Nyolc dolog, amit nem tudott a Szomszédokról

Szomszédok
Vágólapra másolva!
A Szomszédok 331 epizódot megért, generációk nőttek fel rajta, közel harminc év alatt sok mindent elmondtak róla – akadhatnak még azonban olyan érdekességek, amit az átlagnézők nem feltétlenül tudnak a sorozatról vagy a szereplőkről. Bujtor István is több részt rendezett, volt eredetileg egy szexisebb verzió, a széria pedig majdnem Káposztásmegyeren játszódott.
Vágólapra másolva!

1. A sorozat alapötlete egy néprajzi tanulmányútból született, a néprajz szakon végzett Czető Bernát László ugyanis a Magyar Televízió drámai osztályára kerülve mesélt arról a kollégáinak, hogy milyen tévés produkciókat látott az Egyesült Államokban. A szakember később egyébként a Barátok közt-ben is dolgozott dramaturgként, majd egy időre a TV2-höz igazolt.

2. Az első részhez három forgatókönyv készült, amelyek közül azonban egyik sem nyerte meg a rendezőként megbízott Horváth Ádám tetszését. „Az egyik didaktikus lett, a másik komédiába hajlott, a harmadik szexbe” – mondta később a vázlatokról. Az alapsztori azonban tetszett neki, így elkészítette a saját verzióját, ma pedig már el sem tudunk képzelni például egy „szexbe hajló” Szomszédok-at.

Lehetett volna egy szexisebb verzió is Forrás: MTV

3. A sorozat vége felé az egyik producer Bujtor István volt, aki huszonkét epizódot rendezett is, sőt az egyik általa készített részben hajóskapitányként is megjelent. Kulka János annak idején az Origónak úgy emlékezett, hogy „nagyon üdítően hatott a jelenléte”, egy friss szem volt, aki olyat is csinált, amitől a színészek már elszoktak: rájuk szólt, ha valami nem az ő elképzelése szerint zajlott.

4. Egy-egy epizód erejéig rengeteg, ma már jól ismert színész megjelent a sorozatban: a Família Kft. Hajnalkája, Dzsupin Ibolya, illetve a nemrég elhunyt Izsóf Vilmos egyaránt turistát játszottak, Kolovratnik Krisztián vodkát ivott, Fésűs Nelly pincérnő volt, Minárovits Péter pedig egy törött bokájú fiút alakított.

5. Előfordult, hogy egy kisebb szerepben egy állandó színésznek a házastársa is megjelent, a történet szerint azonban nem sok közük volt egymáshoz. Bajor Imre Oli urat, a magyar tévétörténet első meleg karakterét játszotta, felesége, Hámori Eszter pedig egy öngyilkosságot megkísérlő lányt alakított az egyik epizódban. Feltűnt többek között Ivancsics Ilona férje, Csernák János, valamint Trokán Péter felesége, Papadimitriu Athina is.

Bajor Imre mint Oli úr, egy epizódban a felesége is megjelent Forrás: MTV

6. Viszonylag sok olyan belső poén volt a történetben, amely arra játszott rá, hogy az adott szereplőt egy ismert színész alakította. Taki bácsi simán rámondta a 2x2 néha 5 című filmre, hogy nem látta, holott abban is az őt játszó Zenthe Ferenc szerepelt, Vágási Feri pedig a nyomdában találkozott egy olyan címlappal, amely Zenthét ábrázolta. Emellett Sümeghy lakásában is több olyan fotó lógott a falon, amely az őt alakító Palócz László korábbi operaszerepeit mutatta.

7. A sorozat majdnem Káposztásmegyeren, az ottani lakótelepen játszódott, miután Horváth Ádám körbejárta az illetékes elvtársakat a forgatási helyszín miatt – a stúdióban való munkát ugyanis eleve elvetették a sokszoros költség miatt. A IV. kerületi panelházakban azonban csak három lakás volt szintenként, ami kevésnek bizonyult, így került át a stáb a még félkész gazdagréti telepre – a hivatalos indoklás szerint szociális alapon.

8. A történet szerint mindig csütörtök volt, esetleg szerda este vagy péntek reggel, aminek az volt az egyszerű oka, hogy a szériát csütörtöki sugárzásra szánták.

+ 1 A Barátok közt Kertész Gézája, Németh Kristóf a Szomszédok-ban tanult meg ultizni, erről bővebben is mesélt az Origónak egy pár évvel ezelőtti interjúban.

Feltámadhat a sorozat? Erről az író-rendező Horváth Ádámot kérdeztük.