Tőlük búcsúztunk 2014-ben

News, Meghalt Robin Williams
(FILES) This file photo taken on November 15, 2005 shows US actor Robin Williams during a photocall of "The Big White" directed by Mark Mylod in Rome. Oscar-winning actor and comedian Robin Williams died from suspected suicide on August 11, 2014 after battling depression, triggering an outpouring of tributes to one of the most beloved entertainers of his generation. AFP PHOTO / FILES / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
2014-ben sok nagy sztár távozott, cikkünkben most azokra emlékezünk, akik a tévében is maradandót alkottak. Robin Williams, Bob Hoskins, Mickey Rooney, Bajor Imre, Szabó Gyula, Sztankay István, sajnos hosszú a névsor – összesen negyven színészt írtunk össze, akik már nincsenek köztünk.
Vágólapra másolva!

Shirley Temple – 85 évesen hunyt el február 10-én

Az 1930-as évek gyerekszínésze, már hatévesen Oscar-díjat kapott. A visszavonulása előtti években, 1958 és 1961 között futtatta egyetlen tévés produkcióját, a Shirley Temple’s Storybook-ot, amelyben olyan klasszikus meséket mutatott be, mint A kis hableány vagy az Óz csodálatos földje. Három gyereket, egy unokát és két dédunokát hagyott hátra, itt emlékeztünk róla hosszabban.

Hatévesen már Oscart kapott, itt a színészszakszervezet díját vizsgálta Forrás: AFP/Kevin Winter

Szabó Gyula – 83 évesen hunyt el április 4-én

Évek óta betegeskedett, végül 83 évesen otthonában érte a halál. A Tenkes kapitányá-ban Buga Jakabot játszotta, de jellegzetes hangját is szívesen használta, a Magyar népmesék mesemondójaként és Columbo hadnagy magyar hangjaként is emlékezhetünk rá. A nemzet színésze volt, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal is kitüntették, hosszabban olvashat róla itt. Lánya Szabó Zsófi színésznő, műsorvezető.

Columbo magyar hangja évekig betegeskedett Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Mickey Rooney – 93 évesen hunyt el április 6-án

93 évesen hunyt el a színész, aki gyakorlatilag egész életében dolgozott: 1926-ban, hatévesen kezdett el filmekben feltűnni, utolsó szerepeit pedig az idei Éjszaka a múzeumban: A fáraó titká-ban, illetve a jövőre bemutatandó Dr. Jekyll and Mr. Hyde-ban játszotta. 1954–55-ben saját tévéműsort vitt The Mickey Rooney Show címmel, de több neves sorozatban is vendégszerepelt. Korábban így írtunk róla.

Gyakorlatilag az egész életét végigdolgozta Forrás: AFP/Getty Images/Pascal Le Segretain

Bob Hoskins – 71 évesen hunyt el április 29-én

A magyar közönség olyan filmekből emlékezhet rá, mint a Roger nyúl a pácban, a Hook vagy éppen a Brazil – pályáját azonban, sok kortársához hasonlóan, ő is a tévében kezdte, bár ezekből a hetvenes évekbeli szériákból jóformán csak a Filléreső-t vetítették nálunk. Vendégszereplőként később is láthattuk egy-két tévés produkciókban, például A dumagép-ben. Róla itt olvashat bővebben.

A hetvenes évek elején a tévében kezdte a pályáját Forrás: AFP/Carl Court

James Garner – 86 évesen hunyt el július 19-én

Az Oscar-díjra jelölt színészt a képernyőn utoljára 2003 és 2005 között láthattuk a Pimaszok-ban. Előtte Az igazság napjá-ban játszott komolyabb szerepet, de feltűnt például a Chicago Hope kórház-ban is. 1974 és 1980 között ő volt a Rockford nyomoz című krimisorozat főszereplője, az ötvenes, hatvanas évek fordulóján pedig a Maverick című westernszériával hódította meg a közönséget.

Sorozatban utoljára a Pimaszokban láthattuk, a kép a Szerelmünk lapjaiból van Forrás: Fórum Hungary

Bajor Imre – 57 évesen hunyt el augusztus 6-án

A Heti Hetes állandó vendége egy budapesti kórházban hunyt el 57 éves korában. Az ország főként a Szomszédok-ból ismerte meg, ahol Oli úr jellegzetes figuráját formálta meg, de színházban is sikeres volt, a kilencvenes évektől pedig a Rádiókabaré elmaradhatatlan résztvevője volt. Hernádi Judittal és Gálvölgyi Jánossal leforgatta a Pasik című szitkomot, 2004-ben saját show-t is kapott az RTL Klubtól.

A Heti Hetes arcát Oli úrként ismerte meg az ország Forrás: RTL

Robin Williams – 63 évesen hunyt el augusztus 11-én

A Holt költők társasága, a Jó reggelt, Vietnam! és a Mrs. Doubtfire sztárja öngyilkosságot követett el. Sorozatban utoljára az Eszementek-ben láthattuk Sarah Michelle Gellar oldalán, de a pályáját tévében is kezdte, több vendégszerep után az Egy úr az űrből hozta meg neki a népszerűséget, világszerte szívesen figyelték a bolond űrlakó kalandjait. Halálakor így emlékeztünk rá, tévés munkáit pedig itt szedtük össze.

63 évesen öngyilkos lett Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Joan Rivers – 81 évesen hunyt el szeptember 4-én

Az Egyesült Államokban jól ismert komika több saját műsort vitt a tévében, amelyeket íróként is jegyzett, ilyen volt például a The Joan Rivers Show vagy a The Joan Rivers Position. Visszatérő vendége volt számos késő esti talkshow-nak, a The Late Show-ban íróként is közreműködött, a Joan és Melissá-ban önmagát játszotta, és olyan sorozatokban is feltűnt, mint a Louie vagy a Vérmes négyes.

Számos késő esti talkshow visszatérő vendége volt Forrás: AFP/Valery Hache

Sztankay István – 78 évesen hunyt el szeptember 12-én

2012-ben választották a nemzet színészévé, de már a következő évben visszavonult a színpadi szerepléstől. Annak idején a Bors című sorozat címszereplőjeként óriási népszerűségre tett szert, de játszott többek között a 78-as körzet-ben, és visszatérő szereplő volt a Szeszélyes évszakok-ban is. Gyakran szinkronizált is, a legtöbbször Jean-Paul Belmondót és Tony Curtist. Tőle így búcsúztunk.

A Bors címszereplőjeként igen népszerű volt, itt egy Molnár Ferenc-darabban játszott Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Gera Zoltán – 91 évesen hunyt el november 7-én

Szintén a nemzet színésze volt, pályafutása során több mint tíz társulatnak volt tagja. A Tenkes kapitányá-ban Dudva György kocsmárost játszotta, de a sorozatok közül szerepelt a Bors-ban, a T.I.R.-ben, a Nyolc évszak-ban és a Kisváros-ban is. A Kérem a következőt! (Doktor Bubó) harmadik évadjában – Gyenge Árpád halála után – ő lett Teknőc Ernő magyar hangja is. Róla itt olvashat többet.

A nemzet színésze volt, 91 évesen hunyt el Forrás: http://www.activestudio.hu

Rajtuk kívül 30 színészt sorolunk még fel, akik szintén idén vesztették életüket, és kisebb-nagyobb szerepekből ismerhettük őket a tévéből:

Helyey László – 65 évesen hunyt el január 3-án. Gérard Depardieu magyar hangja, a Mesék Mátyás királyról mesélője.

Larry D. Mann – 91 évesen hunyt el január 6-án. A Gunsmoke és a Zsarublues szereplője, számos rajzfilm szinkronhangja.

John Horsley – 93 évesen hunyt el január 12-én. Brit színész, a Csengetett, Mylord?-ban ő játszotta Ralph Shawcrosst.

Roger Lloyd Pack – 69 évesen hunyt el január 15-én. Az angolok kedvelt színésze, játszott a Szemesnek áll a világ-ban és a Borgiák-ban is.

Russell Johnson – 89 évesen hunyt el január 16-án. Az ötvenes évek óta játszott, legismertebb szerepe a Gilligan's Island professzora.

Maximilian Schell – 83 évesen hunyt el február 1-jén. Az Ítélet Nürnbergben színészeként Oscart kapott, sorozatban Nagy Pétert és Einsteint is játszotta.

Richard Bull – 89 évesen hunyt el február 3-án. A farm, ahol élünk-ben ő volt Nels Oleson, 147 epizódban tűnt fel.

Mindenki A farm, ahol élünk Nels Olesonjaként ismerte Forrás: NBC

Ralph Waite – 85 évesen hunyt el február 13-án. A Dr. Csont-ban Booth nagyapját, az NCIS-ben Gibbs ügynök apját alakította.

Csala Zsuzsa – 80 évesen hunyt el február 22-én. Dr. Bubó asszisztense, Ursula nővér hangja, a Szeszélyes évszakok komikája.

Hacser Józsa – 82 évesen hunyt el március 4-én. Kedvelt rajzfilmfigurák szinkronhangja, ő volt Nils Holgersson Pocokja és Willy Fog útitársa, Tico.

Ann B. Davis – 88 évesen hunyt el június 1-jén. Az Egyesült Államokban igen népszerű The Brady Bunch-ban alakította Alice Nelsont.

Rik Mayall – 56 évesen hunyt el június 9-én. Itthon a Szűnj meg, Fred! című filmből ismert, Nagy-Britanniában rengeteg sorozatban szerepelt.

Ruby Dee – 91 évesen hunyt el június 11-én. A Végítélet-ben 106 éves asszonyt játszott, számos szériában vendégszerepelt.

Casey Kasem – 82 évesen hunyt el június 15-én. Népszerű rajzfilmhang, a Scooby-Doo sorozatban Bozont hangja.

Eli Wallach – 98 évesen hunyt el június 24-én. Hollywood nagy öregje, az ötvenes években a televízióban kezdte a pályáját.

Hollywood nagy öregje 98 évesen távozott Forrás: MTI/EPA/Gino Domenico

Meshach Taylor – 67 évesen hunyt el június 28-án. A Designing Women-ben komolyabb szerepet vitt, utoljára a Gyilkos elmék-ben tűnt fel.

Elaine Stritch – 89 évesen hunyt el július 17-én. 1948-ban kezdte a pályát, A stúdió-ban ő volt Alec Baldwin karakterének az anyja.

Surányi Imre – 86 évesen hunyt el július 30-án. Kedvelt szinkronszínész, a Rózsaszín párduc első magyar verziójában a felügyelő hangja.

Balogh Emese – 75 évesen hunyt el szeptember 6-án. Játszott a Princ, a katoná-ban és a Bors-ban, a Dallas-ban ő volt Donna hangja.

Richard Kiel – 74 évesen hunyt el szeptember 10-én. A James Bond-filmek vasfogú gonosza, 1960-tól 1977-ig szinte folyamatosan, utána elvétve feltűnt sorozatokban is.

Avar István – 83 évesen hunyt el szeptember 13-án. A nemzet színésze, láthattuk a Princ, a katoná-ban és az Egy óra múlva itt vagyok-ban is.

Avar István is a nemzet színésze volt Fotó: MTI/Zih Zsolt

Polly Bergen – 84 évesen hunyt el szeptember 20-án. A Született feleségek Stellája, többek között Az elnöknő-ben is komolyabb szerepet vitt.

Jan Hooks – 57 évesen hunyt el október 9-én. A Saturday Night Live komikája, az Űrbalekok Vickije, a Simpson család-ban Manjula hangja.

Fülöp Zsigmond – 79 évesen hunyt el október 10-én. A Barátok közt-ben Vanda nagyapját alakította, feltűnt többek között a Lindá-ban is.

Elizabeth Pena – 55 évesen hunyt el október 14-én. Láthattuk például a Dzsungeldokik-ban vagy a Modern család-ban is.

Marcia Strassman – 66 évesen hunyt el október 24-én. A Providence-ben Meredith volt, utoljára a Harmadik műszak-ban kapott visszatérő szerepet.

Utoljára a Harmadik műszakban láthattuk komolyabb tévés szerepben Forrás: AFP/Alberto E. Rodriguez

Carol Ann Susi – 62 évesen hunyt el november 11-én. Az Agymenők-ben ő formálta meg Wolowitz anyját, akinek csak a hangját hallani.

Stanislaw Mikulski – 85 évesen hunyt el november 27-én. Lengyel színész, a hatvanas évekbeli Kockázat-ban ő játszotta Kloss kapitányt.

Balikó Tamás – 56 évesen hunyt el november 30-án. A Tűzvonalban sorozatban Malek volt, a Kisváros-ban Pálfai, akit Zoltánként és Péterként is emlegettek.

Tom Adams – 76 évesen hunyt el december 11-én. Az Onedin család Daniel Fogartyja, számos brit sorozatban szerepelt.