A gyereksztároknak sem könnyű

Vágólapra másolva!
Noha az X-Faktor előző négy évadában nem indulhattak gyerekek, az idén már 14 éves kortól lehet jelentkezni a tehetségkutatóba. Miért változtatott a szabályokon az RTL Klub, és mire vitték a Megasztárban látott kislányok, a Csillag születikben látott srácok?
Vágólapra másolva!

A napokban 14 évre levitte a korhatárt az RTL Klub X-Faktor című műsora, amely már javában castingol a határon túl, járt már a stáb többek között Kassán, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsvárott, Újvidéken. Az, hogy most derül ki, hogy gyerekek is indulhatnak, arra utal, hogy nem volt elég ígéretes felnőtt próbálkozó (a táborba és mentorházhoz vagy negyven-ötven énekes kell), vagy felbukkantak a látókörükben olyan tehetséges kamaszok, akiket nem akartak kihagyni, illetve átengedni a Rising Starra készülő TV2-nek.

Az RTL a közelmúltban emelte az X-Faktor amúgy sem sovány fődíját tízmillió forinttal, amely csak lemezre, klipre, stúdióra fordítható – ez is jelzi, hogy fokozódó verseny van a hazai tévés tehetségkutatók piacán, az RTL Klub mindenképp meg akarja szerezni a jobb hangokat őszre, különösen azok után, hogy az X-Faktor több olyan kritikát kapott, hogy inkább show, mint énekverseny (főleg a Zámbó Krisztiánt is felvonultató harmadik szezonban). A gyerektehetségek mutogatása azonban eddig inkább a TV2 sajátja volt (leszámítva a Csillag születiket), a gyerekeket az Ének iskolájában, a tiniket a Megasztárban futtatták.

A csatorna 2008-ban szánta rá magát egy erőteljes fiatalításra, addig ugyanis csak 18 fölöttiek mutathatták meg magukat a Megasztárban. Rögvest érkezett is egy csomó kritika, hogy pszichésen túl megterhelő egy ilyen versenysorozat egy kiskorúnak, pláne a bulvárlapok állandó érdeklődésével súlyosbítva, de végül a gyerekek egész jól bírták a műsorfolyamokat.

Mire mentek azóta a tehetségkutatókban feltűnt gyereksztárok?

Patai Anna

Patai Anna Forrás: TV2

A Megasztár ötödik szériájában tűnt fel, egészen szépen halad előre, szerepet kapott több musicalben is, például az Egy nyári éj mosolyában a Centrál Színházban, a Valahol Európában 2011-es szegedi előadásában, a Mary Poppinsban a Madách Színházban. Színházi munkái mellett klipet is forgatott (tavaly novemberben volt a legutóbbi bemutatója), és a TV2 is foglalkoztatta, Az ének iskolája első évadjában riporterkedett.

Nemrég egy újabb tehetségkutatóban próbálta ki magát, egy japán menedzser kereste meg a felkéréssel. A műsorban persze japánul kellett énekelni. „Amikor kimentem, egy szót nem tudtam japánul. Két segítőt kaptam, akik a szöveg és a dallam megtanulásában voltak hasznomra" – mondta az Aktívnak. A szöveget viszont elrontotta, de így is szép a második hely. Ősszel újra Japánba utazik, szeretne ott kiadni egy lemezt.

„Én már kisgyerekként is tudtam, mivel szeretnék foglalkozni. Rengeteg időt töltök tanulással, barátaim is vannak, de a zene a mindenem" – nyilatkozta nemrég a TV2-nek. A színházban Oroszlán Szonja az egyik példaképe, Mary Poppins szerepét szeretné majd eljátszani, a szüleivel nagyon jó a kapcsolata, mindent elmond nekik.

Tóth Lüszi

Forrás: Facebook

Ő egyelőre csak ígéret maradt, nem futott be. A Megasztár után jó időre el is tűnt a képernyőről, 2010-ben jelentkezett csak első videoklipjével. Mint édesanyja mesélte, annak idején leszerződtek egy lemezcéggel, annak a vezetője viszont olyan ajánlatokkal állt elő, amelyeket nem akartak elfogadni (például, hogy a kislány csupa Szandi-dalt énekeljen a lemezen), arra pedig nem volt lehetőségük, hogy saját maguk rögzítsék Lüszi hanganyagát. Végül egy francia zeneszerző-producer, Renaud Schmitt karolta fel a kislányt, ő készített neki klipet és lemezt. "Úgy tűnik, külföldön inkább ösztönzik a gyerekeket, hogy kiteljesítsék magukat abban, amit szeretnek, és aztán boldog felnőttekké váljanak" – vélte pár éve Lüszi édesanyja.

Elérni nem tudtuk, de Facebook-adatlapja szerint egy igazi mai magyar tini, az oldala tele van szelfivel, ezeken kutyával, macskával, lóval, kimérten, kacéran vagy mosolyogva látható. Egy bulvárlap „Alkohol és bukás" címen közölt meglehetősen sötét cikket róla, de csak annyi van benne, hogy a most 18 éves lány cigizett a kollégiumban, és egyszer ittasan ment vissza oda, ez pedig elég sok középiskolással előfordult már. A Blikk úgy tudja, hogy a lány négy év alatt három iskolába járt, több helyen problémái voltak, meg is bukott, és pszichológushoz is járnia kellett. 2013 végén egy fellépésre várták sztárvendégnek, oda nem érkezett meg, édesanyja nem is akart a lapnak nyilatkozni.

Hien

Hien Forrás: TV2

Nguyen Thanh Hien neve láttán elsőre talán nem mindenkinek ugrik be, kiről van szó, mert csak Hien néven lett ismert, viszont a három kiskorú megasztáros közül ő futotta be eddig a legnagyobb karriert. A vietnami származású lány 2008-ban indult, majd dalai, klipjei jelentek meg, díjakat is kapott. 2013 márciusában Hien második nagylemeze is kijött (Sweet Talk), az album angol nyelvű, az énekesnő a zeneszerzője. 2014-ben az énekesnő bekerült A Dal 2014 eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe The Way I Do című dalával.

„A mostanában nagyon felkapott Hienre például Győrben találtunk rá, egy aprócska, fogszabályzós kislányként. Ő gyerekként került be a show-ba, most pedig, hogy felvették egyetemre, úgy örülünk, mintha a szülei lennénk" – mondta róla az Origónak Csényi Kati, a korábbi Megasztárok főszerkesztője. Hient ugyanis ősszel pedig a bostoni Berklee College of Music várja ösztöndíjjal, ami elég nagy szó, azaz nála biztosan volt értelme tehetségkutatóban indulni, vagy levinni miatta a korhatárt.

László Attila

A kézdivásárhelyi László Attila a Csillag születik 3. szériájának győztese. 2011-ben a show miatt jött Magyarországra a szüleivel, előtte az Erdély Hangja című tehetségkutatóban próbálkozott: a válogatókon Máté Péter és Zámbó Jimmy dalaival jutott el a legjobb 24-ig, ám ekkor a döntőbe még nem került be. 2012 tavaszán jelent meg első albuma, az Ezer szív együtt dobban, majd megkapta a magyar állampolgárságot.

Ő részben gimnáziumi tanulmányai miatt tűnt el, de nem hagyott fel a zenéléssel. „Tavaly felléptem többek közt Floridában, Calgaryban, Vancouverben, Ottawában, Torontóban, Clevelandben és Sarasotában is. Annyira jól sikerültek a koncertek, hogy nemrég hároméves szerződést kötöttünk a turnésorozat szervezőivel. Az elkövetkező három évben szeptember elejétől másfél hónapon keresztül csak Amerikában és Kanadában koncertezem" – mondta a Blikknek.

Utasi Árpi

Ő a mostaninál alighanem nagyobb karrierről álmondott, ugyanis teljesen eltűnt a szórakoztatóiparból. Az egykori mesemondó édesanyja szerint a 12 millió forint nyereményéből földeket és jószágokat vettek, ezek gondozásával foglalkozik az első Csillag születik nyertese is.

A Blikk nemrégiben egy részeges bulin készült fotóval hozta kellemetlen helyzetbe. A már 20 éves srác erre nem reagált, de a Storynak elárulta, hogy a mai napig felismerik az utcán. "Nem panaszkodom, még mindig megismernek, ráadásul így könnyebb csajozni is. Most nincs barátnőm, de volt már, és teljesen nyitott vagyok. Már nem vagyok kicsi, de a mesemondást még mindig nagyon szeretem."