A milliomos szakács lába is megremeg

A milliomos szakács
Vágólapra másolva!
A milliomos szakács címmel új gasztro-vetélkedőt indít szeptember 7-én a TV2, a versenyben adásonként egymillió forintot visz el a legjobb szakács. A műsor házigazdái a Michelin-csillagos Széll Tamás és a fakanállal jól bánó Rákóczi Ferenc lesznek, ők meséltek az Origónak a kezdés előtt.
Vágólapra másolva!

A milliomos szakács-ban olyan konyhaművészek versengenek egymással, akik dolgoztak már szakácsként, érdeklődnek a modern gasztronómia iránt és úgy érzik, szívesen összemérik a tudásukat társaikkal. Rákóczi Ferenc műsorvezető szerint a legnagyobb profiknak is kihívás a kamerák előtti főzés, szokatlan számukra a helyzet. "A szakács társadalomra jellemző, hogy nagyszájúak, odamondósak, viszont ha bekerülnek egy ilyen szituációba, akkor megváltozik a helyzet: visszahúzódnak, megszelídülnek.

A legmarkánsabb fazonok is megilletődtek sokszor a zsűri kritikájától,

a legnagyobb mellénnyel érkezőnek is megremegett a keze."

A zsűri kritikája nem esik jól mindenkinek Forrás: TV2

"A tévés főzővetélkedők nem szakmai versengések, nyilván nem feltétlenül az a befutó, aki a legtökéletesebb ételt készíti. A nézőknek kellenek a sztorik, a karakterek, úgy gondolom, sikerült nagyon jól összeválogatni a versenyzőket. A legtöbb jelentkező profi séfnek vallja magát, érdekes lesz látni, hogy omlanak össze egy-egy keményebb kritika után" - mesélte az Origónak.

Volt stressz a versenyzőkben

Az egymillió forintos nyeremény okozta izgalom, a kamerák jelenléte és a zsűri véleménye mind olyan tényezők, melyek kizökkenthetik a szakácsokat a kényelmes munkából.

"Hiába profik a saját konyhájukban, egy tévéműsor számukra sem egyszerű műfaj.

Például már készítenéd elő az ételt a tálaláshoz, de megkérnek, hogy vedd le még egyszer a fedőt, hadd vegyék fel, ahogy felszáll a gőz. Ezeket is meg kell csinálni, nem könnyű koncentrálni."

A TV2 főzőműsora tanítja is a nézőket, számos jótanács elhangzik majd. "Magyarországon máig kétely sokaknak, hogy főzés után le kell-e mosni a tésztát vagy sem. Elárulom, hogy a vizes öblögetéssel pont a legértékesebb részek mennek le a lefolyóba, hiába látták sokan ezt az édesanyjuktól. Lesz olyan feladat, mikor időre kell összerakni egy húsdarálót és ledarálni egy adag húst. Meglepő módon ez sem ment mindenkinek, pedig nem kezdőkről van szó."

Sokat tanulhatnak a nézők a műsorból, miközben szórakoznak - véli Forrás: TV2

"Széll Tamás 33 évesen olyan dolgokat ért el a szakmában, amire nagyon sokan csak vágynak, végig ittam a szavait. Olyan érzékenységgel viszonyul a gasztronómiához, ami nagyon ritka és bár korábban nem vezetett tévéműsort, ebben is megállta a helyét. A páros műsorvezetés nem könnyű műfaj, de voltak olyan forgatások, amikor egyszer sem kellett a konferáló szövegeket megismételni, olyan jól ment minden elsőre" - részletezte.

Úgy gondolja, kiabálással nem lehet senkit tanítani, a kemény kritikának ellenben helye és értéke van. "Az én lábam is remegne, ha az elkészített ételt Vrábel Krisztina gasztroblogger és Aczél László étteremkritikus véleményezné Tamás mellett, de tudni kell, hogy ez a jelentkezők számára csakis pozitívummal jár, még akkor is ha nem viszik haza a nyereményt az adás végén."

Készültek nagyszerű fogások

Széll Tamás profik séf elmondta az Origónak, hogy a legjobb ételek ötös listájával nagyon elégedett. "Sokan lefagytak a kamerák előtt, de aki tudott alkotni versenyhelyzetben is, azok kezei közül kerültek ki nagyszerű ételek. Zsűritársaimmal jól működtünk együtt, szinte mindig ugyanazon a véleményen voltunk, igazságosan ítéltük oda a pénzösszegeket."

Nem könnyű a páros műsorvezetés, de hamar összeszoktak Forrás: TV2

"Egy tál ételt készítettek a versenyzők, ezt tették elénk, így kóstoltuk meg az alkotásokat.

Számomra egy kirándulás volt A milliomos szakács vezetése,

és ahhoz képest, hogy először álltam műsorvezetőként a kamera előtt, sok pozitív visszajelzést kaptam a szerkesztőktől. Szimpatikus maga a formátum, versenyről és nem szerkesztett realityről van szó: soha nem kaptam a fülembe olyan utasítást, hogy kinek mit mondjak, nagyon életszerű és valóságos lesz a műsor" - tette hozzá.

Így néz ki egy adás

Minden adásban három szakács verseng egymással, akiknek egy meghatározott ízvilágban kell ínyencségeket varázsolniuk az asztalra. A bevásárlás gyorsasági verseny is egyben és minden játékos csak abból főzhet, ami a kosarában található. A leghamarabb célba érő szakács elnyeri a lehetőséget, hogy ellenfelei helyzetét megnehezítve közölje velük, melyik receptet nem készíthetik el.

A kész fogásokat a háromfős zsűri bírálja és a leggyengébbnek tartott szakács kiesik, ketten folytatják a versenyt.

A második körben villámfeladatokat megnyerve választhat a győztes, hogy két különböző kosár hozzávaló közül melyikből szeretne főzni. A második forduló zsűrizése után a nyertes szakács egymillió forinttal gazdagabb lesz.