Űrutazás helyett kínos blamázs

Joe Millionaire
A Joe Millionaire főszereplője, Evan Marriott
Vágólapra másolva!
Legutóbb tizenkét amerikai nőt vertek át egy realityben, ahol mindannyian azt hitték, hogy a brit Harry hercegért versengenek, holott a királyi sarjat csak eljátszotta egy hasonmása. Volt már példa a tévétörténetben pár hasonló kaliberű átverésre, egy másik párkeresőben a bombanőről kiderült, hogy átoperált férfi, mások meg elhitték, hogy egy űrutazáson vesznek részt, miközben végig a stúdióban voltak.
Vágólapra másolva!

Nem a Harry hercegért ácsingózó nőket verték át először társkereső műsorban: hasonló koncepcióval működött például az azóta már klasszikussá vált Joe Millionaire, ahol egy milliomosért versengtek a nők, akiről aztán kiderült, hogy igazából kétkezi munkásként dolgozik építkezéseken. Választottja ennek ellenére úgy döntött, hogy kell neki a férfi, mire a készítők meglepték őket egy egymillió dolláros csekkel - a pár elfelezte a pénzt, de nem sokáig maradt együtt.

A Joe Millionaire főszereplője, Evan Marriott Forrás: Fox


A műsor viszont óriási siker lett, a fináléra átlagosan 34,6 millió néző kapcsolt oda, a reality műfajában ennél jobban csak a Survivor izgatta az amerikaiakat. A producerek érthető módon meg akarták lovagolni a sikert, így elkészítettek egy második szezont is, amelyre már angolul jól beszélő európai lányokat válogattak, akik feltehetően nem hallottak az eredeti produkcióról. Másodjára azonban a műsor már korántsem durrant akkorát, a végjátékra csupán 9 millióan voltak kíváncsiak.

Hasonló koncepcióra, ám durvább átverésre épült a There Is Something About Miriam című párkereső, melynek férfi játékosai a műsor végén jól meglepődtek, miután kiderült, hogy a bombanőnek álcázott nagy ő igazából transznemű. Erről nem is írnánk sokat, elég látni a finálét:


Űrutazást szimuláltak, nem létező lánybandába kerestek embert

A társkeresők műfajától független, de legalább ilyen emlékezetes átverős műsor volt a 2005-ös Space Cadets is, ahol a három versenyző azt hitte, hogy egy űrutazáson vesz részt. Igazából el sem hagyták a stúdiót, csak a profi technikával megoldott, szimulált fellövésnek, a vetített háttérnek, no meg az űrhajósokat alakító színészeknek köszönhetően vették be a trükköt. A leleplezés ráadásul a lehető legcikisebb formában történt: a szereplők lelkesen készültek első űrsétájukra, nagy komolyan szkafanderbe is öltöztek mind a hárman, csakhogy amint kiléptek a hajóból, a csillagok helyett a nézőkkel teli stúdió várta őket.

2009 óta fut az Egyesült Államokban a Reality Hell, amely hasonló módon játszik a szereplőkkel: minden epizód tulajdonképpen egy kamureality, tehetségkutató műsortól kezdve feleségcserélős játékig, ahol a célszemélyt kivéve mindenki statiszta. Az átvertek közül nem mindenki nevetett utólag, egy Malena Brush nevű nő be is perelte a produkciót: a forgatás során végig azt gondolta, hogy jelöltje egy tehetségkutatónak, amely egy lánybandához keresi a hiányzó tagot, amikor pedig szembesült azzal, hogy átverték, "szellemi és érzelmi sokkot" kapott, és úgy érezte, erkölcsileg is megkárosították, emiatt kért kártérítést.

The Joe Schmo Show, jobb szélen az átvert Forrás: Spike TV


Az első ilyesféle reality talán a 2003-as The Joe Schmo Show volt, amely látszólag a hagyományos beköltözőshow-k (mint a Big Brother vagy a Való Világ) sémájára készült, azzal a különbséggel, hogy a lakók között valójában csak egyetlen versenyző akadt, a többiek beépített emberek voltak. A humor forrását az adta, hogy az áldozatnak számos abszurd helyzettel kellett szembenéznie, miközben a többiek jókat röhögtek magukban.

Fordítottak egyet aztán a dolgon az I Get That a Lot készítői, akik ismert embereket helyeztek hétköznapi munkahelyekre, és kíváncsian várták, hogy a járókelők felismerik-e a benzinkutasként dolgozó Paris Hiltont vagy a parkolóban serénykedő Snoop Doggot - akinek pedig váltig bizonygatnia kell, hogy csak hasonlít az adott sztárra:


Titkosszolgálati módszerekből nőtte ki magát a kandi kamera

Az átverős műsorok műfaját egyébként egy bizonyos Allen Funt teremtette meg, az ötlet még a második világháború idején pattant ki a fejéből. Az amerikai férfi rádiósként vett részt a harcokban, ekkor nyert betekintést a titkosszolgálati módszerekbe, a rejtett mikrofonok, poloskák világába, a háborúból hazatérve pedig megpróbálta a szórakoztatóiparban hasznosítani a harctéren tanultakat.

Első átverős műsorát rövid előkészítés után, 1947-ben valósította meg. A produkció kezdetben a rádióban ment, Candid Microphone címmel, de az óriási sikert látva egy évvel később már a tévé is átvette - a műsor ekkor kapta azóta már köznévvé vált címét, a Candid Camerá-t. Az átverőshow rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert, kisebb-nagyobb késéssel más országokban is elkészültek a helyi változatok: Nagy-Britannia már 1960-ban kijött a saját verzióval, de Ausztráliában például 1990-ig kellett erre várni.