2009-ben, amikor elkezdett körvonalazódni a projekt.

A sorozatban aztán meg is csinálták a kamu meghallgatást, ahol a többi aspiráns a jól ismert csajozós dumát mantrázta – „Na, mi a helyzet?” –, miközben LeBlanc-tól azt kérték, hogy egy kicsivel többet hozzon Mattből:

A színész persze lenyilatkozta azt is, hogy a sorozat valójában nem róla szól: „Ez igazából nem én vagyok, ez csak egy Matt LeBlanc nevű karakter. Mattnek inkább az a fele, amelyet a közönség érzékel, és nem az igazi Matt” – magyarázta annak idején az Independentnek.

Nem akartam, hogy teljesen olyan legyen, mint én, mert – őszintén szólva – az nem lett volna túl érdekes” – vélte, és néhány ötlettel maga is hozzájárult a figura megteremtéséhez.

Hasonló, túlzott önparódiát láthattunk többek között Larry Davidtől a Félig üres-ben, de már az író-producer előző sikeres sorozatának, a Seinfeld-nek is Jerry Seinfeld volt a főszereplője – David akkor még csak az egyik mellékszereplőt, George Constanzát mintázta önmagáról, exhibicionizmusa a Félig üres-ben teljesedett ki.

Itt önmaga legrosszabb változatát játszotta, egy kiállhatatlan alakot,

aki mindenbe és mindenkibe belekötött, a plakát szerint még a pszichológusát is annyira felidegesítette, hogy az felakasztotta magát. A nyolcadik évad előzeteséből jól átjön a hangulat, ráadásul még Michael J. Fox is feltűnt, aki szintén önmagát alakította.

A Félig üres-ben többek között Ricky Gervais is megjelent, aki maga is készített egy hasonló sorozatot. Ez volt a statisztákról szóló Futottak még…, amelyben a főszereplők minden részben egy-egy igazi nagyság mellé keveredtek,

önmaga őrült verzióját jelenítette meg Ben Stiller, Patrick Stewart, Samuel L. Jackson és Kate Winslet is.

Utóbbi itt arról beszélt, hogy ha „retardáltat” játszol, garantált az Oscar-díj, gondoljunk csak Daniel Day-Lewisra A bal lábam-ban vagy Dustin Hoffmanra az Esőember-ben:

A magyar származású komikus, Louis C. K. is saját élete kifordított verzióját jeleníti meg a Louie-ban, Kristie Alley a súlyproblémájából csinált viccet a Fat Actress című szériában, miközben George Michael az Eli Stone-ban hülyült. James Van Der Beek sem maradhatott ki, a Ne bízz a ribiben! című szitkomban játszik egy olyan James Van Der Beeket, aki mindent megtesz azért, hogy a Dawson és a haverok után felélessze valahogy a karrierjét.

Hasonló volt David Faustino websorozata, a Star-Ving vagy David Hasselhofftól a Hoff the Record, mindkettő arról szólt, hogy a főszereplő karrierje mennyire félresiklott a nagy dobás után. Hasselhoff az előzetesben az új sorozata szórólapját sem tudta rátukmálni egy öregasszonyra, Faustino pedig az alábbi jelenetben

az Egy rém rendes család-beli apját, Ed O'Neillt próbálta legombolni százezer dollárra,

szintén sikertelenül:

O'Neill eléggé kiosztotta a srácot, amikor Faustino azzal próbálta manipulálni, hogy olyan, mintha az apja lenne. „Nem vagyok az apád. Nem én vettem el a kibaszott törpe anyádat” – mondta az egykori kollégának, majd egy „Szopj le” kíséretében hamarosan el is köszönt. Külön poén, hogy a jelenet vége felé feltűnő haver nem más, mint Corin Nemec, aki soha nem tudta megismételni tinisorozata, a Parker Lewis sohasem veszít sikerét.

Kihagyhatatlan egy ilyen listáról a Törtetők című sorozat, amely ugyan roppant messze van a magyar valóságtól, de így is igen szórakoztató. Egy négyfős baráti társaságról szól, ahol az egyik tag felkapott moziszínész Hollywoodban, a testvére egy bukdácsoló sorozatszínész, a cimborák pedig nekik, mellettük dolgoznak.

A sorozatban őrületes mennyiségű sztár jelent meg

legalább pár jelenet erejéig, nagy részük önmagát hozva. Ott volt Christina Aguilera, Eminem, Jamie-Lynn Sigler, Bono, Mike Tyson, Jay Leno, Michael Phelps, James Cameron, Snoop Dogg és sokan mások. A teljes listát itt találja.

A vígjátéksorozatokban amúgy sem ritka, hogy valaki egy-egy vendégszerepben önmagát játssza,

Kevin Bacon a Will és Grace-ben például a Gumiláb-ban látott táncát figurázta ki, Paris Hilton A nevem Earl-ben bohóckodott egy sort. A Két pasi – meg egy kicsi-ben Charlie Harper Sean Penn-nel, Harry Dean Stantonnal és Elvis Costellóval iszogatott, de például az Agymenők is felvonultatta már a geekek pár bálványát, Katee Sackhoff után George Takei is megjelent Howard hálószobájában, többek között:

A legtöbb vendégszereplőt valószínűleg a Simpson család szerződtette, igaz, az itteni sztárok csak a hangjukat kölcsönözték önmaguk parodizálásához.

Az első évadban a vendégszereplők még más karaktereket szinkronizáltak

– Balfék Bob szerepét például a Frasier – A dumagép címszereplője, Kelsey Grammer kapta –, a második, harmadik szezonban viszont már olyanok szólaltatták meg rajzolt énjüket, mint Ringo Starr, Larry King, Magic Johnson, Sting vagy az Aerosmith tagjai, és a későbbiekben csak egyre impozánsabb lett a névsor.

Persze nemcsak vígjátékszériákban, de krimisorozatokban is elcsíphetünk egy-egy vicces vendégszerepet. A két műfaj határán mozgó Monk, a flúgos nyomozó-ban az egyik gyilkosság gyanúsítottja például Willie Nelson volt, akit a címszereplő nagyon igyekezett tisztázni, miután nagy rajongója volt.

Monknak még egy duettje is volt Willie Nelsonnal Forrás: USA Network

A Dr. Csont-ban Angelának a történet szerint is a ZZ Top egyik tagja, Billy Gibbons az apja – és ő is alakítja –, Richard Castle valódi írókkal pókerezik, a New York-i helyszínelők-ben pedig egyszer a legendás teniszező, John McEnroe is megjelent, önmaga mellett eljátszotta egy hasonmását is, aki folyton visszaélt a nevével.

Itthon nyilván nem tudunk ennyi példát összeszedni a vendégsztárok szerepeltetésére, de azért

a Barátok közt-ben is feltűnt már néhány, önmagát játszó híresség,

többek között Rózsa György, Gyurta Dani, Kótai Mihály, Dukai Regina és Lola. Ezek azonban eltérnek a fentiektől abban, hogy nem önparódiák voltak, hanem komoly szerepek.

A hazai kínálatból ebbe a vonalba tartozik a Tankcsapda egyik klipje is, amelyben egész csapat sztár parádézott önmagaként. A Számolj vissza! című dalhoz készült kisfilm Dombi Tibor labdarúgó kocogásával kezdődött, őt váltotta aztán egy repülőben Besenyei Péter – később többek között Dobó Kata, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Stohl András, Hollósi Frigyes, valamint Várkonyi Andrea és Bochkor Gábor is feltűnt.

A humoros vagy szokatlan helyzetek generálása mellett a sztárok effajta szerepeltetése arra is remek lehetőség, hogy a nézőknek megmutassák, nincs minden híresség elszállva magától, adott esetben szívesen csinál viccet is magából – mi pedig legalább olyan szívesen nézzük.