A legnyomorultabb munkahelyek, ahonnan menekülnénk

Steve Carell Office
Vágólapra másolva!
A munka ünnepe alkalmából összeszedtünk pár fiktív munkahelyet, ahol úgy sem dolgoznánk szívesen, hogy a valóságban nem is léteznek. Elviselhetetlen főnökök és dilettáns kollégák nehezítik a tévésorozatokban a napi munkát, kórházban, atomerőműben, cipőboltban, taxiállomáson is – íme, pár pocsék munkahely, amellyel a képernyőn találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Jellegzetes húzás a sorozatkészítőktől, hogy a főhős dolgát erősen megnehezítik egy akadékoskodó, a szerepére teljesen alkalmatlan főnökkel, pár ideges, feszült vagy hozzá nem értő kollégával – egyszóval egy olyan munkakörnyezettel, amelyben lehetetlen normálisan dolgozni. Lássuk, honnan dobbantanánk azon nyomban, még a felmondási idő lejárta előtt.

Dunder Mifflin (Office)

Az Office az egyik legjobb munkahelyi sorozat, amelyen nagyokat tudunk nevetni, a valóságban azonban nem sokáig bírnánk. Egyrészt egy papíripari vállalat sem tűnik a legizgalmasabb helynek, másrészt a magát jópofának gondoló, valójában mérhetetlenül idegesítő főnökkel sem tudnánk mit kezdeni – hiába is játszotta zseniálisan a brit eredetiben Ricky Gervais, az amerikai változatban pedig Steve Carell.

Az Office főnöke, háttérben a munkatársak Forrás: NBC

Princeton-Plainsboro Egyetemi Kórház (Doktor House)

Doktor House-nál valószínűleg nincs elviselhetetlenebb főnök, annak ellenére nem tudnánk megmaradni mellette, hogy rengeteget tanulhatnánk tőle. A dokinak semmi sem szent, sőt jó érzékkel tapogatja ki beosztottjai gyenge pontját, hogy aztán a legfájóbb módon tudja őket támadni – nem is átallja őket egymásnak ugrasztani, ha az érdekei úgy kívánják.

Sunshine Cab Company (Taxi)

A klasszikus, hetvenes évekbeli sorozat New York-i taxitársaságánál fura figurák gyűltek össze, akik közé még egy nő is bekeveredett – rajta kívül elvetélt színész, bevándorló és bokszrajongó is akad a társaságban. Az igazán nagy baj persze itt is a főnökkel, a Danny DeVito által alakított diszpécserrel van, aki egy kiállhatatlan, pattogós modorban utasítgató alak.

Springfield-i atomerőmű (Simpson család)

Ismerve Homer Simpsont, sosem dolgoznánk olyan atomerőműben, ahol ő a biztonsági felügyelő – tőle bármikor felrobbanhatna az egész kóceráj, mint ahogy történik is jó pár baleset a hibájából. Ráadásul a főnök, Mr. Burns itt sem egy kedves ember – hiába is van érte odáig az asszisztense –, és túl sok előrelépési lehetőség sincs, legalábbis, ha Homer és a kollégái karrierjét vesszük alapul.

Gary’s Shoes (Egy rém rendes család)

Al Bundy gyűlöli a munkáját, de valószínűleg mi is utálnánk, főleg, ha nap mint nap olyan vásárlókkal akadnánk itt össze, mint az alábbi videón látható, makacs asszonyság és neveletlen kisfia. Itt legalább a főnök kevésszer tűnik fel, csupán hét epizódban jelenik meg – Al számára is csak sokára derül ki, hogy Gary valójában nő, a neve ellenére is. Sikeres üzletasszony egyébként, akinek éppen a cipőbolt az egyetlen rosszul működő vállalkozása.

A DirtNow szerkesztősége (Dirt – A hetilap)

Egy valódi bulvárlap szerkesztőségében sem lehet egy leányálom dolgozni, hát még ha annak taszító tulajdonságait jócskán felnagyítják egy sorozat kedvéért. A DirtNow című magazin főszerkesztője, Lucy Spiller (Courteney Cox) nem riad vissza semmilyen erkölcstelen vagy akár illegális módszertől sem, csak hogy megszerezzen egy sztorit – és ezt elvárja a munkatársaitól is.

Blue Moon magánnyomozó iroda (A simlis és a szende)

Hiába lehet izgalmas a magánnyomozói munka, a merev és sokszor hisztis vezetővel, Maddie Hayesszel (Cybill Shepherd) valószínűleg ugyanúgy nem tudnánk zöldágra vergődni, mint Bruce Willis karaktere, David Addison. Állandó civódásuk csak a nézőknek szerzett kellemes perceket, a valóságban valószínűleg a többi kolléga is nehezen viselné.

Maddie Hayesszel nehezen tudnánk zöldágra vergődni Forrás: ABC

Fawlty Towers (Waczak szálló)

Sosem tudnánk megszokni az állandóan idegeskedő panziótulajdonost, Basil Fawltyt sem, aki a spanyol kollégát már csak azért is állandóan leordítja, mert spanyolosan viselkedik. John Cleese egyébként valós személyről mintázta, aki Torquay-ben vezetett egy hotelt – jó szokása volt többek között, hogy a térképeket és menetrendeket csak úgy hozzávágta a vendégekhez, Eric Idle bőröndjét pedig áthajította a kerítésen, mert azt hitte, bomba van benne.

Air Horse légitársaság (Fapad)

A magyar mezőnyből említhetnénk akár a Munkaügyek hivatalát vagy a Barátok közt-ben működő Berényi Kft.-t is, de inkább egy újabb munkahelyet választottuk. Az Air Horse a legspúrabb cégek egyike, bérelt helyiségeiben még a vezetékek sincsenek bevezetve a falba, a kerekesszékes kolléga – akit szintén költségtakarékosságból vettek fel – pedig állandóan elakad a kábelekben, finoman szólva sem biztosítják számára az ideális munkakörnyezetet.