22 milliárd forint egy tízrészes sorozatért

Marco Polo
Vágólapra másolva!
90 millió dollárba kerül az új Marco Polo-sorozat tíz része, azaz epizódonként 2 milliárd 216 millió forintnak megfelelő összeget fizet ki érte a Netflix. Megéri ennyit invesztálni egy történelmi sorozatba? Mely szériák a legdrágábbak a piacon?
Vágólapra másolva!

22 milliárd 167 millió forintnak megfelelő dollárba kerül a Netflix új sorozata, a Marco Polo, amely egyrészt a feltörekvő cég legdrágább szériája lesz, de a tévés-internetes mezőnyben sem nagyon találni párját. A Netflix annak ellenére invesztál ilyen összeget sorozatba, hogy a növekedési üteme lassul, a Latin-Amerikai piacokon nem terjedt olyan tempóban, mint várták, és a szeptemberi, európai nyitás is lehetett volna erősebb.

Marco Polo: nem olcsó mulatság Forrás: Netflix

A saját, unikális tartalomban hisz a Netflix, amely a New York Times szerint már ötvennél több országban van jelen, és ötvenmillió előfizetővel is bír. A médiabirodalmat a Marco Polo által is látott Kubiláj kán impériumához hasonlítják, mondván, a vállalat és a kán is egyformán ambiciózus. A Netflix tartalomért felelős vezetője, Ted Sarandos szerint ebben nincs semmi különös: „Nem titok, hogy mi egy globális terméket kínálunk. Célunk ott lenni mindenhol" – nyilatkozta.

A kán a Marco Polo-sorozatban Forrás: Netflix

A vállalat ennek megfelelően már korábban is jelentős összegeket költött sorozatokra, és vannak köztük egészen szórakoztatóak. A Hemlock Grove egy horror, ugyanakkor a dráma és a komédia közt egyensúlyoz a Lilyhammer, amely egy norvég városkában megbúvó volt maffiózóról szól, vagy az Orange Ist The New Black, amely egy női börtönös sorozat. Mind közül eddig a House of Cards, az itthon Kártyavárként is ismert sorozat volt a legdrágább Kevin Space-vel, az első évad 63 millió dollárt emésztett fel, a második 55 millióba került.

A Trónok harca sem két fillér

Egyes források szerint csak az HBO fantasysorozata drágább, mint a Marco Polo, azonban több helyen kisebb összegeket találunk. Az első évadra 50-60 millió dolláros költségvetést becsülnek a szaklapok, a másodikra pedig, hogy egy csatajelenetben ne csak két tucat statiszta püfölje egymást, 15%-kal növelte a felhasználható összeget a tévétársaság. Ha viszont 6 millió dollárt, bő 1,4 milliárd forintot számolunk egy-egy Trónok harca-részre, az is bőven duplája vagy háromszorosa annak, amibe egy átlagos kábeles vagy országos csatornán futó amerikai sorozatepizód kerül.

A Trónok harca is jelentős méretű stábot mozgat Forrás: HBO

Az itthon is felkapott fantasy, amelyet Észak-Íroszágban, Máltán, Horvátországban és Spanyolországban forgattak, többek közt, rengeteg pénzt visz el, miközben a torrentoldalakon messze a legnépszerűbb, azaz milliók követik hétről hétre úgy, hogy nem fizetnek elő az HBO-ra. Ugyanakkor a forgatási helyszínek turizmusa fellendül, ezért is adnak adó-visszatérítést a produkcióknak. Észak-Írországban állítólag 65 millió fontot költöttek, akik odalátogattak a sorozat miatt, jelentősen nőtt Dubrovnik vagy Izland, vagy egy marokkói város, Ouarzazate turizmusa is – utóbbi duplájára egy nőtt év alatt, csak azért, mert Daenerys több jelenetét ott vették fel.

A történelmi hűséget meg kell fizetni

Maradva az HBO-nál: a cég és a BBC 2002-ben állt össze, hogy megalkossa az eddigi talán legdrágább tévésorozatot, a Rómát. Előbbi 85 milliót, utóbbi 15 milliót tett be a kalapba, hogy létrejöjjön az első évad – más forrás szerint utóbbi „csak" 800 ezer dollárt áll epizódonként. Az első szezon 12 részes volt, a második évad csak 10, és hiába tetszett a történelem iránt fogékony nézőknek, hiába istenítette a kritika, egyszerűen nem nézték elegen ahhoz, hogy megérje folytatni, nem nőtt elvárt tempóban a csak ezért az HBO-re előfizetők száma a világon.

A Róma sajnos csak két évadot ment a tervezett öt helyett Forrás: HBO

Szintén elképesztően drága volt a mostanában itthon is vetített Terra Nova, amelynek csak a pilotja került 20 millió dollárba, majd további 50-be az évad többi része. A sztori szerint pár maroknyi ember 180 millió évet repül vissza az időbe, a dinoszauruszok korába, hogy megváltoztassa a történelem menetét – a látványra nem is lehetett panasz, a sztori néha blőd volt, családi drámává laposodott, így ez a sorozat sem futott sokáig. Mindezek ellenére drágább alkotások is képernyőre kerültek, és még dinók sem voltak bennük: egy forrás szerint az Elit alakulat 180 millió dollárt vitt el, a Pacific – A hős alakulat pedig, amely meg sem közelítette elődje népszerűségét, 125 milliót. Háborúzni persze soha nem volt olcsó.

Nem is a látvány a drága

Akadt azonban olyan sorozat is a tévétörténetben, amely kijött volna pár tíz- vagy százezer dollárból is részenként, nem kellettek bele római légiók, Tyrannosaurus rexek, tankok vagy korhű díszlet, mint a szintén igen drága Gengszterkorzóhoz. Igen, a Jóbarátokról van szó, ahol a költségek java gázsira ment, mivel Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer igen ügyesen, a harmadik évadtól kezdve együtt lépett fel a bértárgyalásokon. 75 ezer dollárral kezdték fejenként, a végén már 1-1 milliót kaptak részenként, személyenként, azaz a produkció csak a főszereplőknek 6 milliót fizetett részenként. És mindezt 20-22 perc komédiázásért!